Hoppa till huvudinnehåll

Restvirke blir skärbräda med kokosdoft

Det är förnuftigare och skojigare att använda restvirke till skärbrädor än att bränna upp det.

Bränna kan man göra när skärbrädan är gammal och obrukbar. Men innan den dagen kommer kan man återanvända trälister och ha nytta av en skärbräda.

Den här skärbrädan är gjord i tallvirke. Den är ihoplimmad av lister och ribbor och har en mycket slittålig yta.

Du behöver trälister av samma bredd. Du kan göra av ett träslag eller av flera.

Så här snickrar du en skärbräda:

 1. Limma ihop listerna till en skiva.
 2. Såga skivan i jämnbreda lister.
 3. Limma ihop listerna så att ändträet är uppåt.
 4. Sandpappra skärytan. Såga och slipa kanterna.
 5. Ytbehandla.
 6. Ytbehandla med kokosolja

  Det finns många alternativ för ytbehandling. Många menar att matolja härsknar och det gör den säkert på sikt men jag har ofta använt rypsolja och tyckt att det fungerat ganska bra. Kallpressad linolja är ett annat alternativ.

  Ibland rekommenderas parafinolja. Den härsknar inte och färgar inte träet. Men den är nog för mycket av petroliumprodukt för min smak.

  De senaste skärbrädorna jag gjort har jag ytbehandlat med ekologisk kokosolja. Det ser ut att fungerar bra. Kokosolja är den olja som löper minst risk att härskna och dessutom doftar den gott.

  Om man värmer upp kokosoljan en stund i mikron sugs den in bättre i brädan.

  Sköt om din skärbräda

  För att en skärbräda av trä skall hållas fräsch länge skall den tvättas med varmvatten och diskmedel genast efter användning. Låt den aldrig ligga i vatten. Spola heller aldrig med onödigt mycket vatten.

  Mellanrengöringar kan man göra med vinäger eller ättika. Sprya på och torka av med hushållspapper. Ättika och vinäger har bra desinficerande egenskaper och är helt giftfria.

  Ett annat sätt att döda bakterier i skärbrädan är att strö på grovsalt. Gnugga in saltet i brädan med en borste. Låt brädan ligga en stund och skölj sedan med vatten.

  Det är bra att ha flera skärbräden som man kan växla mellan. Det är också viktigt att skärbrädorna förvaras torrt eftersom de patogena bakterierna inte överlever utan fukt.

Strömsö

 • Leftover Key lime pie

  Klassikern i ny tappning!

  Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

 • Leverpastej à la Marco Pierre White

  Det här är en av julbordets höjdare.

  Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.

 • Strömsös söta julpudding

  Årets julkaka som du kan göra redan nu!

  Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

 • Uggla i papper

  Utmärkt som godisgömma, presentförpackning eller dekoration.

  En söt liten uggla gillar både stora och små. De här är gjorda runt en tom wc-pappersrulle och fungerar utmärkt som godisgömmor i granen.

 • Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

  Kanske årets julkort?

  Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask, passande att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.

 • Julstjärnor i papper

  En enkel modell för olika sorters papper och mönster.

  De flesta av oss hänger upp stjärnor i juletid men en pappersstjärna kan pryda hemmet året om. Det här är enkel modell där olika slags papper och mönster kan användas. Ju fler stjärnor, desto bättre!

 • Julgranshängen av kartong och garn

  Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

  Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

 • Kort och paketeringstips med spetsmönster

  Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel.

  Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.

Nyligen publicerat - Strömsö