Hoppa till huvudinnehåll

Lokalvalet som skakade Ryssland

Anders Mård, korrespondent
Anders Mård, korrespondent Anders Mård,korrespondenter

I dagens Ryssland är politiska val på riksnivå rena rama sömnpillret. Tack och lov finns det spännande kommunalval som håller en vaken, skriver vår medarbetare i Ryssland Anders Mård i veckans korrespondentkolumn.

Här i Ryssland fungerar den ”styrda demokratin” perfekt. Politiska val är strikt kontrollerade av strikta funktionärer i Moskva, och platserna man slåss om fördelas lika strikt mellan de fyra partier som sitter i duman.

Och ju mer landsomfattande ett val är desto tråkigare. För att inte tala om presidentval. Men tack och lov finns det lokala val som ibland förvånar.

Ta till exempel det senaste valet i kommunen Gdov. En ort med 12 000 invånare vid sjön Peipus nära gränsen till Estland. Här arrangerades nyligen ett val av kommundirektör som halva Ryssland verkar diskutera.

Ingen gas, mycket korruption

Kommunen Gdov är lika fattig som alla andra små kommuner i Ryssland. Men invånarna i Gdov behöver inte jämföra med EU-grannen Estland för att inse att vardagen kunde se bättre ut.

Det räcker med att jämföra med grannlänet Leningrad. För i länet Leningrad finns det gasrör, men i länet Pskov, dit Gdov hör, finns ingen gas, utan folk eldar sina hus med ved.

Gdov tvingades arrangera nyval då den förra kommundirektören åtalades för att ha försnillat pengar när kommunens reningsverk för avloppsvatten moderniserades. Ett projekt som förresten finansierades av EU med omkring 1 miljon euro.

Den här kommundirektören representerade förstås maktpartiet Enade Ryssland. Ett parti som styrs av president Vladimir Putin och ett parti som behärskar alla viktiga poster i landet.

Anklagelserna om korruption gjorde de flesta i kommunen förbannade. För 57-årige Jurij Pavlov var det droppen som fick bägaren att rinna över. Pavlov beslöt ställa upp i valet.

– Det var förstås ett galet beslut att ställa upp, men jag beslöt att en gång för alla sätta stopp för de här rovgiriga typerna från Enade Ryssland som till och med rånar den här kommunens ynkliga budget, sa Pavlov dagen före valet.

Pavlov har bra insyn i kommunens vardag. De senaste 12 åren har han nämligen jobbat som tjänsteman, närmare bestämt som kommunförvaltningens chef i Gdov.

Kan inte bli sämre

Pavlov valde att ställa upp för det enda möjliga alternativet, det liberala oppositionspartiet Jabloko. Ett parti som i många år har funnits med på landets politiska karta och som myndigheterna mer eller mindre tolererar.

Jablokos regionala parti satsade stort på valet, bedrev kampanj, och såg till att valobservatörer var på plats för att minimera risken för valfusk.

Maktpartiet Enade Ryssland var inte heller passiv. Partiets propagandaproffs anlände till kommunen och försökte övertala folk att ifall de röstar på Jabloko tvingas de leva i misär. Men folk svarade bara att man redan nu lever i fattigdom, och sämre kan det inte bli.

När rösterna hade räknats vann Pavlov med 12 procentenheter över Enade Rysslands kandidat.

Valdeltagandet var rekordstort, hela 43 procent gick ut ur stugorna för att rösta. I vanliga fall är deltagandet hälften mindre.

Parasiten i Moskva

Direkt efter valet medgav Enade Rysslands kandidat Nikolaj Kapitonov att han hade besegrats i ärliga val. Kapitonov menade också att resultatet var logiskt, dessutom kom han med några sanningens ord med tanke på framtiden.

– En region som Gdov kan inte leva under lika fattiga förhållanden som idag, i längden är det helt omöjligt, sa han. Moskva måste helt enkelt ge oss mer uppmärksamhet. Annars kommer samma scenario som här i Gdov att upprepas över hela landet de närmaste åren.

Kapitonov kunde heller inte undgå att säga några väl valda ord om det som oroar alla som bor ute på den ryska landsbygden. Nämligen hur huvudstaden Moskva snyltar på hela landets bekostnad.

– På teven berättar de helt glatt att staden Moskva satsar 480 miljoner rubel på årets julbelysning, sa Kapitonov. Det här samtidigt som vår kommuns hela årsbudget är futtiga 196 miljoner rubel. Jag menar, sämre reklam för vårt parti kan man inte hitta på. Här i Gdov kan vi ju inte ens skramla fram en miljon när en bro behöver renoveras.