Hoppa till huvudinnehåll

Oliver Helander ska nå spjutframgång genom ta efter Antti Ruuskanen

Antti Ruuskanen och Oliver Helander kastar spjut.
Antti Ruuskanen och Oliver Helander kastar spjut. Antti Ruuskanen och Oliver Helander kastar spjut. Bild: imago / Marko Tuominiemi / All Over Press Antti Ruuskanen,Oliver Helander

33-årige Antti Ruuskanen och 20-årige Oliver Helander kommer hädanefter att tävla och träna tillsammans. Det säger toppidrottsenhetens direktör Mika Lehtimäki som samtidigt avslöjar att spjutkastarnas förutsättningar har förbättrats inför säsongen 2018.

Ett nytt landslagsprogram har tagits fram. Tanken är att rutinerade spjutkastare som Ruuskanen och Tero Pitkämäki ska kunna dela med sig av sin kunskap.

– Ett sådant program har efterfrågats redan i många år, såväl i media som bland idrottare. Nu har Petteri Piiroinen och Jorma Kemppainen tagit fram ett, säger Mika Lehtimäki till Yle Urheilu.

Hus i Kuortane

En annan nyhet är ett hus i Kuortane. Det står under åtta månader av året till spjutkastarnas och spjuttränarnas förfogande. Målet är stärka gemenskapen bland spjutkastarna.

Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen, Oliver Helander, Heidi Nokelainen och Jenni Kangas hör till elitidrottarna som får utnyttja faciliteterna gratis, för övriga gäller självkostnadspris.

"Samma service"

Ruuskanen och Helander håller hädanefter samman och kommer att tävla och träna tillsammans.

– Pitkämäki och Ruuskanen har velat dela med sig av sitt kunnande till de yngre kastarna. Exempelvis har Helander exakt samma program som Ruuskanen och får tillgång till samma service på träningsläger utomlands.

– Här finns ett mästare-gesäll-upplägg, menar Lehtimäki.

Ruuskanen har ett OS-silver från London 2012. I EM har det blivit två medaljer, guld 2014 och brons 2016. En axelskada spolierade förra säsongen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport