Hoppa till huvudinnehåll

Intensivt samarbete till havs mellan Finland och Sverige – "Lättare att kontakta en bekant person då läget är akut"

Personer räddas från havet under storolycksövningen Sommarö i Vasa.
Arkivbild från storolycksövningen Sommarö i Vasa hösten 2017. Personer räddas från havet under storolycksövningen Sommarö i Vasa. Bild: Yle/Jukka Tyni räddningsövningen sommarö i vasa

Finland och Sverige satsar på mer samarbete för att förbättra säkerheten till havs. - Det är lättare att kontakta en bekant person om det händer något akut, säger sjöbevakningsmästare Michael Nordlund från Vallgrunds sjöbevakningsstation.

Finland och Sverige har undertecknat en ny, gemensam plan för att intensivt förbättra säkerheten till havs.

- Den direkta nyttan är att vi får flera bekanta ansikten, säger sjöbevakningsmästare Michael Nordlund från Vallgrunds sjöbevakningsstation.

Samarbetet som har pågått i flera år syftar till att förbättra säkerheten till havs särskilt inom Finlands västra havsområde.

Nu finns en ny plan för 2018 som gör det lättare för sjöbevakningsstationerna att utbyta information och till exempel ordna gemensamma övningar till havs.

Västra Finlands sjöbevakningssektion, Finska vikens sjöbevakningssektion och Svenska Kustbevakningen undertecknade samarbetsplanen i Göteborg förra veckan.

En viktig del av samarbetet är årliga personalutbyten. Vallgrunds sjöbevakningsstation har i flera år varit värd för utbyten av tjänstemän från Svenska Kustbevakningen.

- Det är lättare att kontakta en bekant person om det händer något akut, säger Michael Nordlund.

Bevakningsfartygen ordnar övningar mellan länderna och utvecklar sina handlingsmönster till havs. Bevakningsfartygens samarbete fokuserar på miljöskydd, nödbogsering, dykverksamhet och örberedelserna inför olyckor som fartygen med farliga ämnen kan råka ut för.

Äldre sjöbevakare Jens Södergård från Vallgrunds sjöbevakningsstation fick i tre dygn i augusti vara en besättningsmedlem på ett bevakningsfartyg från Svenska Kustbevakningen. Han fick också delta i en oljebekämpningsuppgift på fartyget.

- Det är lätt att samarbeta med Svenska Kustbevakningen, för deras vardagar är mycket likadana som hos oss. Båda parterna fick också idéer om hur verksamheten kan utvecklas, säger Södergård.