Hoppa till huvudinnehåll

Åtta gripna för mordet på maltesisk journalist som avslöjade korruption på högsta nivå

Polisen undersöker vraket av journalisten Daphne Caruna Galizias bil, som sprängdes med en bomb. Caruna Galizia dödades i explosionen.
Daphne Caruana Galizia dödades med en bilbomb nära hennes hem i oktober. Polisen har anklagats för att förhala utredningen. Polisen undersöker vraket av journalisten Daphne Caruna Galizias bil, som sprängdes med en bomb. Caruna Galizia dödades i explosionen. Bild: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA Malta (stat)

På Malta har åtta människor gripits för inblandning i mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia, uppger landets premiärminister Joseph Muscat. Caruana Galizia mördades med en bilbomb efter avslöjanden om korruptionsmisstankar mot bland annat Muscats regering.

Åtta personer har gripits misstänka för delaktighet i mord efter vad myndigheterna beskriver som en massiv operation i Marsa på Malta.

Både soldater och poliser deltog i operationen, enligt premiärminister Joseph Muscat.

Bland de åtta finns både personer med omfattande brottsregister och personer som tidigare inte har haft med polisen att göra, uppger myndigheterna.

Myndigheterna har inte kommenterat vilka roller de gripna misstänks ha spelat i mordet på journalisten och antikorruptionsaktivisten Daphne Caruana Galizia.

Caruana Galizia mördades i oktober med en bomb som hade placerats i hennes bil.

Korruption på högsta ort

Caruana Galizia blev känd på Malta för avslöjandena om penningtvätt och detaljerade korruptionsmisstankar mot ledande tjänstemän och politiker.

Närbild på Joseph Muscat, Maltas premiärminister.
Jospeh Muscats regering var föremål för Caruana Galizias anklagelser. Närbild på Joseph Muscat, Maltas premiärminister. Bild: EPA-EFE/JULIEN WARNAND Malta (stat),Joseph Muscat

Hon kallades ofta för en enmanna-Wikileaks, för sin förmåga att få fram och offentliggöra komprometterande information.

Anklagelserna riktades på sistone så högt som mot flera ministrar i Muscats regering.

Det anses sannolikt att just korruptionsanklagelserna ligger bakom mordet.

Caruana Galizias anhöriga stämde nyligen polisen och anklagade myndigheterna för att förhala mordutredningen som ett led i försöken att tysta ner uppståndelsen kring korruptionen.

Muscats regering förbjöds också av de anhöriga att delta vid Caruana Galizias begravning.

Daphne Capuana Galizia
Daphne Caruana Galizia Daphne Capuana Galizia Bild: AFP / Lehtikuva Daphne Capuana Galizia

En kultur av tystnad

Operationen som ledde till de första gripandena i fallet kommer bara några dagar efter att en delegation EU-parlamentariker larmade om en kultur av tystnad kring korruption på Malta.

- Det ogenomskinliga systemet riskerar att bli en port för import av kriminalitet och penningtvätt till hela EU, uppgav delegationens ledare Ana Gomes.

Malta har redan länge varit känt som ett skatteparadis, men delegationen kom med mycket allvarliga anklagelser om landets rättsväsende.

Gomes menade att det nu råder allvarligt tvivel om rättsväsendets självständighet från det politiska beslutsfattandet på Malta.

Vägrade samarbeta

Delegationen uttryckte också bestörtning över ledande tjänstemäns ovilja att samarbeta.

Bland annat landets högsta polischef pekades ut som en av de höga tjänstemännen som vägrade svara på delegationens frågor.

Närbild på EU-parlamentarikern Ana Gomez.
Ana Gomes ledde EU-parlamentets delegation som riktade skarp kritik mot maltesiska myndigheter och politiker. Kulturen av straffrihet måste upphöra, krävde Gomes. Närbild på EU-parlamentarikern Ana Gomez. Bild: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT Malta (stat),Ana Gomes

Enligt Gomes råder en uppfattning om att högt uppsatta malteser är immuna för straff då det gäller korruption och ekonomisk brottslighet.

- Avslutningsvis anser delegationen att då ett fungerande lagstyre är grunden för tilliten EU-medlemmar emellan, får den här kulturen av straffrihet på Malta inte fortsätta, sade Gomes.

Maltas regering svarade inte direkt på delegationens utlåtande, men sade att dess information var bristfällig.

Muscat har sedan dess lyft fram flera reformpaket kring penningtvätt och korruption som hans regering har drivit igenom.

Delegationen kritiserade ändå att de här reformerna inte har satts i verket i praktiken.

Gomes påpekade bland annat att flera tjänstemän vars ekonomiska brott avslöjades i de så kallade Panama-dokumenten ännu inte har åtalats.

Läs mera:

Bilbomb dödade lokalt känd bloggare och regeringskritiker på Malta

En av Maltas kändaste bloggare, Daphne Caruana Galizia, dog i måndags av en bilbomb på norra Malta. Journalisten och bloggaren Caruana Galizia var känd för hitta kopplingar mellan personer i regeringen och skatteparadis i Panamapappren.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes