Hoppa till huvudinnehåll

Många julkalendrar i år – alla hittar en favorit

I år finns ett mycket brett utbud av julkalendrar på Svenska Yle.

Förutom BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek som sänds varje dag från och med 1 december klockan 18.00 finns det ett stort paket med andra julkalendrar och juligt material. Kom med och fira julen med Svenska Yle och BUU-klubben!

Alla våra julkalendrar

För barn i dagisåldern

För hela familjen

För barn i lågstadieåldern (8 - 13 år)

BUU-klubben åker till Korvatunturi i julkalendern

BUU-klubbens julkalender tar med oss till biblioteket i Korvatunturi. Julkalendern fortsätter som en del av BUU-klubbens tema under året som varit berättelser och böcker.

Bibliotekstomten i Korvatunturi (Sue Lemström) har lovat att förse julkalendern med en saga för varje dag. Hon går tyvärr vilse mellan de oändliga hyllraderna i biblioteket och det blir klurigt att hitta dagens saga.

Programledarna Malin Olkkola, Staffan Gräsbeck och Jontti Granbacka träffar i stället håsatomten Esa, uppfinnartomten Ulf och festfixaren Festprisse.

På ett eller annat sätt lyckas de alltid hitta dagens saga, även om den hemlighetsfulla bibliotekstomten sällan visar sig.

Programledarna får dessutom hjälpa tomtarna med dagens lucka. I Korvatunturi får man nämligen inget i dagens lucka – man ger.

De 24 sagorna som ingår i julkalendern är en satsning på nyskrivna finlandssvenska berättelser för barn. Sagorna går under namnet Sagor från en ö.

BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek sänds på Yle Fem varje dag från och med 1 december klockan 18.00.

Tjugofyra färska finlandssvenska sagor

Sagor från en ö, som består av 24 nya sagor, ingår i BUU-klubbens julkalender. Sagorna publiceras också i videoform på Yle Arenan, och som podcast på Yle Arenan och iTunes. De finns också på appen BUU-klubben.

I sagorna får man följa med de tre vännerna Älgen Emil, fiskmåsen Tova och Bubba kanin i deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården.

De nyskrivna sagorna har skrivits av Malin Kivelä, Annika Sandelin, Malin Klingenberg, Henrika Andersson, Karin Erlandsson och Monica Vikström-Jokela.

De fantasifulla historierna berättas av Oskar Pöysti.

En man som sitter med låtsasdjur och ser in i kameran
Oskar Pöysti läser upp 24 nyskrivna finlandssvenska sagor. En man som sitter med låtsasdjur och ser in i kameran Bild: Kamala Productions Oskar Pöysti,sagor (skönlitteratur),sagor från en ö

Med raket till ett nutida Stockholm

Efter BUU-klubbens julkalender sänds den svenska julkalendern från 2013: Barna Hedenhös uppfinner julen.

Stenåldersfamiljen Hedenhös ingick i Bertil Almqvists böcker där de gjorde många våghalsiga resor, bland annat till Egypten och ut i världsrymden.

I julkalendern gör familjen ytterligare en gränsöverskridande resa – den här gången till vår tid.

En dag då familjen reser till rymden för att tända en slocknad stjärna upptäcker de att stjärnan egentligen är ett stort hål. De sugs in i hålet och störtar rakt igenom taket på ett museum i nutidens Stockholm.

Fem personer kollar på ett objekt
I julkalendern Barna Hedenhös uppfinner julen får man följa med på en spännande resa. Fem personer kollar på ett objekt Bild: Johan Paulin / Yle julkalender (tv),television

I Stockholm träffar de 11-åriga Stella. Hon bor tillsammans med sin stränga farmor på museet som farmodern driver, eftersom hennes pappa bara har tid med jobbet.

Pappan jobbar hårt med att bygga en rymdraket som ska åka till framtiden och statsministern är väldigt påstridig och vill att raketen ska bli färdig.

Stella följer förundrat med när familjen Hedenhös störtar in i museet i sin trädraket och familjens resa i en förtrollad julkalendervärld börjar. Julkalendern handlar om kulturkrockar, vänskap och magiska sagogryn som gör det omöjliga möjligt.

Inkastad i sagornas värld

På morgnarna från och med 1 december kan man se julkalendern Den andra världen på Yle Fem. Julkalendern sänds klockan 8.30 måndag-lördag och 7.45 söndagar.

Den andra världen berättar Bröderna Grimms sagor på ett helt nytt sätt och passar för hela familjen.

Den andra världen är en äventyrlig berättelse om de 15-åriga tvillingsystrarna Sara och Anna.

De är båda engagerade i en barn- och ungdomsteater som leds av deras mamma Rikke. Sara ska spela huvudrollen i årets julföreställning och Anna, som lider av scenskräck, är sufflör och hjälper till på teatern.

Sara förälskar sig i sin motspelare som redan har en käresta. I sin kärlekssorg balanserar hon på ett broräcke och faller ner i ån.

Sara mister medvetandet och medan Anna kämpar att få upp henne ur vattnet, kommer Sara i kontakt med Bröderna Grimms dramatiska och farliga sagovärld.

Sara glider in som sig själv i berättelsen om Snövit och träffar på de sju små dvärgarna och prinsen.

En flicka ligger bland äppel på marken.
Sara hamnar in i en sagovärld i julkalendern Den andra världen. En flicka ligger bland äppel på marken. Bild: Per Arnesen / Yle julkalender (tv),Sagovärld

Sara blir väckt av Anna och återvänder från sagovärlden till den riktiga världen. Sara tror först att hon drömt, men förstår sedan att hon varit i Den Andra Världen.

