Hoppa till huvudinnehåll

Efter 25 år i flyktingläger

Yusuf fick ett negativt beslut i Finland - vad händer nu?

Åbobon Yusuf Mohamed sitter och läser en finsk barnbok för skolbarn: Flickan Kaisa är förkyld hemma med sina mjukiskaniner så Pasi och Pekka kanske kan hämta hem hennes läxor.

Trots att han inte vet om han får stanna här så lär sig Yusuf finska.

Men varifrån kommer den här mannen och vart är han på väg?

- Jag har levt i flyktingläger i 25 år, berättar han.

Nu är Yusuf 27 år gammal. Vägen till Åbo har varit krokig och lång och Yusuf vet inte vad nästa anhalt blir.

- Jag föddes 1990 och när kriget bröt ut i Somalia flydde vi därifrån. Från 1992 till 2015 levde jag i flyktingläger i Jemen.

Att vara asylsökande i 2-3 år är inget jämfört med de absolut värsta flyktinglägren som finns

Yusuf var bara ett år gammal då familjen lämnade födelselandet. Familjen består av fem pojkar och fem flickor samt föräldrarna som fortfarande är kvar på flyktingläger.

Flyktingläger i Jemen
Flyktingläger i Jemen Flyktingläger i Jemen Bild: YAHYA ARHAB/European Pressphoto Agency EPA flyktingläger,Jemen

2015 öppnade sig chansen att lämna Jemen och flyktinglägret som ligger mitt i öknen. Via olika krokar kom han till sist till Finland.

- Det var obeskrivligt där. Tack Gud att jag kom till Europa, säger han.

Karta över Jemen mfl länder
Jemen gränsar till bl.a. Saudiarabien Karta över Jemen mfl länder Jemen,kartor

Yusuf for till sin moster i Somalia, blev förhörd och kastad i fängelse i fem dagar tills mostern kunde bevisa att han var född i Somalia.

Färden fortsatte till Sydafrika, sedan Sudan, sedan Libyen och till sist via Italien upp till Finland.

Kan man då kalla ett land man flydde från som spädbarn för sitt “hemland”? Eller ett flyktingläger där man vuxit upp för “hem”?

Yusuf Mohamed levde i 25 år i flyktingläger i Jemen
Yusuf studerar och jobbar nattskift Yusuf Mohamed levde i 25 år i flyktingläger i Jemen asylsökande (process),nyfinländare,Somalia,Jemen

Yusuf fick ett Nej - vad händer nu?

I backspegeln har Yusuf misären i de värsta tänkbara flyktinglägren och framtiden är oviss. För Yusuf är inte välkommen här, enligt det finska migrationsverket.

Efter ett år i Finland fick Yusuf avslag på sin asylansökan, vilket var en stor besvikelse.

- Efter allt kämpande var jag tillbaka på ruta ett, vilket kändes verkligt illa, berättar han.

Yusuf har överklagat beslutet. Nu väntar han på det andra beskedet.

Att få besked borde räcka 6 månader, men nu har det redan gått 9 månader eller längre och ingenting har hörts av migrationsverket.

Under tiden gäller det att göra det bästa av en svår situation.

Det är kanske tack vare den tuffa bakgrunden i flyktingläger som hans inställning till livet och möjligheterna i Finland verkar så positiv. Eller så är det en förutsättning för att överhuvudtaget orka. Han tror inte på att man kan få något på en silverbricka utan att jobba hårt.

- Jag kan inte ändra på det som hänt tidigare men jag kan påverka min framtid. Låt mig göra något nyttigt som kanske kan hjälpa mig att bygga upp min framtid imorgon istället för att sitta hemma sysslolös, säger han.

Flyktingläger i Jemen
Yusuf har levt nästan hela sitt liv i flyktingläger Flyktingläger i Jemen Bild: YAHYA ARHAB/European Pressphoto Agency EPA flyktingläger,Jemen

Det gäller naturligtvis utbildning, jobb och språket. Trots att det är ovisst om han får stanna kvar här.

- Så jag började studera finska. Då kan man kommunicera med folk och skaffa sig vänner och de i sin tur kan hjälpa en att hitta ett jobb. Och då är det lättare att studera, förklarar han.

Nu studerar han och jobbar nattskift som städare.

Ifall Yusuf utvisas och skickas till okänd destination så är det klart att kunskaperna i finska är av föga nytta. Varken i Somalia eller Jemen kommer man särskilt långt med att kunna stava till “ys-kän-lää-ket-tä”.

“Åk hem!” - men vart då?

Om de finska myndigheterna besluter att Yusuf ska skickas tillbaka “hem” så blir det knepigt att veta vilken flygbiljett som ska printas ut. Han behöver också ett pass och vad ska det stå på det?

Yusuf Mohamed är asylsökande ursprungligen från Somalia och uppväxt i Yemen.
Yusuf väntar nu på svar på sin överklagan. Yusuf Mohamed är asylsökande ursprungligen från Somalia och uppväxt i Yemen. asylsökande (process),nyfinländare,Somalia,Jemen

- Jag är redan integrerad i det finska samhället och jag talar finska. Jag är en flykting som fortfarande saknar uppehållstillstånd. Men jag har ett certifikat på min finska språkbehörighet och snart har jag avlagt yrkesexamen. Så vad är problemet?

Text: Lasse Grönroos. Video: Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?