Hoppa till huvudinnehåll

Åländska Anders Wiklöf betalade rekordpris för målning av Edelfelt

"Dopfärd" är målad 1880 av Albert Edelfelt.
"Dopfärd" är målad 1880 av Albert Edelfelt. "Dopfärd" är målad 1880 av Albert Edelfelt. Bild: Stockholms auktionsverk Albert Edelfelt,målningar

Affärsmannen och konstsamlaren Anders Wiklöf har köpt Albert Edelfelts målning Dopfärd (1880) för 637 000 euro. Det är det högsta budet som har getts på en nätauktion i Finland och sannolikt också den högsta summan som har betalats för en målning av Edelfelt.

På en nätauktion lägger man bud på auktionskammarens webbsida. Anbudet har en tidsgräns och det högsta budet vinner.

- Wiklöfs bud kom in någon minut före tidsgränsen kl. 19, säger expert Helena Laakso vid Stockholms auktionsverk som ordnade auktionen.

Tilläggstid kan ge höjda bud

Ett bud som har getts i sista minuten kan höjas under en tilläggstid på några minuter.

Till exempel igår höjdes buden för Helene Schjerfbecks målning Azalea flera gånger under tilläggstiden. Utgångspriset på 100 000 euro steg till 250 000 euro.

Helene Schjerfbecks "Azalea" från 1904.
Helene Schjerfbecks "Azalea" från år 1904. Helene Schjerfbecks "Azalea" från 1904. Bild: Stockholms auktionsverk Helene Schjerfbeck,målningar

Dopfärd är en kopia av Ateneums Ett barns likfärd (1878). Edelfelt målade verket för den schweiziske konsthandlaren Joseph Bulla som tyckte att det ursprungliga motivet var för dystert och omöjligt att sälja. Dopfärd är också mindre än originalet.

Dopfärd har visats på konstmuseet Ateneum i Helsingfors och den senaste tiden har målningen hängt i statsrådets festvåning Smolna.

Nu ställs målningen ut på Åbo konstmuseum.

Källa: Yle