Hoppa till huvudinnehåll

Yle ökar textningen till svenska – alla kvällar på svenska på Yle Teema & Fem

Yle Teema & Fem-logon.
Hela tv-kvällen på den gemensamma kanalplatsen är nu tillgänglig på svenska, åtminstone fram till klockan 22. Yle Teema & Fem-logon. Yle Teema & Fem

Många tv-tittare har önskat mera svensk textning på Yles kanaler efter kanalförändringen våren 2017. Från och med den 1 december är alla program på Yle Fem och Yle Teema från klockan 17.25 till åtminstone klockan 22 tillgängliga på svenska.

- Vi vet att många svenska tv-tittare upplever att de inte hittar program på svenska då de vill titta på tv. Därför ökar Yle textningarna det kommande året med 400 timmar, säger Ismo Silvo som är utgivningsdirektör på Yle och ansvarar för hela Yles tv-utbud på finska.

Större tydlighet i tv-tablån

I praktiken betyder det här tv-program på svenska eller program textade till svenska från halv sex på kvällen och framåt. De textade programmen hittas också på Yle Arenan.

- Med den här tilläggssatsningen kan vi både skapa större tydlighet i tv-tablån och öka utbudet för dem som föredrar att titta på tv på svenska, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Bland programmen som nu också textas till svenska finns Teemas kvalitetsfilmer på fredagskvällarna klockan 21, filmklassiker på torsdagarna samt Teema-lördagarna.

Svensk text också på utvalda program på andra Ylekanaler

Utöver programmen på den gemensamma kanalplatsen textas också valda program på Yles andra kanaler. Allt utom direktsändningar och småbarnsprogrammen på Yle Fem textas dessutom till finska.

- Eftersom vi inte har möjlighet att texta allt till svenska är vårt mål att texta de program som är högintressanta för den svenska tv-tittaren. Det här gäller bland annat nordiska succéserien Bron som har premiär på TV1 den första januari, säger Ismo Silvo.

Samarbetet med de övriga nordiska public service-bolagen fortsätter som hittills.

Så här hittar du den svenska textningen

På Yle Fem och Yle Teema är alla program mellan klockan 17.25 och åtminstone till klockan 22 tillgängliga på svenska. Antingen sänds program på svenska eller så har de svensk text.

Du väljer textningsspråk antingen via tv:ns eller digitalboxens förhandsinställningar eller genom en knapp på din fjärrkontroll mitt under sändning.
Knappen ser lite olika ut för olika tillverkare, så kolla upp vad som gäller för just din tv på förhand i mottagarens manual.
Det allra enklaste sättet att garantera att du alltid får ett program med svensk textning då det har svensk text är att välja svenska som primärt textningsspråk i standardinställningarna för din tv.

Gör så här:

  • Kontrollera inställningarna för textning i din tv eller digitalbox.
  • Om du vill ha svensk textning, välj svenska som primärt textningsspråk. Vanligen hittar du standardinställningarna via huvudmenyn (Menu) och där under språkinställningar, eller motsvarande, beroende på tillverkare.

Mera detaljerad information hittar du i din tv:s användarmanual.

I början av ett program med svensk text visas texten “svensk textning” uppe till vänster i tv-rutan.

På Yle Arenan väljer du textningsspråk nere till höger i rutan via TXT-ikonen.

Läs mera:

Innehåll på svenska hela kvällen - det här bjuder Yle Fem och Yle Teema på i december

På spåret på lördagskvällarna på Yle Fem, kvalitetsfilmer på fredagar på Yle Teema. Julkalendrar, familjefilmer, klassiker, intressanta dokumentärer, resor och konserter. Nu är hela tv-kvällen tillgänglig på svenska

Läs också