Hoppa till huvudinnehåll

Soite prickades för brister i svensk betjäning: "Det är ett ständigt kämpande"

Läkare
Arkivbild. Läkare Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Karleby,läkare,vård

Samkommunen för social-och hälsovården, Soite, har prickats av Regionförvaltningsverket för brister i svenskspråkig betjäning vid psykiatriska polikliniken vid Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Regionförvaltningsverket i västra och inre Finland har fått information om att patienter vid psykiatriska polikliniken inte alltid har möjlighet att kommunicera på svenska med vårdpersonalen.

Därför kräver regionförvaltningsverket ett utlåtande av Soite. Samkommunens styrelse hade möte på onsdag där man diskuterade ärendet.

- Vi konstaterade att det är ett ständigt kämpande. Vi har ett språkprogram och vi är helt eniga om att saken måste skötas ordentligt, säger ordförande Veikko Laitila (C).

I mars godkände Soites styrelse ett språkprogram där målet var att bli allt mer tvåspråkiga. Karlebys fullmäktigeordförande Roy Sabel (SDP) sade då att MÖCS i praktiken tidigare varit nästan helt finskspråkigt, men att det går framåt med små steg.

Laitila säger att orsaken till att det går långsamt framåt är svårigheten att hitta personal.

- Vi måste se till att kämpa vidare med rekryteringen. Men det är klart att det finns en brist på professionell personal och speciellt språkkunnig personal. Det är utmaningen, säger Laitila.

Ett utlåtande ska nu skickas till regionförvaltningsverket.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten