Hoppa till huvudinnehåll

Påven nämnde rohingya för första gången under sin Asientur

Påven hälsar på kristna bangladeshier när han anländer till en massammankomst i Dhaka.
Påven hälsar på kristna bangladeshier när han anländer till en massammankomst i Dhaka. Påven hälsar på kristna bangladeshier när han anländer till en massammankomst i Dhaka. Bild: AFP / Lehtikuva Franciskus,påvar,Bangladesh,Rohingya

Påven Franciskus använde i dag det politiskt känsliga namnet rohingya för första gången under sin Asienresa.

- I dag kan guds närhet också kallas för rohingya, sade påven i en kommentar efter att ha träffat 16 flyktingar som förts till Dhaka från flyktingläger vid gränsen mot Burma.

Han hänvisade till människor från den förföljda muslimska minoriteten rohingya som flytt våldet i grannlandet Burma och som nu befinner sig i flyktingläger i Bangladesh.

Påven Franciskus sade:

- Låt oss fortsätta att göra det rätta, och hjälpa dem. Låt oss fortsätta arbetet med att få deras rättigheter erkända.

- Låt oss inte stänga våra hjärtan, låt oss inte titta åt ett annat håll.

I det huvudsakligen buddhistiska Burma fick påven kritik av människorättsorganisationer för att han inte direkt nämnde den förtryckta statslösa muslimska minoritetsgruppen rohingya.

Läs mera:

Påvens ordval under lupp också i Bangladesh

Påven Franciskus har rest vidare från Burma till Bangladesh där fokus igen har legat på det uteblivna nämnandet av minoriteten rohingyerna vid namn.


Den muslimska minoriteten rohingya i Burma

  • Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Burma är för övrigt huvudsakligen buddhistiskt.
  • Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare.
  • Rohingyer bor också i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.
  • En konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma har pågått i flera årtionden.
  • Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.
  • Hundratusentals muslimer har tvingas fly på grund av att deras byar bränts ned och människor dödats.
  • Den burmesiska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.
  • Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas cirka 700 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes