Hoppa till huvudinnehåll

Här kan du fira självständighetsdagen i huvudstadsregionen

Presidentin linna iltavalaistuksessa, Suomen lippu katolla.
Självständigheten firas stort i alla kommuner. Presidentin linna iltavalaistuksessa, Suomen lippu katolla. Bild: Yle / Derrick Frilund Finlands självständighetsdag,Finlands flagga

I Helsingfors kan du bland annat åka skridskor och i Vanda ordnas ljushower. Vi tipsar dig om festerna i huvudstadsregionen på självsändighetsdagen.

Att Finland firar 100 år av självständighet och har firat det hela året har undgått få. På självständighetsdagen den 6 december kulminerar firandet.

Huvudfesten äger rum i Helsingfors. Men också i andra delar av huvudstadsregionen firas jubileumet med pompa och ståt.

Sauli Niinistö och Jenni Haukio vinkar från balkongen 6.12.2016.
Firandet börjar redan på tisdag. Sauli Niinistö och Jenni Haukio vinkar från balkongen 6.12.2016. Bild: Yle Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Finlands självständighetsdag

Till skillnad från tidigare år, inleds festligheterna redan på självständighetsaftonen, tisdagen den 5 december.

Om du befinner dig i Helsingfors eller någon annanstans i huvudstadsregionen och inte vet vad du ska göra kring självständighetsdagen och var du ska vara vilken tid – då ska du kolla in våra tips:

Helsingfors

Festligheterna inleds officiellt på Salutorget redan på självständighetsaftonen den 5.12 klockan 18.

Då lyses flera kända byggnader runtom i staden upp i blåvita färger. Bland annat stadshuset, presidents slott, domkyrkan, Finlandiahuset och Olympiastadions torn skimrar i blåvit toner.

Klockan 18.30 spelar 120-åriga idrottsföreningen Helsingfors IFK en hockeymatch mot Uleåborgslaget Kärpät på en nybyggd konstisbana i Kajsaniemi. Läktaren rymmer 18 000 åskådare, varav största delen är ståplatser.

På tisdagskvällen gör också den populära stadsfestivalen Art Goes Kapakka en comeback självständighetsfesten till ära. Evenemanget kombinerar aktuell och modern konst med restauranger och krogar i stadskärnan.

Ett av de populärare evenemangen inom ramarna för Art Goes Kapakka brukar vara de ambulerande körerna som kan ses stämma upp i sång på olika ställen i centrum. Under självständigheten är det hela 20 olika körer som hörs på diverse ställen under kvällen.

Fest på Senatstorget
Sommarfesten Art Goes Kapakka återvänder till självständigheten. Fest på Senatstorget Bild: YLE/Rose-Marie Sundström festivaler,art goes kapakka

Självständighetsfirandet inleds högtidligt med festgudstjänster i kyrkorna och med Finlandia-hymnen av Sibelius i köruppförande.

I domkyrkan i Helsingfors ordnas en tvåspråkig festgudstjänst klockan 12.

Därefter hedras de stupade under dagen med kransnedläggningar och hedersvakt vid hjältegravarna i Sandudd.

Också i Drumsö kyrka ordnas en tvåspråkig gudstjänst klockan 11, som föregås av kransnedläggning vid hjältegravarna, och i Johanneskyrkan ordnas en högmässa klockan 12.

Om du under tisdagskvällen fick blodad tand under HIFK:s och själv vill åka skridskor i Kajsaniemi har du din chans under onsdagseftermiddagen. Klockan 12–17 är isbanan öppen för vem som helst att visa upp sig.

Också övriga konstisbanor i Helsingfors är öppna under självständighetseftermiddagen – i Bocksbacka, Braheplan i Berghäll, Gårdsbacka, Kottby, Lassas och Åggelby och Isparken på Järnvägstorget.

När det börja skymma börjar studenternas fackeltåg gå från Sandudds begravningsplats längs Arkadiagatan, Mannerheimvägen och Norra Esplanaden med Senatstorget som ändpunkt. Tåget sätts i rörelse klockan 16.30.

Festligheterna avslutas med en smäll – eller snarare ett flertal.

Vill du se tåget kan du antingen ta dig till Observatorieberget eller sitta hemma i tv-soffan och titta på Yles direktsändning.

Esbo

Också i Esbo inleds festligheterna på tisdagen med en ljusshow.

Ett ljuskonstverk lyser upp stadshuset i Esbo på tisdagskvällen klockan 18–20. Evenemanget är gratis och öppet för alla.

Vid klockan 18 på tisdagskvällen bjuds det också på musik i kyrkan i Alberga. Violinisten Katariina Záborszky, sångerskan Maria Záborszky och pianisten Tatu Eskelinen kommer att spela finsk musik. Evenemanget är gratis.

