Hoppa till huvudinnehåll

Barn, alpackor och kaniner måste flytta - högerradikala får förtur på självständighetsdagen

Alpackor äter gräs
Alpackor äter gräs Bild: Mostphotos Alpacka,kameldjur,lama

Förra veckan skapades rubriker när det stod klart att både en högerradikal demonstration och en barnfest med alpackor och kaniner hade beviljats tillstånd att vara på Tölö torg på självständighetsdagen. Nu är saken avgjord: Barnfesten måste flytta.

Helsingforspolisen bekräftar att barnfesten måste ge vika, eftersom den högerradikala demonstrationen hade beviljats tillstånd först.

Dessutom har 612-demonstrationen samlats på Tölö torg flera gånger tidigare under självständighetsdagen.

Fackeltåget drog omkring 2 000 personer i fjol, medan omkring 3 600 personer har anmält intresse för barnfesten via Facebook.

- I praktiken kommer torget att vara smockfullt, det blir nog för trångt för två evenemang, säger överkommissarie Seppo Kujala till FNB.

Barnevenemanget rimmar också illa med 612-demonstationen, som har resulterat i våldsamheter tidigare år.

Arrangörer för barnfesten besvikna

Barnfesten "Finlands 100-årsfest på Tölö torg" har planerats av en föräldragrupp i stadsdelen Tölö.

På programmet står bland annat alpackor, kaniner och ett gympadisco.

Arrangörerna skriver på Facebook att de utreder möjligheten att flytta evenemanget, men att det kan vara svårt på så kort varsel.

Förberedelser har redan gjorts gällande program, estrader, teknik, mat, säkerhet och djur i samarbete med lokala företagare.

- Vi är givetvis besvikna över att det inte är tryggt för barnen att fira det hundraåriga Finland i sin egen stadsdel, skriver arrangörerna.

Kommunikationsmiss låg bakom evenemangskrock

Orsaken till dubbelbokningen är att barnfesten hade fått tillstånd av markägaren Helsingfors partitorg, medan demonstrationen hade beviljats tillstånd av polisen.

Helsingfors partitorg hade inte noterat demonstrationen, eftersom anmälan inte krävde markägarens tillstånd.

- De märkte inte att det redan arrangeras ett evenemang. Det är helt förståeligt, säger Kujala.

Helsingfors partitorg bekräftar att det rör sig om en kommunikationsmiss.

- Polisen hade inte informerat oss och vi tänkte inte på att fråga, säger Elina Siltanen från Helsingfors partitorg.

612-föreningen demonstrerar i Helsingfors, Tölö torg
År 2015 greps omkring 130 personer när högerradikala drabbade samman med vänsteranarkister under 612-demonstrationen. 612-föreningen demonstrerar i Helsingfors, Tölö torg Bild: Dan Granqvist/Yle 612. 612-föreningen,demonstration

Läs mera:

Högerradikala, anarkister och antifascister demonstrerar på självständighetsdagen

Självständighetsfirandet i Helsingfors präglas av flera olika demonstrationer och motdemonstrationer. - Om du är på fel plats vid fel tillfälle och kanske öppet visar att du inte håller med dem, eller bara råkar höra till en sådan politisk, etnisk eller sexuell minoritet som inte passar in i deras idealsamhälle så kan de vara farliga, säger Svenska Yles reporter Marko Hietikko som granskat de högerextrema rörelserna under flera år.