Hoppa till huvudinnehåll

Sandra lär Kevin prata med hjälp av tecken - nu blir han förstådd

Sandra Westerholm har fingret upp i luften och visar hur tecknet för helikopter ser ut. Sandra är väldigt glad.
Sandra Westerholm har en förkärlek för att hjälpa barn med språksvårigheter. Sandra Westerholm har fingret upp i luften och visar hur tecknet för helikopter ser ut. Sandra är väldigt glad. Bild: Yle/Lone Widestam tecken,teckenspråk,Sandra Westerholm

Att använda tecken som stöd i språkutvecklingen blir allt vanligare. Många daghem och skolor har börjat använda tecken i undervisningen.

För barn som är sena i språkutvecklingen är tecken till extra stor hjälp. Barnen har lättare att uttrycka sig och blir förstådda.

- Han har lärt sig jättemånga tecken. Det har varit jätteroligt och nu kan vi kommunicera på en helt annan nivå än tidigare, berättar Janina Rönning.

Janina Rönning är mamma till Kevin som är sen i språkutvecklingen och därför har svårt att uttrycka sig. Både Kevin och hans föräldrar får undervisning av Sandra Westerholm, som är handledare i tecken som stöd.

Sandra, Kevin och Kevins mamma sitter på golvet och sjunger och tecknar.
Sandra, Kevin och Janina sjunger helikopter sången. Sandra, Kevin och Kevins mamma sitter på golvet och sjunger och tecknar. Bild: Yle/Lone Widestam tecken,teckenspråk,sång,westerholm

Den här morgonen är Westerholm på väg hem till familjen Rönning i Sibbo. Kevin har väntat hela veckan på besöket.

Då Westerholm kommer möter han henne i bara strumplästen på altanen. Kevin hjälper henne att dra in den stora rosa kappsäcken, som är fylld med olika bilder. Han vill genast öppna den och sätta igång.

Musik hjälper barnen att lära sig teckna

Sandra Westerholm använder tecken som stöd för att hjälpa barn med språksvårigheter. Hon har tillverkat ett svenskspråkigt sånghäfte med enkla bilder och stödtecken.

Bilder på hur man tecknar sången "kamelerna". Utdrag ur Sandras sångmaterial.
Materialet kan användas hemma, på daghem och i skolor. I sånghäftet finns bl.a 6 nya sånger skrivna av Nina Broms-Lövman. Bilder på hur man tecknar sången "kamelerna". Utdrag ur Sandras sångmaterial. Bild: Yle/Lone Widestam tecken,teckenspråk,westerholm

Westerholm menar att barn redan vid fem månaders ålder kan börja teckna.

- Tecken är bryggan till talet. De små barnen använder sig av kroppsspråk och gester och sedan går det över till tal.

Det är svårt att veta när barnet börjar prata. Därför kan man alltid börja med att berätta med sina händer, barn kan säga mycket mer då de använder tecken.

Från tecken till prat

Första gången Westerholm träffade Kevin kunde han bara några få tecken. Hon besökte hans daghem en gång i veckan och en gång i månaden hälsade hon på hemma hos familjen.

Tre barn sitter på en bänk och visar rörelser till låten.
Sandra träffar mellan 40 och 150 barn per dag. Hon undervisar på både daghem, förskolor och skolor i södra Finland. Den här dagen har hon hälsat på hos daghemmet Miili i Sibbo. Tre barn sitter på en bänk och visar rörelser till låten. Bild: Yle/Lone Widestam tecken,rörelse

Kevins första kommunikationssätt var tecken. Han har börjat teckna mer då både hans föräldrar och daghemspersonal använder tecken tillsammans med honom och hela daghemsgruppen.

- Nu när Kevin har tecknat en tid och lärt sig olika tecken har han också börjat prata. Tecknen har hjälpt jättemycket, säger mamma Janina Rönning.

Musik är viktigt för Kevin och det är via musiken som Sandra Westerholm och Kevin pratar med varandra.

I sitt nya sångmaterial har Westerholm sex nya låtar. Kevins favoritsång handlar om en helikopter. Den spelas om och om igen där hemma.

Sandra håller i ett ark med ett lejon på och där det står skog. Sandra visar tecknet för skog.
Sandra håller i ett ark med ett lejon på och där det står skog. Sandra visar tecknet för skog. Bild: Yle/Lone Widestam tecken,teckenspråk

- Barn lär sig väldigt mycket genom sång och musik. Då jag använder bilder och tecken så vet Kevin vad sångerna handlar om, berättar Westerholm.

Nu blir Kevin förstådd. Och han kan säga vad han vill med sina händer.

Inte samma sak som teckenspråk

Tecken som stöd stöder talet och ska inte förväxlas med teckenspråk som är ett helt eget språk. När man använder tecken som stöd tecknar man det viktigaste ordet i meningen.

Om man vill säga “I morgon skall vi åka till mormor” så tecknar man ordet ”i morgon” och ordet ”mormor”. Man tecknar och säger ”i morgon” samtidigt för att förtydliga det som sägs.

Många barn sitter på en bänk och lyssnar noga. De ser förväntansfulla ut.
Barnen på daghemmet Miili lyssnar förväntansfullt på då Sandra berättar saga. Många barn sitter på en bänk och lyssnar noga. De ser förväntansfulla ut. Bild: Yle/Lone Widestam barn (familjemedlemmar)

Sandra Westerholm skulle gärna se att man använder tecken genom hela grundskolan eftersom tecknen gör att allting blir mer konkret.

- Tecken och bilder är nyckeln till språkträning för man får egentligen allting via det visuella. Man ser hur meningarna är uppbyggda.

Här hittar du Sandra Westerholms material.