Hoppa till huvudinnehåll

Finland 100 år: Det här vill de äldre säga oss - vänner, familj och naturen är det allra viktigaste

Porträtt på äldre kvinna.
Gerda Stenström är en av dem som intervjuats och fotograferats för boken. Av tekniska orsaker är porträttet här beskuret. Porträtt på äldre kvinna. Bild: Ritva Kovalainen porträtt,fotografier,ritva kovalainen

Vad som är riktigt viktigt i livet och vilka råd äldre vill ge kommande generationer. Bland annat det ville Kimitoöborna Marianne Jokinen, Sven-Göran Olin, Helena Laakkonen och Ritva Kovalainen ta reda på.

På söndag (3.12) släpps boken Det här vill jag säga. Boken är tvåspråkig och innehåller intervjuer som gjorts av Jokinen, Olin och Laakkonen samt porträtt på de intervjuade som fotograferats av Kovalainen.

Händer som håller i en bok.
Boken finns till salu under vernissagen i Kompass Pop-up på söndag och efter det i Pappersboden i Kimito. Händer som håller i en bok. Bild: Yle/Monica Forssell böcker

- Jag tror att vi alla ibland funderar på hurdant det är att bli äldre. Efter det här är jag inte rädd, konstaterar Ritva Kovalainen.

Sagor, dans, människor

Det här vill jag säga fick sin början som en produktion inom ramen för Festival Norpas och en del av verken visades 2015 på en utställning i Dalsbruk

Ritva Kovalainen med porträtt av Gerda Stenström.
Konstnär Ritva Kovalainen inför utställningen i Dalsbruk 2015. Ritva Kovalainen med porträtt av Gerda Stenström. Bild: Yle/Monica Forssell ritva kovalainen

Den äldsta intervjuade är född 1916 och den yngsta 1936.

- Jag känner mig rik och tacksam över att ha fått fråga, säger Marianne Jokinen.

- Livet har inte varit lätt. Skolvägen har varit lång och mörk, krig, elände och ont om mat – men de har alla varit sega och gjort allting för det här samhället. Det har jag lärt mig, komprimerar Olin.

Han berättar hur en av de intervjuade, en 95-årig man, lärde honom dansa ”tvåstegsdans” och gav tips på hur man ska uppföra sig på dansgolvet för bättre framgång.

Olin fick också tipset att hålla sig i form och regelbundet äta groddar och fisk.

Jokinen berättar att hon fått rådet att läsa sagor.

- Möta människor, läsa sagor, spela ett instrument, bejaka livsglädjen och barnet inom sig. Det är sådant jag vill ta efter, säger Jokinen.

Man är den flicka och pojke som man fötts till och man känner sig fortfarande ung och glad― Marianne Jokinen

Vilka råd vill de äldre ge kommande generationer?

- Naturen är viktig för människan. Har man det svårt kan man gå ut i skogen och det känns lättare. Att inte bry sig om värk och sjukdom, säger Jokinen.

- Man ska inte ge efter utan fortsätta försöka. Man ska inte sträva efter onödiga saker och lyx utan efter andra saker som välmående och att vara ute i naturen, säger Olin.

Porträtt på två äldre personer.
Mauno och Paula Honkanen Porträtt på två äldre personer. Bild: Ritva Kovalainen porträtt,fotografier,ritva kovalainen


Något som överraskat er under processens gång?

- Det var nog en överraskning att förstå vilken livslust de här människorna har trots allt de varit med om, säger Olin.

Jokinen tillägger:

- Att ingen känner sig som en åldring. Man är den flicka och pojke som man fötts till och man känner sig fortfarande ung och glad. Man har sin kropp och den kanske har sjuka punkter men man känner sig inte som en åldring.

En man och en kvinna.
Marianne Jokinen och Sven-Göran Olin. Helena Laakkonen gick bort i våras. En man och en kvinna. Bild: Yle/Monica Forssell författare,Sven-Göran Olin

Kovalainen berättar att hon för arbetet med porträtten hade föreställt sig att riktigt gamla människor skulle se ut på ett annat sätt.

- Jag trodde att över åttioåriga människor skulle kännas mycket äldre men jag har träffat människor som är över nittio år eller till och med hundra år, som har varit som unga flickor och pojkar. Livskvaliteten försämras nödvändigtvis inte av ålder, sammanfattar Kovalainen.

Vad vill de äldre säga?

Olika människor vill säga olika saker, men en gemensam nämnare är att det är de vardagliga små tingen som i slutändan räknas.

- Det är vardagliga grejer som våra vänner, släktingar och för många är också skogen viktig, förklarar Kovalainen.

- I ganska många intervjuer kommer det också fram att en optimistisk syn på livet räcker väldigt långt.

Sammalkuusikko.
Sammalkuusikko. Bild: Yle/ Risto Salovaara mossor,Mossor,skog,växter,sporväxter

Fest för alla i Villa Lande på söndag

Nästan alla de som intervjuats medverkar i festligheterna på Villa Lande på söndag. Tillställningen på Villa Lande är gratis och öppen för allmänheten.

Kommundirektör Anneli Pahta kommer att hålla tal, boken presenteras och det bjuds på musikuppträdanden.

Klockan 15 öppnar porträttutställningen i Kompass Pop-up. Under vernissagen kommer också boken att finnas till salu.

Finlands flagga på blå himmel.
Finlands flagga på blå himmel. Bild: Jukka Vaittinen Finlands flagga,Finland,Finland 100

Utställningen, boken och festen på söndag är delar av Finlands jubileumsårs officiella initiativ Hela Finland tackar.

Alla kommuner har bjudits in att delta i evenemanget vars idé är att visa tacksamhet mot tidigare generationer som byggt upp vårt land och vårt välstånd.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland