Hoppa till huvudinnehåll

Magnifik uppvisning av Kalla – Pärmäkoski över minuten från täten

Charlotte Kalla sträcker armen i luften
Charlotte Kalla var överlägsen i Lillehammer. Charlotte Kalla sträcker armen i luften Bild: Heidi Koivunen längdskidåkning,Charlotte Kalla,Kalla

För andra tävlingen i rad knäckte Charlotte Kalla en norsk åkare i en tung uppförsbacke. Svenskan vann skiathlon i Lillehammer med 20 sekunder före Heidi Weng. Krista Pärmäkoski var enda finländare bland de tio bästa.

Charlotte Kalla har fått en lysande start på den här säsongen. Hon vann jaktstarten i Ruka förra helgen och i dagens skiathlon i Lillehammer blev det en ny fullträff.

Och hon avgjorde tävlingen precis som på samma sätt som i Ruka. Då några kilometer återstod växlade hon tempo i den branta uppförsbacken och ryckte ifrån Heidi Weng.

Norskan hade inte krafter kvar att svara på rycket och Kalla var till slut helt överlägsen. Hon vann med 19,7 sekunder före Weng.

– Jag hade en härlig känsla i kroppen, precis det som man drömmer om på den här banan som är tuff. Idag försökte jag åka bra både i klassiskt och fristil, sa Kalla till SVT efter tävlingen.

Pärmäkoski bästa finländare

Kalla och Weng åkte tillsammans under nästan hela loppet då norskan spräckte fältet redan efter drygt två kilometer. Avståndet till den jagande gruppen växte snabbt och vid skidbytet efter 7,5 kilometer ledde Kalla och Weng med över 20 sekunder.

De finländska åkarna hängde inte med då Weng höjde tempot. Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen fanns med i den jagande gruppen vid skidbytet men på fristilsdelen tappade båda mark.

Pärmäkoski gick till slut i mål som sjua, en minut och sju sekunder efter Kalla. Niskanen åkte i mål över två minuter efter Kalla på 17:e plats.

Krista Pärmäkoski i spidspåret
Krista Pärmäkoski slutade på sjunde plats i skiathlon Krista Pärmäkoski i spidspåret Bild: Heidi Koivunen längdskidåkning,Krista Pärmäkoski,pärmäkoski

Laura Mononen (19), Anne Kyllönen (22) och Aino-Kaisa Saarinen (26) knep också världscuppoäng i tävlingen.

Resultat:

1. Charlotte Kalla SWE 42.24,7
2. Heidi Weng NOR +19,7
3. Ragnhild Haga NOR +43,6
4. Marit Björgen NOR +54,3
5. Jessica Diggins USA +57,0
6. Teresa Stadlober AUT +1.04,9
7. Krista Pärmäkoski FIN +1.07,8
8. Ingvild Flugstad Östberg NOR +1.26,0
9. Natalia Neprjajeva RUS +1.27,8
10. Sadie Bjornsen USA +1.32,6
-------------------
17. Kerttu Niskanen FIN +2.07,1
19. Laura Mononen FIN +2.23,6
22. Anne Kyllönen FIN +2.36,3
26. Aino-Kaisa Saarinen FIN +2.53,3
48. Johanna Matintalo FIN +4.48,2

Läs också

Nyligen publicerat - Sport