Hoppa till huvudinnehåll

Memory lane - minnen, mönster och nostalgi

En samling runda tavlor av återvunna tyger, upphängda på en grå stockvägg.
En samling runda tavlor av återvunna tyger, upphängda på en grå stockvägg. Strömsö (tv-program),tavlor,väggtextilier,återanvändning,konst,konsthantverk,pyssel,Dekorationer i heminredning

Ibland behöver vi tömma skåpen. Rensa ur det som bara ligger där år efter år. Den där klänningen man inte längre ryms i men som användes vid studenten, pappas gamla skjorta, den broderade duken med kaffefläckar som aldrig används men som man ändå inte vill slänga. Textilier fyllda med minnen som är svåra att skiljas ifrån.

Lösningen kan vara att se textilierna lite som ett lapptäcke - en bit klänning, en bit morgonrock, en bit julduk, en bit kuddfodral. Välj bästa biten av dina oanvändbara tyger och du kan skapa en alldeles egen memory lane, en minnesgata på väggen.

Syring med ett återvunnet rött tyg med mönster av små vita elefeanter och giraffer.
Syring med ett återvunnet rött tyg med mönster av små vita elefeanter och giraffer. Strömsö (tv-program),tavlor,textilkonst,väggtextilier,pyssel,Gör-det-själv

Inramningen sker med hjälp av broderibågar. Klipp tyget lite större än broderibågen. Stryk tyget slätt och spänn upp det i broderibågen.

För att göra det ännu mera personligt går det bra att brodera några extra stygn på duken eller stryka på glammiga tygmärken.

Broderade tygmärken som man kan fästa som dekoration på ett klädesplagg. Tygmärkena föreställer en eldslåga, en panter och ett rosa hjärta med rosor på.
Broderade tygmärken som man kan fästa som dekoration på ett klädesplagg. Tygmärkena föreställer en eldslåga, en panter och ett rosa hjärta med rosor på. Strömsö (tv-program),Hjärta (symbol),eld,Tygmärke,Panter

Två runda tavlor gjorda av återvunna julbroderier.
Två runda tavlor gjorda av återvunna julbroderier. Strömsö (tv-program),tavlor,väggtextilier,broderi,Korsstygn,korsstygnsarbeten,Dekorationer i heminredning,pyssel,Gör-det-själv

Vi blandade våra tyger ganska vilt. Ett litet färgtema hade vi med tyger i gult, orange, rött och grönt. Men det går ju förstås att göra det i mer dämpad färgskala eller enligt årstid.

Ett sista tips:

Om man inte limmar fast tyget i bågen kan man byta ut det när andan faller på - kanske vid nästa skåprensning.

En samling runda tavlor av återvunna tyger, upphängda på en grå stockvägg.
En samling runda tavlor av återvunna tyger, upphängda på en grå stockvägg. Strömsö (tv-program),tavlor,väggtextilier,återanvändning,konst,konsthantverk,pyssel,Dekorationer i heminredning

Strömsö

 • Leftover Key lime pie

  Klassikern i ny tappning!

  Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

 • Leverpastej à la Marco Pierre White

  Det här är en av julbordets höjdare.

  Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.

 • Strömsös söta julpudding

  Årets julkaka som du kan göra redan nu!

  Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

 • Uggla i papper

  Utmärkt som godisgömma, presentförpackning eller dekoration.

  En söt liten uggla gillar både stora och små. De här är gjorda runt en tom wc-pappersrulle och fungerar utmärkt som godisgömmor i granen.

 • Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

  Kanske årets julkort?

  Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask, passande att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.

 • Julstjärnor i papper

  En enkel modell för olika sorters papper och mönster.

  De flesta av oss hänger upp stjärnor i juletid men en pappersstjärna kan pryda hemmet året om. Det här är enkel modell där olika slags papper och mönster kan användas. Ju fler stjärnor, desto bättre!

 • Julgranshängen av kartong och garn

  Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

  Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

 • Kort och paketeringstips med spetsmönster

  Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel.

  Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.

Nyligen publicerat - Strömsö