Hoppa till huvudinnehåll

Restvirke blir skärbräda med kokosdoft

Det är förnuftigare och skojigare att använda restvirke till skärbrädor än att bränna upp det.

Bränna kan man göra när skärbrädan är gammal och obrukbar. Men innan den dagen kommer kan man återanvända trälister och ha nytta av en skärbräda.

Den här skärbrädan är gjord i tallvirke. Den är ihoplimmad av lister och ribbor och har en mycket slittålig yta.

Du behöver trälister av samma bredd. Du kan göra av ett träslag eller av flera.

Så här snickrar du en skärbräda:

  1. Limma ihop listerna till en skiva.
  2. Såga skivan i jämnbreda lister.
  3. Limma ihop listerna så att ändträet är uppåt.
  4. Sandpappra skärytan. Såga och slipa kanterna.
  5. Ytbehandla.
  6. Ytbehandla med kokosolja

    Det finns många alternativ för ytbehandling. Många menar att matolja härsknar och det gör den säkert på sikt men jag har ofta använt rypsolja och tyckt att det fungerat ganska bra. Kallpressad linolja är ett annat alternativ.

    Ibland rekommenderas parafinolja. Den härsknar inte och färgar inte träet. Men den är nog för mycket av petroliumprodukt för min smak.

    De senaste skärbrädorna jag gjort har jag ytbehandlat med ekologisk kokosolja. Det ser ut att fungerar bra. Kokosolja är den olja som löper minst risk att härskna och dessutom doftar den gott.

    Om man värmer upp kokosoljan en stund i mikron sugs den in bättre i brädan.

    Sköt om din skärbräda

    För att en skärbräda av trä skall hållas fräsch länge skall den tvättas med varmvatten och diskmedel genast efter användning. Låt den aldrig ligga i vatten. Spola heller aldrig med onödigt mycket vatten.

    Mellanrengöringar kan man göra med vinäger eller ättika. Sprya på och torka av med hushållspapper. Ättika och vinäger har bra desinficerande egenskaper och är helt giftfria.

    Ett annat sätt att döda bakterier i skärbrädan är att strö på grovsalt. Gnugga in saltet i brädan med en borste. Låt brädan ligga en stund och skölj sedan med vatten.

    Det är bra att ha flera skärbräden som man kan växla mellan. Det är också viktigt att skärbrädorna förvaras torrt eftersom de patogena bakterierna inte överlever utan fukt.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Hemlagad tofu ger bättre smak och blir betydligt billigare

    Följ Strömsös steg för steg-guide.

    Att göra tofu hemma är som att pyssla med ett långkok. Det tar sin tid men i slutändan får du en tofu med mera smak och bättre konsistens än om du köper den färdig. Ett kilo sojabönor kostar kring tre euro och ger i slutändan fyra till fem stycken tofuostar. Kostnaden blir ungefär hälften av butikspriset. Inte illa.

  • Bygg proffsiga hinder till käpphästloppet

    Det är roligt med minst ett specialhinder.

    Hoppbanan blir lite roligare om man har minst ett riktigt fint hinder. Jim visar tre modeller, som man med lite skicklighet kan bygga själv.

Nyligen publicerat - Strömsö