Självständighetsdagen inleds med en kransnedläggning vid hjältegravarna på onsdagsmorgonen klockan 9.30 kyrkbacken

Klockan 10 börjar en tvåspråkig självständighetsgudstjänst i Esbo domkyrka. Efter gudstjänsten bjuds det på kaffeservering i församlingshemmet bredvid.

Esbo domkyrka på hösten
Esbo domkyrka är en central plats under självständighetsfirandet i Esbo. Esbo domkyrka på hösten Bild: Yle/Helena von Alfthan Esbo domkyrka

På eftermiddagen är ordnas en självständighetskonsert i Metroarenan klockan 14.30. Konserten ordnas i år för 18e gången.

Under konserten delas bland annat Esbomedaljer ut. Orkestern Tapiola Sinfonietta, under ledning av Jan Söderblom, spelar och som solister uppträder Diandra och barytonen Aarne Pelkonen.

Diandra, yle tv1
Diandra hör till artisterna som uppträder i Esbo. Diandra, yle tv1

De gratisbiljetter som delats ut är enligt stadens webbsidor slut.

Den som ännu vill gå på konserten kan höra dig för om lediga platser vid Metroarenans entré strax före konserten. Konserten sänds också direkt på webben.

Vanda

I Vanda är det mycket på gång kring självständighetsdagen. På tisdagen lyses också Vanda stadsmuseum upp.

Muséet, som är inhyst i Dickursby gamla station, får en permanent utomhusbelysning.

Den nya belysningen är en gåva till det hundraåriga Finland av verksamhetsområdet för markanvändning, byggnad och miljö.

Ljusevenemanget är ett öppet evenemang som pågår under eftermiddagen klockan 12–17, och dess avslutande höjdpunkt infaller då stationsbyggnadens nya utomhusbelysning tänds.

Självständighetsdagen inleds med en tvåspråkig gudstjänst klockan 10 i Helsinge kyrka S:t Lars.

Före gudstjänsten ordnas en hedersvakt till minne av de som stupade i vinter- och fortsättningskriget.

Sankt Lars kyrka i Vanda.
Självständigheten firas också i Vanda. Sankt Lars kyrka i Vanda. Bild: Yle / Ted Urho Vanda,sankt lars kyrka i vanda

Det speciella för i år är att vid varje hjältegrav står en man i samma ålder som den stupade.

Klockan 13.30 sjunger ett antal Vanda-körer framför stadshuset i Dickursby. Det är Finlandssvenska sång- och musikförbund (FSSMF), som i samarbete med lokala sång- och musikföreningar, ordnar körevenemang runtom i Svenskfinland.

På konserten sjunger körerna Vårt land, Suomis sång, Finlandia och Modersmålets sång.

Vanda stadshus i vinterskrud.
Stadshuset i Vanda blir uppvaktat med sång. Vanda stadshus i vinterskrud. Bild: Yle / Ted Urho Vanda,vanda stadsfullmäktige

Festligheterna kulminerar i en fest i på Energia Areena på onsdagen 6.12 klockan 15–16.30.

Stadsdirektör Kari Nenonen håller festtalet och på scenen ses bland annat a cappella-orkestern Rajaton.

Till festen har Vandabor som fått finskt medborgarskap under år 2016 inbjudits som hedersgäster.

Alla gratisbiljetter till festen har delats ut, enligt stadens webbsidor.

Kyrkslätt

För ungdomar ordnar kommunens ungdomssektor ett disco på tisdagskvällen klockan 18–22 på Kyrkstallsvägen 6. För musiken på gratisevenemanget står Megamega och DJ Droopy.

Om du är intresserad av finsk musik ska du ta dig till idrottscentret i Masaby. På tisdagskvällen uppträder den finska artisten Lauri Tähkä från och med klockan 18.

Evenemanget är nästintill slutsålt, men ströbiljetter kan finnas kvar vid dörren.

Lauri Tähkä esiintymässä SuomiLOVE-ohjelmassa
Lauri Tähkä uppträder i Kyrkslätt. Lauri Tähkä esiintymässä SuomiLOVE-ohjelmassa

Självständighetsdagen inleds med en tvåspråkig högmässa i Kyrkslätts kyrka klockan 12. Strax därinnan hedras de stupade vid hjältegravarna klockan 11.30.

Därefter ordnas det dans och hålligång i idrottscentret i Masaby klockan 14–17.

Till evenemanget rymms 1000 personer i alla åldrar och på programmet står kaffebjudning, tal och så klart musikuppträdanden i olika former.

Teaterföreningen Veikkolan Kartanoteatteri ordnar en självständighetsdagsfest på herrgården i Navala med start klockan 18.

Grankulla

I Grankulla hedras de stupade med en kransnedläggning vid hjältegravarna på självständighetsdagen klockan 11.15.

Kransnedläggningen föregås av en tvåspråkig gudstjänst i Grankulla kyrka klockan 10.

Läs också