Hoppa till huvudinnehåll

Skådespelaren Maria Udd fick olämpliga förslag i början av sin karriär

Maria Udd på Wasa Teaters scen.
Maria Udd på Wasa Teaters scen. Maria Udd på Wasa Teaters scen. Bild: Yle/Joni Kyheröinen teater,skådespelare,wasa teater

Skådespelaren Maria Udd på Wasa Teater har skrivit under uppropet #bakomkulisserna. Hon hoppas att man nu kan prata öppet om trakasserier inom branschen.

Bland de många uppropen kring sexuella trakasserier finns #bakomkulisserna, där över tusen personer inom kulturbranschen kräver ett slut på trakasserier och övergrepp.

Opassande inviter

När Maria Udd var rätt nyutexaminerad fick hon opassande kommentarer och inviter av en regissör.

- Men jag slog dövörat till och nonchalerade honom, säger Udd.

Det var Udds manliga kollegor som sen tog upp saken med henne. De ansåg att regissören behandlade henne felaktigt.

- De tyckte att jag kanske borde ta upp saken med teaterchefen. Men det gjorde jag inte, för jag upplevde inte att jag skulle ha farit illa av hans beteende.

- Men i efterhand har jag tänkt på det, att det kunde ha gått illa för någon annan ung kvinna i samma situation.

Bättre ställt för fast anställda

Udd har jobbat på flera olika teatrar. Idag är hon fast anställd på Wasa Teater och upplever att hon inte skulle ha några problem med att ta upp eventuella trakasserier med chefen.

Överlag, inom vilken bransch som helst, kan det vara lättare för en fast anställd att ta till orda.

- Som frilansare är det svårare att ta steget och peka ut någon som trakasserar. Den personen kan sen förstöra ens framtid.

Nu pratar man om det

I och med alla upprop den senaste tiden är sexuella trakasserier nu något som diskuteras på var och varannan arbetsplats.

Har du bekanta inom branschen som har berättat för dig att de blivit trakasserade?

- Det är just det att man inte har pratat om det här före nu. Nu har det kommit upp som ett ämne och nu finns det ett behov av att tala ut. Om man nu skulle träffa kollegor skulle det säkert diskuteras olika erfarenheter.

Vad tänker du när du läser vittnesmålen?

- Det är obehagligt. Man visar sig så sårbar och öppen när man jobbar med det som vi gör. Att någon sen utnyttjar det förtroende den har fått eller missbrukar sin ställning, det är väldigt ledsamt.

Udd tror inte att det är lättare att komma undan med sexuella trakasserier som skådespelare. Även om vissa pjäser och scener kan vara intima.

- Man märker nog skillnaden om en person bara är inne i rollen eller om det finns några baktankar. Om det är professionellt eller inte.

Tror du att dessa upprop kommer att få till stånd en förändring?

- Folk är mer medvetna nu. Man kanske börjar reflektera kring vad som har hänt under åren. Och om något händer kanske man berättar det från och med nu, säger Udd.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten