Hoppa till huvudinnehåll

Fotografen Vanessa Forstén: “Jag vägrar skämmas för att jag menstruerar”

Vanessa Forsténs självporträtt White Privilege där hon står med en tampongkrake runt halsen.
White Privilege heter ett av Vanessa Forsténs självporträtt. Här har hon skapat en krage av tamponger, inspirerad av den viktorianska pipkragen som bars av aristokraten. Både pipkragen och tampongerna förknippar hon med välfärd. Vanessa Forsténs självporträtt White Privilege där hon står med en tampongkrake runt halsen. Bild: Vanessa Forstén Tampong,fotokonst,Mens,white privilege

Miljarder människor menstruerar varje månad. Att menstruera är det mest naturliga som finns. Ändå är mycket kring mens tabubelagt och förknippat med skam. Den menstruerande kvinnan kan anses oren och inkapabel. Det här är någonting den 27-åriga konstnären och frilansfotografen Vanessa Forstén vill råda bot på.

Via sin fotokonst och sin pinfärska utställning Menorrhoea, som är latin och syftar på blodet under menstruationen, vill Forstén normalisera mens.

Hon vill visa att menstruation är lika naturligt som att andas och äta.

- Jag har svårt att förstå varför mens är så tabubelagt och konstigt fast det är en så enkel och naturlig grej. Vi skulle inte vara här om inte våra mammor hade menstruerat.

Vaness Forsténs porträtt där hon står med ryggen mot kameran med mensblod på underbyxorna.
I bilden Matricaria chamomilla har Forstén tejpat fast vildörten kamomill runt sin midja. Örten använder hon för att dämpa mensvärk. Vaness Forsténs porträtt där hon står med ryggen mot kameran med mensblod på underbyxorna. Bild: Vanessa Forstén Mens,fotokonst,matriacaria camomilla

Trots att mensblodet är fullständigt naturligt är det också det mest kontroversiella och tabubelagda i många kulturer.

- Så här har det blivit på grund av patriarkatet, det mansstyrda samhället och vår kultur. Kvinnan ska vara osynlig, vacker, snäll och sexig. Så fort det kommer till menstruation, acne, amning och så fort kvinnokroppen inte sexualiseras så är det skamligt och äckligt, menar Forstén och fortsätter.

- Det stör mig också att många förknippar menstruation med svaghet. Att man genast blir en sämre person för att man blöder.

Jag vill visa att jag inte behöver känna mig onaturlig för att jag blöder och att jag definitivt inte är ett offer för att jag gör det― Vanessa Forstén

Ekologiska bindor och vilda örter

Via sin verk som består av stilleben, självporträtt och en performance-video, vill Forstén skildra menstruationsblod som en normal kroppsvätska.

I sina verk undersöker hon på olika sätt sin kropp under menstruationen.

Hon skildrar också smärtan mensen kan innebära för den blödande. Det gör hon bland annat genom att väva in alternativ medicin i form av vilda örter i sina fotografier.

Örterna kan lindra mensvärk eller dysmenorré, någonting som Forstén också själv lider av.

I sina fotografier vill hon också slå ett slag för miljövänliga bindor bland annat genom att fotografera sin egen använda, blodiga bomullsbinda.

För ett fördomsfullt öga kan bilden te sig rätt provocerande, men för konstnären själv är det den mest naturliga saken i världen.

Vanessa Forstén vid datorn. På skärmen ser man hennes videoperformance Warpaint.
Här är en bild ur Vanessa Forsténs performance där hon målar sitt ansikte med sitt eget mensblod. Hon gör anspelningar på en populär teknik inom sminkning som kallas contouring där man framhäver eller förminskar vissa delar av ansiktet. Vanessa Forstén vid datorn. På skärmen ser man hennes videoperformance Warpaint. Bild: Nina Sederlöf Mens,fotokonst,warpaint

Tamponger, välfärd och eget mensblod

Den viktorianska pipkragen i gamla konsthistoriska porträtt gav inspiration till ett av självporträtten i Menorrhoea där Vanessa Forstén konstruerat en rund och massiv krage av oanvända tamponger och tamponghylsor runt sin hals.

- Den stärkta kragen med pipformiga veck var jättetrendig på 1600-talet och bars av förmögna personer med status, alltså aristokraten. Det är lite samma sak med tamponger som väldigt många inte har tillgång till eller råd att köpa. Jag förknippar tamponger med välfärd, säger Forstén.

Det är ändå videoperformancen, där Forstén målar sig i ansiktet med sitt eget mensblod som hon själv tror att kommer att väcka de starkaste reaktionerna. Slutresultatet påminner lite om en krigsmålning.

- Man kan också tolka performansen som en ritual för att störta patriarkatet. Jag vill visa att jag inte behöver känna mig onaturlig för att jag blöder och att jag definitivt inte är ett offer för att jag gör det.

Vanessa Forsténs utställning Menorrhoea öppnar den 1.12 på konstgalleri Asbestos Art Space i Helsingfors. Utställningen varar fram till den 15.12.