Hoppa till huvudinnehåll

Forumet #allasansvar lockar män att delta i debatten om sextrakasserier

Pontus Högström på ett café i Munksnäs.
Pontus Högström ville spräcka tystnaden kring frågor om sexuella trakasserier. Pontus Högström på ett café i Munksnäs. Bild: Yle / Eva Lamppu sexuella trakasserier,#allasansvar

Efter upprörande upprop mot sextrakasserier upplevde Pontus Högström en tryckande tystnad från männens håll. För att spräcka den startade han ett Facebookforum, #allasansvar, som på bara några dagar har fått män att reagera och diskutera.

- Som en följd av #metoo och #dammenbrister märkte jag att reaktionerna på sociala medier från männens sida var väldigt tydligt frånvarande. Det fanns inga tecken på några reaktioner över huvud taget. Till slut blev det så tryckande för mig att jag kände mig tvungen att skriva nånting, säger Pontus Högström.

Öppen grupp eftertraktad möjlighet

Trebarnspappan skrev ett inlägg och startade ett forum på Facebook, #allasansvar, där män och kvinnor öppet kan diskutera om sexuella trakasserier. På bara några dagar lockade den till sig nästan 2 000 medlemmar.

Högström ville visa att han som man också vill bidra till diskussionen och stöda kampanjerna mot sextrakasserier. Gruppen är omodererad och så hoppas Högström att det ska kunna förbli, som ett exempel på att alla parter i frågan kan lyssna till varandra.

- Jag hade inte föreställt mig att gruppen skulle få så mycket uppmärksamhet och deltagare. Omkring 30 procent är män, de är aktiva och kommer med egna frågor och inlägg och försöker tillsammans med de andra medlemmarna skapa sig en uppfattning om vad det handlar om, säger Högström.

Hur definierar vi sexuella trakasserier? Det är inga entydiga frågor, men för att vi ska komma vidare måste vi diskutera det tillsammans― Pontus Högström

Det finns mycket att försöka bena ut för frågorna som har lyfts fram bland annat i och med uppropet och vittnesmålen i #dammenbrister i Svenskfinland är många och svåra.

Enligt Högström har man lång väg att gå före alla parter, och särskilt män, förstår vad man diskuterar om.

Högström talar endast om sin egen upplevelse, men hans generella uppfattning är att många män - både privatpersoner och politiker - kan ha svårt att delta i diskussionen eftersom de inte upplever att problemet berör dem. Och de kan vara rädda för att bli stämplade som till exempel feminister eller verka skenheliga.

- Vad är det som definierar sexuella trakasserier? Det är inga entydiga frågor, men för att vi ska komma vidare måste vi diskutera det tillsammans.

Högström tillägger att det finns behov också för grupper endast för män.

Allas ansvar också Sipiläs budskap

På politiskt håll har reaktionerna på uppropen i Finland inte hittills varit iögonfallande stora. På initiativ av socialdemokraterna debatteras frågan i riksdagen i mitten av december.

Enligt statsminister Juha Sipilä (C), som kommenterade frågan under söndagens frågetimme i Yle, ger uppropen en dålig signal när det gäller jämställdheten i Finland, men kampanjerna i sig är en bra sak som Sipilä tror kommer att leda till diskussion och en förändring.

- Gällande lagstiftningen kan man antagligen inte göra så mycket åt frågan, säkert nog något och om man kan så gör man, men allt börjar med vars och ens egen attityd till frågan, sa Sipilä.

Hur politikerna lyckas ta tag i frågan och hur omfattande och djup diskussionen blir återstår att se.

Senare i veckan kan du höra och läsa om så kallade killkvällar i Yle X3M.

 • Finland flaggar på Estlands 100-årsdag

  Estlands 100-årsdag firas lördagen den 28 februari.

  Inrikesministeriet rekommenderar allmän flaggning på lördagen med anledning av Estlands 100-årsdag som firas den 24 februari. Statsrådsborgen, ministerierna och riksdagen deltar i flaggningen.

 • Granlund på spelhumör – gjorde fyra poäng

  Laine gjorde sitt 29:e mål för säsongen.

  Mikael Granlund var inblandad i samtliga Minnesotas mål då laget besegrade New York Rangers med 4–1. Finländaren gjorde lagets första och sista mål och däremellan spelade han fram till Eric Staals två fullträffar.

 • "Sångerna från den sjungande revolutionen berörde mig så starkt"

  Vår medarbetare reflekterar över de estniska frihetssångerna

  Den glada fosterländska och inkluderande stämningen och de fina sångerna berörde mig starkare än någon annan musikupplevelse någonsin hade gjort förut. Det är så här det ska kännas när man är stolt över sitt land, skriver vår medarbetare i Tallinn om sina upplevelser av arvet från den sjungande revolutionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje