Hoppa till huvudinnehåll

"Nervöst och väldigt annorlunda" – jubilaren Andreas Romar minns fortfarande sitt allra första åk i världscupen

Andreas Romar flyger fram i Kandahar-pisten 2013.
Andreas Romar flyger fram i Kandaharpisten 2013. Andreas Romar flyger fram i Kandahar-pisten 2013. Andreas Romar

I helgens deltävling i Beaver Creek kommer Korsholmaren Andreas Romar att göra sin 101:a start i den alpina världscupen. Vi frågade honom vad han minns av den absolut första starten för drygt tio år sedan.

Den 28:e januari 2007 stod Andreas Romar på startstrecket för första gången i världscupen.

Han tog sig inte till den andra omgången i deltävlingen i slalom, men insatsen i Kitzbühel visade sig vara startskottet för ett decennium ute på turné.

– Javisst! Kommer nog ihåg nästan allt från den dagen. Nervöst var det och en väldigt annorlunda upplevelse att som 17-åring få starta i Kitz som första race, berättar Romar för Yle Sporten från USA.

Efter det har det blivit ytterligare 99 starter, vilket Romar och kollegan Andreas Sander från Tyskland gemensamt uppmärksammade på Instagram på söndagen.

Öppna Instagram-inlägget

Romar når för första gången topp-30 i januari fyra år efter debuten, när han är 17:e man totalt i alpin superkombination i Wengen.

I totalt 33 starter har han lyckats knipa världscupppoäng, den senaste noteringen är också den från Wengen i januari 2017.

Ingen veteran ännu

Romar är i dag 28 år gammal, men kan med råge redan räknas som en av de mer rutinerade åkarna på touren.

– Veteran vet jag inte om jag skulle kalla mig, men kanske jag ändå börjar höra till den mer erfarna hälften i alla fall, anser fartspecialisten.

Topp-10-placeringarna är fem till antalet och som bäst har Andreas Romar varit sjua, vilket hänt tre gånger och samtliga gånger i super-G.

Dessa sjundeplaceringar har kommit i Val Gardena 2011, vid Kvittfjell 2012 och i Lake Louise 2012.

"Om man kommer upp till 200 kan man vara väldigt nöjd"

Då han nu når en milstolpe i karriären undrar man naturligtvis hur många fler milstolpar det kommer att bli i världscupen innan pjäxorna åker upp på hyllan?

– Det är en svår fråga. Kan man bara hålla sig frisk och skadefri blir det kring 15-20 starter årligen och om fem år har vi ju då 75-100 till. Om man kommer upp till 200 kan man vara väldigt nöjd.

Karriärens första decennium rymmer också mycket annan åkning än världscupen.

Ett OS i Vancouver 2010 samt VM-medverkan fem gånger i följd har han hunnit med sen debuten i Åre 2007.

Den serien bröts i Schweiz 2017, ett VM Romar valde att stå över för att kunna satsa för fullt på OS i PyeongChang denna vinter.