Hoppa till huvudinnehåll

Juristens och författarens skarpa syn på Zimbabwe

Petina Gappah
Petina Gappah Petina Gappah Bild: Teri Pengilley Petina Gappah

Med novellsamlingarna An Elegy for Easterly och Rotten Row har Petina Gappah mycket klarsynt och empatiskt skildrat människorna i Zimbabwe. I berättelserna finns både smärta och humor.

— Zimbabwe betyder allt för mitt skrivande, säger Petina Gappah, jag är zimbabvier, växte upp där och lämnade landet när jag var 23 år. Så en del av berättelserna i An Elegy for Easterly från 2009 är skrivna i en nostalgisk stämning. I dag kan jag tycka att jag inte var tillräckligt kritisk.

Kriminalitet och vidskepelse

I novellsamlingen Rotten Row är tonfallet ett annat. Här framträder den mörka, kriminella sidan av Harare. Namnet kommer från den gata i Harare där polisens kriminalavdelning ligger och det är juristen Gappah som tecknar fram en stad där brottslingar kan erkänna sina brott i vidskeplig rädsla för andarnas hämnd, eller där en biljettförsäljare i en lokal buss kan bli lynchad till döds för blotta misstanken att han stulit en mobiltelefon.

pärmen till Rotten Row
pärmen till Rotten Row Bild: Faber & Faber Petina Gappah,Rotten Row

De här berättelserna ger en mångfacetterad bild av ett land där ingen tills alldeles nyligen behövde säga mer än ”presidenten” för att alla skulle veta att det var Robert Mugabe som avsågs. Ett land där skämten om den allmänna misären är både råa och galghumoristiska.

Vad hade vi innan vi hade stearinljus?
jo, elektricitet!
― Sagt i Harare, som lider av långa elavbrott

Men också ett land där läskunnigheten närmar sig 90 procent, ungdomarna är utbildade och klimatet och jordmånen är gynnsamma.

Hur ser då Petina Gappah, en internationellt verksam jurist bosatt i Berlin, på händelserna i hennes hemland?

— Den här regeringen är väldigt mycket en kompromiss där det fortfarande ingår gamla Zanu Pf- ministrar. De är tillbaka i sina gamla ministerier och istället för de utlovade teknokraterna har Emmerson Mnangagwa tagit in folk från armén, de så kallade "securokraterna".

Byråkrater och "Securokrater"

”Securokrater”, kallar Petina Gappah arméns och säkerhetstjänstens representanter i regeringen. Det här är samma mänskor som slog och hotade människor till att rösta mot oppositionens representant Morgan Tsvangirai i valet 2008.

pärmen till An Elegy for Easterly
pärmen till An Elegy for Easterly Bild: Faber & Faber Petina Gappah

— Oppositionen är mycket besviken och vi kan antagligen glömma alla kontakter till väst för framtiden. För det är omöjligt att någon kan ta en utrikesminister på allvar som chefsdiplomat när han är samma person (Sibusiso Moyo) som meddelat världen om kuppen. Jag tror att det kommer att sätta käppar i hjulet i arbetet med att återknyta landet till västliga intressen och investeringar.

Militärfordon på gatorna i Harare 15.11.2017
Vad vill armén i Zimbabwe? Militärfordon på gatorna i Harare 15.11.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Zimbabwe,Robert Mugabe,statskupper,militärkupper,harare

Armén, från vän till fiende

— Det enda som gjorde det möjligt för människorna att protestera mot Robert Mugabe var att armén stödde protesterna, men om armén är vad folket borde protestera emot, kommer de då att protestera? Jag vet inte.

— Zimbabwe är ett land som är svårt att analysera. Vi har ett skämt om att man endast kan analysera de två senaste veckornas händelser. Allt annat är oklart. Så det är väldigt svårt att förutspå vad som kommer att hända men jag kan med säkerhet säga att många, många människor är mycket besvikna i Zimbabwe idag!

Ingen plats för en jurist

Hon är själv en av de professionella som lämnat landet. Men hon hör inte till dem som flydde landet på grund av den dåliga ekonomin. Gappah flyttade från Zimbabwe på 1990-talet när ekonomin ännu var i skick. Hon ville studera internationell handelsjuridik och det kan man bara göra i Washington, Genève och Bryssel. Av dem hamnade hon i Genève.

Om att återvända

— Jag skulle älska att åka tillbaka för att dela med mig av de kunskaper jag fått genom att ha fått arbeta med några av de bästa juristerna i världen. Men om Zimbabwe kommer att ledas av armén så tror jag inte att jag vill återvända, för mitt arbete kan bara utföras för en regering, inte för den privata sektorn.

Zimbabwe är ett land med drygt 80 procents arbetslöshet, en valuta som blivit värdelös och en skriande brist på kontanter. Inget av detta lockar utländska investerare. Vad borde göras?

— En hel del borde göras. En del av lagarna är direkt fientliga till utländska ägare. Men om armén har så mycket kontroll som folk nu misstänker så kan det vara svårt att få till stånd ändringar.

Emmerson Mnangagwa svors in som president 24.11.2017.
Emmerson Mnangagwa Emmerson Mnangagwa svors in som president 24.11.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Zimbabwe,Emmerson Mnangagwa,president (företagsledare)

Hoppas på "Krokodilen"

—Däremot om Emmerson Mnangagwa ensam har kontrollen så kan vi få se reformer. Så vitt jag har förstått så har han förbundit sig till att bara leda landet tills nästa val och då har han inget att förlora på att ändra riktningen för Zimbabwe.

Men om armén däremot vill ha en del av makten och kontrollen så får zimbabwierna ännu vänta på en ljusare framtid, konstaterar Petina Gappah.