Hoppa till huvudinnehåll

Ett Hem på Biskopsgatan får pris för årets museigärning

Museet Ett hem i Åbo.
Museet Ett hem i Åbo. Bild: Yle/Marie Söderman Stiftelsen för Åbo Akademi,Ett Hem,jul

Hemmet bjuder på prydnadsväxter från förr och guidning med 1800-tals konsulinna. I december dukar museet för jul.

Aktivt utvecklande av museets programutbud och för att nå ut till nya målgrupper genom att göra museet levande på flera sätt. Så låter motiveringen för att Egentliga Finlands museer r.f. och Egentliga Finlands landskapsmuseum tilldelat museet Ett Hem i Åbo priset årets museigärning i Egentliga Finland.

Samlade konst

Alfred och Helene Jacobsson levde kring sekelskiftet 1800-1900 i Åbo. Familjen samlade konst och inredde sitt hem med tanken att hemmet efter deras bortgång skulle bli ett museum. Hemmet testamenterades till Stiftelsen för Åbo Akademi med bestämmelsen att hemmet »stå oförändrad så som ett museum kalladt ”Ett hem”. Museet öppnades för allmänheten år 1932, men har sedermera flyttats på grund av den ursprungliga byggnadens dåliga skick.

Konsulinnan guidar gästerna

Museet drivs fortfarande av Stiftelsen för Åbo Akademi. Under de senaste åren har museet under ledning av intendent Ulrika Grägg satsat på att utveckla programutbudet och göra museet mer levande. Dramaguidningar tillsammans med konsulinnan Helene Jacobsson och specialiserade temaguidningar är exempel på detta. Museet har dessutom tillsammans med experter byggt upp en samling av tidstypiska prydnadsväxter.

Julstjärna i fönstret på museet ett hem.
Julstjärna i fönstret på museet ett hem. Bild: Yle/Marie Söderman Ett Hem,Stiftelsen för Åbo Akademi,pynt

I år beviljas priset för tjugonde gången. Ett Hem på Biskopsgatan 14 är öppet under julsäsongen med jultema ända till 7 januari. Under resten av januari har museet helgöppet.

Läs också