Hoppa till huvudinnehåll

Bortglömda Jac Karlsson öppnar för comeback i BK-46 och landslaget: ”Nån gång ska vi ju hem”

Jac Karlsson, TTH Holstebro.
Jac Karlsson har en stor roll som i danska TTH Holstebro. Jac Karlsson, TTH Holstebro. Bild: Team Tvis Holstebro Team Tvis Holstebro,tvis holstebro

Jag har redan pratat med BK, säger Finlands mest framstående handbollsspelare Jac Karlsson, vars hus snart står klart i Karis. En landslagscomeback är heller inte utesluten – men frågetecknen med och kring förbundet måste rätas ut.

Jac Karlsson är inne på sin tredje säsong i TTH Holstebro. Laget, som lotsas av en annan Karisson Patrick Westerholm, ligger för tillfället sexa i den danska handbollsligan. Förra säsongen slutade med missad semifinal efter silvret året innan.

– Nog vill vi ju vinna guld i alla turneringar vi är med i, säger Karlsson till Yle Sporten. Vi har ett jättebra lag, är samspelta med nästan samma lag som i fjol. Bara vi blir jämnare och lämnar de mörka perioderna bakom oss ska det bli bra.

Karlsson ger den första halvan av den inhemska grundserien godkänt. I EHF-cupen blev det däremot respass för förra säsongens Champions League-lag i den tredje kvalomgången – med minsta möjliga marginal.

Holstebro vann det första mötet hemma mot KS Azoty-Pulawy med 32–29 och förlorade med delvis reservbetonad startuppställning returen i Polen med 27–30 – och föll ut på gjorda bortamål.

– Det är klart det är en besvikelse att förlora, framför allt på det där sättet, men vi har större fokus på ligan. Det är där det gäller att vara med i toppen om man ska vidare till Champions League.

Husbygget i Karis på slutrakan

Även om Holstebro skulle ta sig tillbaka till det europeiska finrummet är det inte säkert att Jac Karlsson finns kvar i leden för att styra upp anfallsspelet.

Kontraktet går ut efter den pågående säsongen och han överväger för tillfället tre reella alternativ tillsammans med agenten och familjen.

– Inga konkreta förhandlingar förs ännu, men jag och min agent har tittat på lite olika alternativ. Holstebro är förstås ett, men de har inte varit helt öppna med vad de vill till nästa säsong, berättar Karlsson.

– Vi är öppna och ser på alla möjligheter som finns, både här i Danmark och också lite i Tyskland, och sedan håller vi ju på och bygger hus i Finland.

Jac Karlsson, Runar IL 2009.
Karlssons första utlandsadress efter flytten från BK-46 var norska IL Runar (bilden från 2009). Jac Karlsson, Runar IL 2009. Bild: imago sportfotodienst / All Over Press handboll,jac karlsson

Huset byggs i hemtrakterna i Karis och står vid behov klart inom några månader. Bland annat golven och köket ska fortfarande läggas på plats, men tillsvidare väntar arbetskarlarna på besked om handbollsframtiden. ”Arbetskarlarna” består i första hand av Karlssons och hans frus pappor.

– Nån gång ska vi ju hem. Men om det blir nu eller om ett eller om två år kan jag inte svara på ännu, konstaterar Karlsson som vill spika adressen för nästa säsong före jul.

– Det skulle vara annorlunda om jag var ensam, då skulle jag kanske våga vänta lite och höra om det kommer andra bud mot våren, men nu när jag har familj måste jag tänka på dom också. Dom har också ett liv med skola och lekis och allt möjligt.

Krångliga ryggen bättre

Karlsson, 31, lovar inte att – likt till exempel Andreas Rönnberg – återvända till moderklubben BK-46 för att avsluta karriären.

Men sannolikt ser det ut.

– Spelar jag här i två år till måste jag börja fundera på vad min kropp säger. Jag hade problem med ryggen för ett par säsonger sedan, jag kunde knappt sova då jag hade så ont.

– Nu är ryggen mycket bättre och fortsätter det så här ser jag inga problem med att spela i många år till. Var det sen blir får vi som sagt se, men jag har redan pratat med ”Lillis” (Peter Kihlstedt, BK-herrarnas lagledare) om det nu skulle bli så att jag kommer hem redan nästa år.

Lämnar försiktigt landslagsdörren på glänt

Det förbättrade hälsoläget kan även öppna för landslaget. Karlsson har kategoriskt tackat nej sedan 2013 och förra hösten svarade han ”absolut inte” på Yle Sportens fråga om en möjlig landslagscomeback.

– Möjligheterna finns ju alltid, säger han nu. Det kan jag nog gärna säga, att möjligheterna finns alltid.

Jac Karlsson, landslaget 2010.
Jac Karlsson har senast spelat i Finlands landslag 2013 (bilden från 2010). Jac Karlsson, landslaget 2010. Bild: Yle/Dan Gustafsson Finlands herrlandslag i handboll,jac karlsson

Det är ändå långt ifrån ett rungande ja.

Många bitar måste falla på plats. Kroppen måste hålla, jobbet utanför handbollen måsta passa in och framför allt måste familjeläget möjliggöra extramatcher. För fyra år sedan fick landslaget ge vika för familjen.

– Det kan ju hända att det blir annat om jag flyttar hem, vi får se hur det känns sen. Men det är klart: möjligheterna finns.

”Allt går tydligen via Facebook”

Den färska förbundskaptenen Kaj Kekki ringde upp Jac Karlsson strax efter att han tillträdde våren 2015 och på nytt inför VM-kvalet som inleddes samma höst.

Efter tydliga ”nej tack” har Kekki inte hört av sig på ett tag. Däremot fick Holstebro inför säsongen ett mejl från Finlands handbollsförbund där Karlsson enligt honom själv ”tydligen var med på någon lista”.

Vilken lista vet han inte och ingen från förbundet har heller kontaktat honom direkt.

– Men som jag hört så går ju tydligen allt via nån Facebooksida nuförtiden.

Teemu Tamminen.
Teemu Tamminens bitska kommentar om förbundets FB-grupp har nått Danmark. Teemu Tamminen. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Teemu Tamminen

Karlsson syftar på uppståndelsen för ett par månader sedan, då landslagsprofilen Teemu Tamminen hade bokat in en semesterresa samtidigt som ett landslagsläger var inprickat. Lägret var han på grund av bristfällig kommunikation inte medveten om.

– Förbundet meddelar om lägren via en grupp på Facebook, ett socialt medium jag inte finns på. … Jag tycker det är konstigt att det finska förbundet sköter det via en grupp på Facebook, sade Tamminen till Yle Sporten i september.

Cocksspelaren Tamminen tillade att Riihimäkilagets vitryska landslagslirare kontaktas per brev inför en landslagskallelse. En liknande praxis tillämpas i Danmark.

– Här ringer landslagstränaren eller någon annan från förbundet upp och frågar spelaren ifråga. Men det är kanske dumt att jämföra danska landslaget med det finska, det är lite större fokus på handboll här.

– Jag ska kanske inte blanda mig i det här, men lite oprofessionellt låter det hela, säger Karlsson som hållit till i Danmark sedan 2010.

Förbundet svarar

Handbollsförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen rätar gärna ut några av frågetecknen. Hon blir positivt överraskad av uppgifterna att Jac Karlsson lämnat landslagsdörren på glänt.

Mitrunen ska förmedla budskapet vidare till förbundskaptenen Kekki och konstaterar att ”det skulle vara jättefint” att få med Karlsson igen.

Sedan frågetecknen.

Päivi Mitrunen står vid ett handbollsmål.
Jac är hjärtligt välkommen tillbaka om han är intresserad, hälsar Päivi Mitrunen. Päivi Mitrunen står vid ett handbollsmål. Bild: Yle/Malin Valtonen finlands handbollsförbund,handboll

Landslagskallelserna går naturligtvis inte enbart ut via Facebook, inleder Mitrunen. FB-gruppen finns endast som ett stöd, som en extra kommunikationskanal.

– Alla får förstås också mejl av Kekki. Det är inte alls så som det lät i höstas. Kekki kontaktar samtliga spelare direkt och har troligen ringt upp alla.

Mitrunen säger att man ibland ska ta Tamminens uttalanden med en nypa salt. FB-uppståndelsen var en storm i ett vattengals utan verklig grund, menar hon.

Och mejlet till Holstebro då? Jo, det handlar om ett meddelande som alla nationsförbund i enlighet med det europeiska handbollsförbundets regler inför varje säsong ska skicka till varje klubb där det finns potentiella landslagsspelare.

– Om vi inte gör det behöver klubbarna inte släppa iväg spelarna. Man måste göra det. Om vi inte gör det kan vi inte heller vänta oss att spelarna kommer. Det gäller alla spelare som förbundet ens lite funderar på.

Varför inte årets spelare?

Jac Karlsson har i flera års tid fört en väldigt undanskymd tillvaro på hemmaplan med tanke på vilken nivå han spelar på som spelfördelare i en klubb som medverkade i Champions League förra säsongen.

Det stör inte Karlsson det minsta, han trivs utanför strålkastarljuset. Men i klubblaget har han upprepade gånger fått frågan hur det är möjligt att han inte på länge valts till Finlands bästa handbollsspelare.

– Det är ju lite konstigt att man glöms bort bara för att man slutar i landslaget.

Karlsson valdes till bästa spelare fyra gånger på fem år 2007-2011 (2009 vann Ville Kangas), medan priset efter det gått till Andreas Rönnberg (2012-2014) och Teemu Tamminen (2015-2016).

– Det finns många här som undrar varför jag inte blivit vald, för de har ingen aning om vem de andra är. Det blir lite irriterande när folk frågar om jag bytt nationalitet eller vad det beror på.

Här ligger ändå ingen som helst skuld på förbundet – ”felet” är Urheilutoimittajain liittos (sportjournalistförbundet) som utser årets idrottare i Finland i alla grenar.