Hoppa till huvudinnehåll

Labourledaren Corbyn: Bankerna är spelare - och de har rätt i att Labour utgör ett hot för dem

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn Bild: EPA-EFE/JULIEN WARNAND Jeremy Corbyn,Storbritannien,Labour

Ledaren för det brittiska arbetarpartiet Labour, Jeremy Corbyn, slår tillbaka mot investeringsbanken Morgan Stanley som nyligen varnade för Labour. Corbyn konstaterar att det är helt rätt av banken att se honom som ett hot.

Banken Morgan Stanleys europeiska team gick nyligen ut med en varningsrapport om de risker som finns om Labourpartiet tar över makten i landet.

Banken varnade investerare: Med tanke på marknaden i Storbritannien skulle inrikespolitiken under ett Labourstyre innebära en större risk än brexit.

Enligt Morgan Stanley kunde en Labourregering leda till
sådana förändringar i politiken att den fria marknadsekonomin radikalt skulle förändras i Storbritannien.

En seger för Labour skulle innebära det största skiftet i brittisk politik sedan slutet av 1970-talet när Margaret Thatcher segrade och började privatisera stora delar av ekonomin, säger en analytiker vid Morgan Stanley.

Corbyn: Den här typen av banker är riggade för bara ett fåtal

Corbyn konstaterar för sin del att man nog kan säga att han utgör ett hot eftersom han vill ändra på det som han kallar för en riggad ekonomi.

- Spekulanter tar ut sin vinst på bekostnad av vanliga människor.

Corbyn säger att bankerna har helt rätt i att se honom som ett hot ”eftersom den här typen av banker är riggade för bara ett fåtal”.

Enligt Corbyn handlar det om ett skadligt och misslyckat system.

- Banker i stil med Morgan Stanley borde inte få styra vårt land - men de tror att de gör det, säger Corbyn i en video som har publicerats på Twitter.

Enligt Corbyn är bankirerna samma ”spekulanter och spelare” som kraschade ekonomin 2008.

Bankernas snålhet kastade in världen i en kris

- Deras snålhet kastade in världen i en kris, och vi betalar fortfarande priset för det. Det konservativa partiet Tories utnyttjade den finansiella krisens efterdyningar, och genomförde onödiga och djupt skadliga åtstramningar.

Corbyn kommenterade också direktörernas skyhöga löner och bonusar och konstaterar att till exempel sjukskötare, lärare och butiksbiträden samtidigt har problem med att klara sig på sin lön.

Corbyn kan få mera makt

Corbyn har talat för högre skatter för banker och investeringsfonder.

I Corbyns manifest utlovas nationaliseringsåtgärder och större satsningar på offentliga tjänster samt högre skatt för de rika, och detta gynnade honom i valet.

I det senaste parlamentsvalet förlorade den brittiska premiärministern Theresa Mays parti sin majoritet i parlamentet medan Corbyn fick ett oväntat stort stöd.

Corbyn ses av många som en potentiell premiärminister om Mays regering faller.

(Källor: BBC, Reuters)
Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes