Hoppa till huvudinnehåll

Nu är prins Gabriel döpt - se dopet i bilder

I dag döptes den svenska prinsen Gabriel, prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, i slottskyrkan vid Drottningholm på Lovön utanför Stockholm.

Från vänster till höger: Carolina Pihl, Sara Hellqvist, Thomas de Toledo Sommerlath, prinsessan Sofia med prins Gabriel, prins Carl Philip med prins Alexander, prinsessan Madeleine och Oscar Kylberg.
Från vänster till höger: Carolina Pihl, Sara Hellqvist, Thomas de Toledo Sommerlath, prinsessan Sofia med prins Gabriel, prins Carl Philip med prins Alexander, prinsessan Madeleine och Oscar Kylberg. Från vänster till höger: Carolina Pihl, Sara Hellqvist, Thomas de Toledo Sommerlath, prinsessan Sofia med prins Gabriel, prins Carl Philip med prins Alexander, prinsessan Madeleine och Oscar Kylberg. Bild: EPA/TT Sverige,kungligheter

Kyrkan var fylld av dopgäster inklusive kungafamiljen. Prinsessan Estelle fick hedersuppdraget att hälla i dopvattnet i funten.

Från vänster till höger: Prinsessan Madeleine, biskop Johan Dahlman, prinsessan Estelle och ärkebiskop Anders Wejryd.
Från vänster till höger: Prinsessan Madeleine, biskop Johan Dahlman, prinsessan Estelle och ärkebiskop Anders Wejryd. Från vänster till höger: Prinsessan Madeleine, biskop Johan Dahlman, prinsessan Estelle och ärkebiskop Anders Wejryd. Bild: EPA/TT Sverige,kungligheter

Prins Gabriel föreföll inte helt nöjd med ceremonin och överröstade bitvis nästan dopförrättaren, ärkebiskop emeritus Anders Wejryd, som assisteras av biskop Johan Dalman och ordinarie hovpredikant Michael Bjerkhagen.

Ärkebiskop emeritus Anders Wejryd håller i en gråtande prins Gabriel under dopet.
Ärkebiskop emeritus Anders Wejryd håller i en gråtande prins Gabriel under dopet. Ärkebiskop emeritus Anders Wejryd håller i en gråtande prins Gabriel under dopet. Bild: EPA/TT Sverige,kungligheter

Tillbaka i mammas trygga famn tystnade prinsen.

Faddern Sara Hellqvist, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia och prins Carl Philip med barnen prins Gabriel och prins Alexander.
Faddern Sara Hellqvist, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia och prins Carl Philip med barnen prins Gabriel och prins Alexander. Faddern Sara Hellqvist, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia och prins Carl Philip med barnen prins Gabriel och prins Alexander. Bild: TT / Lehtikuva Sverige,kungligheter

Den dopklänning som prinsen hade på sig bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906.

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prins Gabriel och kung Carl Gustaf.
Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prins Gabriel och kung Carl Gustaf. Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prins Gabriel och kung Carl Gustaf. Bild: EPA/TT Sverige,kungligheter

Detta är det sjätte kungliga dopet på några år. Först ut i den senaste raden var prinsessan Estelle, som döptes 2012.

Från vänster till höger: Thomas de Toledo Sommerlath, prinsessan Madeleine, Sara Hellqvist, biskop Johan Dalman, ärkebiskop Anders Wejryd, prins Gabriel, prinsessan Sofia, prins Carl Philip och pastor Michael Bjerkhagen.
Från vänster till höger: Thomas de Toledo Sommerlath, prinsessan Madeleine, Sara Hellqvist, biskop Johan Dalman, ärkebiskop Anders Wejryd, prins Gabriel, prinsessan Sofia, prins Carl Philip och pastor Michael Bjerkhagen. Från vänster till höger: Thomas de Toledo Sommerlath, prinsessan Madeleine, Sara Hellqvist, biskop Johan Dalman, ärkebiskop Anders Wejryd, prins Gabriel, prinsessan Sofia, prins Carl Philip och pastor Michael Bjerkhagen. Bild: EPA/TT Sverige,kungligheter

Ärkebiskop Antje Jackelén har döpt alla barn i kungahuset sedan Estelle, men var denna gång tvungen att tacka nej då hon befinner sig på tjänsteresa i USA.

Från vänster till höger: Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, Erik Hellqvist, Marie Hellqvist, prinsessan Victoria, prins Oscar, prins Daniel och Christopher O'Neill.
Från vänster till höger: Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, Erik Hellqvist, Marie Hellqvist, prinsessan Victoria, prins Oscar, prins Daniel och Christopher O'Neill. Från vänster till höger: Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, Erik Hellqvist, Marie Hellqvist, prinsessan Victoria, prins Oscar, prins Daniel och Christopher O'Neill. Bild: EPA/TT Sverige,kungligheter

Text: FNB