Hoppa till huvudinnehåll

Ove Lehto från Åland lyfte bäst i FM-tävlingarna i bänkpress i Ekenäs

Ove Lehto firar segern med att höja armarna.
ÅKK:s Ove Lehto vann FM-guld i överlägsen stil. Ove Lehto firar segern med att höja armarna. Bild: Patric Westerlund / Yle styrkelyft,styrkelyftare,Bänkpress,kraftsport,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Finska mästerskapstävlingar,Åland,ålands kraftklubb

Det var veteranen Ove Lehto som orkade lyfta de största tyngderna då FM-titlarna i bänkpress avgjordes under veckoslutet i Ekenäs bollhall. Han gjorde nytt finskt rekord i viktklassen över 120 kilo för över 40-åringar.

Ove Lehto vann FM-guldet i den allmänna klassen i tungviktarnas serie. Han gjorde tre godkända lyft i tävlingen och klarade 262,5 kilo med sitt sista försök. Resultatet är ett nytt finskt rekord i veteranklassen för över 40 år gamla lyftare.

Mästerskapet var det första för 45 år gamla Lehto i den här viktklassen. Han tyckte det var fint att vinna guld.

- Jag har en gång tidigare vunnit FM i bänkpress i viktklassen under 120 kilo. Det är ju Fredrik Smulter som har tagit alla FM-guld tidigare i den här viktklassen, sade Lehto efter tävlingen.

Lehto som representerar Åland Kraftklubb sade att det är tråkigt att Smulter inte tävlar längre.

Bröstmuskeln bråkade

Ålänningen fick inte mycket motstånd i söndagens tävling. Han slog tvåan Antti Tommila från Björneborg förlorade hela 52,5 kilo till Lehto.

Ove Lehto sade att han haft problem med ena bröstmuskeln, men den störde inte lyftandet i Ekenäs.

Ove Lehto pressar upp tyngderna.
ÅKK:s Ove Lehto gjorde finskt rekord. Ove Lehto pressar upp tyngderna. Bild: Patric Westerlund / Yle styrkelyft,styrkelyftare,Bänkpress,kraftsport,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Finska mästerskapstävlingar,Åland,ålands kraftklubb

Nästa gång tävlar han i februari då FM i bänkpress avgörs i Tammela. Därefter siktar han på VM i Helsingfors i maj.

- Jag sneglar nog mot prispallen. Det är inte så stor skillnad vilken valör medaljen har, men det skulle vara kul att stå på pallen i hemma-VM.

Hur länge Ove Lehto ännu tänker syssla med styrkelyft är oklart.

- Kroppen avgör. Åtminstone tillsvidare har jag lämnat de andra momenten i styrkelyft och koncentrerar mig endast på bänkpress. Därför har väl resultaten blivit bättre i bänkpress, sade han.

Hangös Stefan Westerholm vann brons

Hangö IK:s Stefan Westerholm klarade 182,5 kilo och vann brons i viktklassen under 93 kilo. Han inledde tävlingen med att lyfta 175 kilo, sedan höjde han till 182,5.

Dessa båda vikter klarade Westerholm galant. Tredje försöket 192,5 kilo misslyckades.

- Det är formen det är fel på. Min ryggskada påverkade inte lyftande, det var endast svårt att lägga sig på bänken och att komma upp därifrån, sade Westerholm efter tävlingen.

Han var riktigt nöjd med bronsmedaljen.

- Det var mitt mål i dag att få medalj.

Stefan Westerholm pressar upp tyngderna.
Hickens Stefan Westerholm vann brons. Stefan Westerholm pressar upp tyngderna. Bild: Patric Westerlund / Yle styrkelyft,styrkelyftare,Bänkpress,kraftsport,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Finska mästerskapstävlingar,Hangö,Hangö IK,hik-styrkelyft

Helsingin Poliisi-Voimailijats Risto Joenssu vann mästerskapet med resultatet 202,5 kilo. Pekka Kulju från Sotkamo förlorade tio kilo till vinnaren.

Hangölyftaren har ännu två år kvar tills han kommer i veteranålder i styrkelyftsammanhang. Hur länge karriären fortsätter kan han inte säga.

- Det är hälsan som avgör. Jag har hållit på med styrkelyft i 22 år så det är inte så lätt att sluta heller, småskrattade Stefan Westerholm.

Brons för KK Ekens Martin Salin

Arrangörsklubbens Martin Salin kom trea i 50-åringarnas viktklass under 93 kilo på lördagen. Han fick godkänt i alla sina lyft och klarade 135 kilo.

Segern i klassen gick till Pentti Nykänen från Salon Voima Veikot med resultatet 182,5 kilo.

Silverpengen gick till Marko Nykänen från Keljon Viesti. Nykänen klarade 150 kilo.

Fem lyftare deltog i den här åldersklassen.

Jonas Wallén kom sexa

Arrangörsföreningen KK Ekens Jonas Wallén kom på sjätte plats i viktklassen under 105 kilo. Han var riktigt nöjd med sin placering.

- Resultatet är jag inte alls nöjd med. Jag visste redan på förhand att jag inte har någon chans på någon topplacering i tävlingen.

Jonas Wallén i bänkpressmomentet.
KK Ekens Jonas Wallén kom sexa i sin viktklass. Jonas Wallén i bänkpressmomentet. Bild: Patric Westerlund / Yle styrkelyft,styrkelyftare,Bänkpress,kraftsport,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Finska mästerskapstävlingar,jonas wallén

Wallén hade ett lyckat försök på 162,5 kilo. Han misslyckades två gånger med 167,5 kilo på stången.

- Jag var helt enkelt slut i dag, krafterna fanns inte. På träningarna har det gått bra, förberedelserna har varit bra, men krafterna bara tog slut.

Segern gick till Timo Hokkanen från Huittisten Voimailijat med resultatet 220 kilo.

I ferburari tävlar Jonas Wallén i FM i bänkpress igen.

- Då försöker jag på nytt. För mig är det här endast en hobby. Jag har inga drömmar om att vinna FM-guld men det är roligt att delta, sade han.

Raija Jurkko invald i Hall of fame

Sjufaldiga världsmästaren Raija Jurkko från Kraftklubben Eken fick på söndagen motta en plats i nationella styrkeförbundets Hall of fame.

Raija Jurkko poserar med diplom och blommor.
Raija Jurkko, KK Eken. Raija Jurkko poserar med diplom och blommor. Bild: Patric Westerlund / Yle styrkelyft,styrkelyftare,Bänkpress,kraftsport,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Finska mästerskapstävlingar,hall of fame

Jurkko emottog ett diplom som bevis för hedersbetygelsen vid FM-tävlingarna i styrkelyft på söndag eftermiddag. Hon var tagen av utnämningen.

- Det här är ju ett tack för en lång karriär och för ett digert arbete inom den här sportgrenen så visst känns det fint, sade 54-åringen.

Först världen sen Finland

Hon säger att hon har fått sina Hall of fame utnämningar i en lite tokig ordningsföljd.

- Först blev jag invald i världens Hall of fame som första lyftare som blev invald under pågående karriär. Jag invaldes också i EBF:s Hall of fame medan jag tävlade.

Raija Jurkko avslutade sin över 20 år långa tävlingskarriär för tre år sedan men medgav att det nog skulle vara kul att tävla.

- Speciellt när jag har tittat på när andra tävlar så känns det att jag också vill vara med. Men, jag skulle nog säga att tävlandet är över för min del.

Lyckade tävlingar

Ville Orasmaa var tävlingsledare under FM-veckoslutet i Ekenäs bollhall. Han var nöjd med det mesta under weekenden.

- Tävlingarna lyckades bra och talkofolket skötte sina uppgifter perfekt.

Publiken hittade dess värre inte till tävlingarna.

- Vi tänkte att det kommer publik då vi inte uppbär någon inträdesavgift. Jag vet inte varför det kom så lite publik. Det kan hända att en del tittade via webben på tävlingarna.

Han sade att den positiva feedback arrangörerna fick under tävlingarna värmde speciellt mycket.

- Samarbete före och under tävlingarna löpte väldigt bra med alla inblandade parter, sade Orasmaa.

Samtliga resultat från tävlingarna finns på Styrkelyftförbundets webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland