Hoppa till huvudinnehåll

Memory lane - minnen, mönster och nostalgi

En samling runda tavlor av återvunna tyger, upphängda på en grå stockvägg.
En samling runda tavlor av återvunna tyger, upphängda på en grå stockvägg. Strömsö (tv-program),tavlor,väggtextilier,återanvändning,konst,konsthantverk,pyssel,Dekorationer i heminredning

Ibland behöver vi tömma skåpen. Rensa ur det som bara ligger där år efter år. Den där klänningen man inte längre ryms i men som användes vid studenten, pappas gamla skjorta, den broderade duken med kaffefläckar som aldrig används men som man ändå inte vill slänga. Textilier fyllda med minnen som är svåra att skiljas ifrån.

Lösningen kan vara att se textilierna lite som ett lapptäcke - en bit klänning, en bit morgonrock, en bit julduk, en bit kuddfodral. Välj bästa biten av dina oanvändbara tyger och du kan skapa en alldeles egen memory lane, en minnesgata på väggen.

Syring med ett återvunnet rött tyg med mönster av små vita elefeanter och giraffer.
Syring med ett återvunnet rött tyg med mönster av små vita elefeanter och giraffer. Strömsö (tv-program),tavlor,textilkonst,väggtextilier,pyssel,Gör-det-själv

Inramningen sker med hjälp av broderibågar. Klipp tyget lite större än broderibågen. Stryk tyget slätt och spänn upp det i broderibågen.

För att göra det ännu mera personligt går det bra att brodera några extra stygn på duken eller stryka på glammiga tygmärken.

Broderade tygmärken som man kan fästa som dekoration på ett klädesplagg. Tygmärkena föreställer en eldslåga, en panter och ett rosa hjärta med rosor på.
Broderade tygmärken som man kan fästa som dekoration på ett klädesplagg. Tygmärkena föreställer en eldslåga, en panter och ett rosa hjärta med rosor på. Strömsö (tv-program),Hjärta (symbol),eld,Tygmärke,Panter

Två runda tavlor gjorda av återvunna julbroderier.
Två runda tavlor gjorda av återvunna julbroderier. Strömsö (tv-program),tavlor,väggtextilier,broderi,Korsstygn,korsstygnsarbeten,Dekorationer i heminredning,pyssel,Gör-det-själv

Vi blandade våra tyger ganska vilt. Ett litet färgtema hade vi med tyger i gult, orange, rött och grönt. Men det går ju förstås att göra det i mer dämpad färgskala eller enligt årstid.

Ett sista tips:

Om man inte limmar fast tyget i bågen kan man byta ut det när andan faller på - kanske vid nästa skåprensning.

En samling runda tavlor av återvunna tyger, upphängda på en grå stockvägg.
En samling runda tavlor av återvunna tyger, upphängda på en grå stockvägg. Strömsö (tv-program),tavlor,väggtextilier,återanvändning,konst,konsthantverk,pyssel,Dekorationer i heminredning

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.