Sara upptäcker att om hon andas på ett visst sätt förflyttas hon in i sagovärlden.

Äventyret börjar för Sara då hon försöker vinna prinsens hjärta i sagovärlden. Hon får uppleva flera äventyr i Bröderna Grimms värld och tar i samband med det här avstånd från allt och alla i den verkliga världen.

Mamma Rikke kämpar för att kunna genomföra julföreställningen och Anna får ta över Saras roll i pjäsen. Hur ska det gå?

Gamla favoriter återvänder

Bärtils Jul är tillbaka och alla avsnitt kan ses på Barnens Arena från och med 1 december.

Bärtil undrar när julen kommer och Isa Gris vet att julen kommer när man öppnat alla luckor i julkalendern. De funderar samtidigt om det finns tomtar i Bärtils lada.

Bärtil får också besök av Kråk-Fia som är ute efter mat och Älgen tillbringar hela december i ett "julsångsrus" och ordnar julkonsert till Pudeln Pipsas stora förtjusning.

Två tv-karaktärer i julig miljö
Bärtil och Isa Gris håller dig sällskap i december. Två tv-karaktärer i julig miljö Bild: Jyrki Valkama / Yle BUU-klubben,Bärtil,barnprogram

Alla avsnitt från julkalendern Julvädret som försvann återvänder också till Barnens Arena 1 december.

Julkalendern utspelar sig i staden Fingerborg där 11-åriga Malin ivrigt väntar på julen och på att det ska börja snöa.

Malins pappa Svante är meteorolog och har tillsammans med sin chef Nyhetsankaret Wentin uppfunnit väderlekstärningen som med exakthet spår vädret.

När tärningen blir stulen och julvädret samtidigt förvinner blir livet i Flingeborg allt annat än vanligt.

Julvädret som försvann
Malin och Trisse måste rädda julvädret i julkalendern Julvädret som försvann. Julvädret som försvann Bild: Malakta 626 0 6701 000

Utmana dig själv med Hajbos julkalender på Snapchat!

Hajbo ordnar en interaktiv julkalender på Snapchat där vem som helst kan vara med och delta. Temat för julkalendern är challenges, alltså utmaningar.

Varje dag, på morgonen, publiceras en utmaning för nästa dag på Hajbos Snapchat (@hajbooo) och så får de som vill skicka in en video då de tar sig an utmaningen. Följande dag publiceras en av videorna som skickats in på Barnens Arena.

Hajbos logo och Hajbos profilnick @hajbooo
Var med och engagera dig i Hajbos julkalender på Snapchat! Hajbos logo och Hajbos profilnick @hajbooo Snapchat,hajbo

Julkalendern kombineras med videor på Youtube där så kallade "mystery boxes" (mysterieboxar) presenteras. De som skickar in videor då de tar sig an utmaningen har en chans att vinna en box. På Youtube ges ledtrådar om vad lådorna innehåller.

Barnen som vinner en låda får sedan filma en video där de packar upp sin "mystery box" och videorna publiceras på julafton på Snapchat.

Hajbo hittas på YouTube under namnet Hajbo Oo.

Jul i appen och på papper

Julen kommer också till BUU-klubbens app! Det firas med ett nytt vackert snölandskap och ett splitternytt minispel. I spelet får man hjälpa julgubben att samla ihop paket som fallit ur hans trasiga säck. Samtidigt måste man akta sig för alla hinder.

Om du redan har BUU-klubbens app i din apparat så ska du uppdatera den, så att julsektionen - och det nya minispelet - blir synliga.

Både Barnens Arena och BUU-klubben finns tillgängliga i appbutikerna iTunes App Store och Google Play.

Årets tema i BUU-klubben syns också i den teckningsinspirerade papperskalendern som välkomnar läsglädjens värld.

Den traditionella kalendern är gemensam för BUU-klubben och Röda Korset och har i år ritats av Heidi Gabrielsson.

En pappersjulkalender
Varje dag får man öppna en lucka i BUU-klubbens adventskalender. En pappersjulkalender Bild: Heidi Gabrielsson / Yle julkalender (tv),julkalendrar

Adventskalendern kan beställas på buu.yle.fi. Samtidigt har du möjlighet att delta i Röda Korsets insamling och hjälpa dem för vilka en glädjefull jul inte är en självklarhet.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn

 • Kom och se MGP-showen live på genrepet!

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio på lördag 6.10.

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio i Helsingfors. Genrepet visas på dagen kl. 13-16 och är identiskt med direktsända tv-finalen på kvällen.

 • MGP 2018: Edith

  Edith Nyroos är finalist i MGP 2018.

  Edith Nyroos är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Moski och Zingo

  Moski och Zingo gillar att dansa!

  Moski och Zingo, som består av Moa Wulff och Signe Rönnlund, är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Milou

  Milou Sederlöf är finalist i MGP 2018.

  Milou Sederlöf är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tyra

  Tyra Wingren är finalist i MGP 2018.

  Tyra Wingren är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tinja

  Tinja Höglund är finalist i MGP 2018.

  Tinja Höglund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Sofie

  Sofie Jansson är finalist i MGP 2018.

  Sofie Jansson är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: ITS 3

  ITS 3 har varit vänner sedan dagis.

  ITS 3 som består av Samira Kanji, Tilda Nevaste och Isabel Ström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Distance Girls

  Distance Girls skrev sin låt på distans.

  Distance Girls som består av Mie Frostdahl, Moa Gripenberg och Felicia Sundström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alva

  Alva Eklund är finalist i MGP 2018.

  Alva Eklund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alina

  Alina Reinikainen är finalist i MGP 2018.

  Alina Reinikainen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.