Hoppa till huvudinnehåll

Ännu ingen uppgörelse om brexit - "Vi har inte misslyckats"

Theresa May och Jean-Claude Juncker.
Theresa May måste hålla tungan rätt i mun för att ro iland förhandlingarna med Jean-Claude Juncker och EU. Theresa May och Jean-Claude Juncker. Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Theresa May,Jean-Claude Juncker

EU och Storbritannien har ännu inte lyckats nå en överenskommelse för att gå vidare till nästa steg av brexitförhandlingarna.

Under en kort presskonferens sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May att man fortfarande inte har lyckats nå samförstånd på alla punkter.

- Vi har inte misslyckats... Jag är övertygad om att vi kommer att nå en överenskommelse inom loppet av den här veckan, sade Juncker.

Theresa May, som sitter på andra sidan av förhandlingsbordet, tror också på att parterna kan nå en överenskommelse i god tid till nästa veckas EU-toppmöte.

– Vi har haft ett konstruktivt möte i dag och båda sidorna har arbetat hårt i god anda. Vi har förhandlat hårt och många framsteg har gjorts. Men åsiktsskillnader kvarstår inom ett antal frågor där vi behöver ytterligare förhandlingar och konsultationer, sade Theresa May efter mötet.

Irland besviket på Storbritannien

I eftermiddags uppgav Irland att EU och Storbritannien hade enats om att gränsen mellan Irland och Nordirland inte ska bli en så kallad hård gräns med gränskontroller, utan att invånarna fritt ska kunna kan fortsätta resa mellan länderna.

Det retade upp det nordirländska unionistpartiet DUP.

Partiledaren Arlene Foster sade under en extrainsatt presskonferens att partiet inte kommer att acceptera någon typ av avtal som skiljer Nordirland från det övriga Storbritannien.

May och Juncker kommenterade inte gränsfrågan alls under sin korta presskonferens. Några timmar senare sade Irlands premiärminister Leo Varadkar att han är besviken på Storbritannien.

Varadkar sade att han tidigare under måndagen fick information av EU-ledare om att Storbritannien hade godkänt att gränsen hålls öppen.

- Jag är överraskad och besviken över att den brittiska regeringen inte verkar kunna slutföra vad man enades om tidigare i dag, sade Varadkar.

Läs mera:

EU, Storbritannien nära överenskommelse om irländska gränsen

Den sista knäckfrågan i första ronden i brexitförhandlingarna är snart löst, uppger Irlands utrikesminister. Gränsen mellan Irland och brittiska Nordirland ska förbli lika öppen som idag, också efter brexit.

Läs också