Hoppa till huvudinnehåll

Hoppet ute för den argentinska ubåtsbesättningen

Marinens talesman, kapten Enrique Balbi, talar under en presskonferens i Buenos Aires den 30 november 2017.
Marinens talesman, kapten Enrique Balbi, talar under en presskonferens i Buenos Aires den 30 november 2017. Marinens talesman, kapten Enrique Balbi, talar under en presskonferens i Buenos Aires den 30 november 2017. Bild: EPA-EFE/Marina Guillen Argentina,flotta

Den argentinska marinen har meddelat att hoppet är ute för besättningen ombord på ubåten San Juan som försvann för två veckor sedan.

Sökandet efter ubåten kommer att fortsätta, men räddningsinsatsen har nu avslutats. Det fanns 44 personer ombord på ubåten.

Hoppet om deras överlevnad började försvinna då den argentinska flottan meddelade att det skedde en explosion kort efter att kontakten till ubåten bröts.

Kortslutning på grund av läcka

San Juans kapten hade meddelat att ubåten tagit in vatten via snorkeln och att vattnet orsakat en kortslutning i ett batteri. Kaptenen hade senare meddelat att läget var under kontroll.

Några timmar senare observerades en explosion i närheten av den plats där San Juan befunnit sig. En talesman för flottan säger att explosionen kan ha berott på en ansamling av vätgas som orsakats av det batteriproblem som kaptenen informerat om.

Den 23 november meddelade marinen att internationella organisationer upptäckt ett ljud som kan ha uppstått då ubåten krossades av vattentrycket samma dag som kontakten till San Juan bröts.

Även om ubåten skulle vara intakt på havsbottnen har syret tagit slut för besättningen. Det fanns syre för bara 7-10 dagar.

Sammanlagt 28 fartyg, nio flygplan och 4 000 personer från 18 länder deltog i räddningsinsatsen.

Källor: AP, AFP

Läs mera:

Ubåten San Juan.

Hoppet falnar i Argentina - nödsignalerna kom inte från den försvunna ubåten

Utanför Argentinas kust fortsätter det febrila sökandet efter en försvunnen ubåt och dess 44 man starka besättning. På måndagen stötte sökandet på ett bakslag. Nödsignaler som fångades upp i helgen kom inte från ubåten, enligt den argentinska flottan.

Läs mera:

En arkivbild

Ubåt med 44 ombord spårlöst försvunnen i Argentina

Den argentinska flottan letar efter en ubåt som har varit borta i över två dygn.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes