Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Yrkesstolthet är känslan av att ha gjort ett gott jobb

Björn Almark
Björn "Lillis" Almark fick inspiration av en nyligen pensionerad trotjänare. Björn Almark Bild: Eva Persson björn almark

Det är många som arbetar i det tysta för att idrotten ska överleva. Bland annat planskötarna är en sådan yrkesgrupp. Det är möjligt att göra ett gott jobb då man brinner för sitt arbete, har ett stort personligt engagemang och innehar en bred kompetens.

Att ytterligare kunna dra nytta av alla värdefulla erfarenheter som kommit en till del i arbetet ger kvalitetsgaranti och mervärde på det utförda arbetet.

Yrkesstolthet om något är väl den känsla man har då man gjort ett gott jobb.

Idogt arbete

Få ska hinna med mycket. I min forna hemstad Grankulla har ett tiotal personer hand om skötseln av upp emot 15 olika idrottsanläggningar. Förutom centralidrottsplanen finns det ett flertal kvartersplaner och den såkallade Saharaplanen, som på vintern används som skridskoplan.

Utöver förenämnda kräver bollhall, ishall, utetennisbanor, båtplatser, motionsbana samt slalombacke en hel del tillsyn och skötsel. Det är väldigt mycket jobb på få personer. Speciellt utmanande är det på sommaren när hälften är på semester.

Behövlig utrustning och bra maskiner som behövs för att underhålla planerna finns till förfogande men tiden räcker inte till. Man ska också komma ihåg att ytorna används mycket av skolorna, det är inte bara kvällsaktiviteter. Arbetsdagen rullar vanligtvis i gång redan kring klockan sju på morgonen.

Yrkesidentitet

Jag inspirerades till rubriken för min kolumn då jag nyligen avtackade en trotjänare inför hans pensionering. En välkänd profil bland idrottsfolk i staden – en man som hade erfarenhet som hette duga!

Att han på sin fritid är en kunnig och pålitlig funktionär i friidrottstävlingar och en eldsjäl i sin egen förening och i sitt idrottsdistrikt höjer ytterligare hans status som trotjänare och yrkesman.

Men är en stark yrkesidentitet alltid något bra? Det sägs i dag att människor saknar den typ av yrkesidentitet som fanns förr i tiden. Det låter ofta som om yrket på “den gamla goda tiden” utgjorde en kollektiv identitet som var större än ens personliga tycke och preferenser.

Det görs ofta skillnad mellan en yngre generations slängiga självförverkligande och en äldre generations trofasthet till ett yrke och dess inre principer. Yrkesstolthet kan kanske också ses som en form av motstånd mot förändringar på en arbetsplats om det innebär ingrepp på möjligheten att göra ett bra jobb.


Lillis Almark
Förbundssekreterare
Svenska Finlands Idrottsförbund r.f.

Läs också