Hoppa till huvudinnehåll

Hernández håller hårt i presidentposten – analytiker tror att krisen i Honduras kan skada hela regionen

Demonstration i Tegucigalpa. Man står på knä framför brinnande bildäck.
Demonstration i Tegucigalpa. Demonstration i Tegucigalpa. Man står på knä framför brinnande bildäck. Bild: EPA-EFE/GUSTAVO AMADOR Honduras,demonstration,protester,opposition,presidentval,Tegucigalpa

Orlando Hernández ser ut att bli omvald till Honduras president under våldsamheter, undantagstillstånd och anklagelser om valfusk.

Efter våldsamma oroligheter i kölvattnet av Honduras presidentval söndagen den 26 november, började omräkningen av omtvistade 50 000 röster på söndagseftermiddagen lokal tid.

Den extra granskningen ska avgöra om sittande president Juan Orlando Hernández eller oppositionskandidaten Salvador Nasralla blir vald till president.

Allt tyder på att Orlando Hernández, i folkmun kallad JOH, från nationella partiet vinner.

Honduras president Orlando Hernández talar i mikrofon.
President Orlando Hernández. Honduras president Orlando Hernández talar i mikrofon. Bild: EPA-EFE/GUSTAVO AMADOR Honduras,Tegucigalpa,presidentval,Juan Orlando Hernández

För att Nasralla från oppositionsalliancen mot diktaturen ska kunna segra, borde många fler tvivelaktiga röster räknas om – vilket han också har krävt, utan resultat.

På söndagseftermiddagen gick Manuel Zelaya, presidenten som avsattes i samband med statskuppen 2009 och som i dag samordnar oppositionsalliancen, med på omräkning av endast 50 000 röster.

- Jag förstår inte varför oppositionen gick med på detta, säger Leena Siikanen, finländsk biståndsarbetare bosatt i Tegucigalpa.

- Varken de, eller nationella partiet deltar heller i övervakningen av omräkningen, vilket ursprungligen var meningen – kanske alla vet att JOH vinner och att inget kan göras åt situationen.

Utegångsförbud

Under telefonsamtalet med Siikanen hörs slag på kastruller i bakgrunden.

Efter veckans våldsamma konfrontationer mellan demonstranter och polis och militär – lokala medier rapporterar om sju döda och 20 skadade – samt vägblockader och butiksplundringar utlystes utegångsförbud sent på fredag kväll.

Mellan klockan 18 och klockan 6 är det förbjudet att vistas utomhus, och under tio dagar har polis och militär extra befogenheter.

Demonstration i Tegucigalpa. Folk marscherar i en lång rad med flaggor.
Demonstration i Tegucigalpa. Demonstration i Tegucigalpa. Folk marscherar i en lång rad med flaggor. Bild: EPA-EFE/GUSTAVO AMADOR Honduras,Tegucigalpa,demonstration,protester,opposition,presidentval

Därför gick folk snällt hem efter att under söndagen ha deltagit i rekordstora fredliga demonstrationer med krav om transparent rösträkning – för att i stället slå på kastruller hemifrån.

Nasralla vinnare statistiskt sett

Oroligheterna började eskalera i onsdags förra veckan. Då gick oppositionen ut på gatorna i protest mot att Nasralla inte utsetts till vinnare - och skrek högt om valfusk.

Redan innan rösterna var räknade och under själva valdagen, utropade både JOH och Nasralla sig till vinnare.

På måndagen, när hälften av rösterna var räknade, rapporterade valmyndigheten att Nasralla ledde med fem procent. Men sedan gick valmaskineriet i stå.

När systemet åter fungerade på onsdagen hade JOH plötsligt cirka 1,5 procent eller 47 000 fler röster än rivalen, enligt valmyndigheten.

- Detta är statistiskt omöjligt, det har begåtts valfusk, rasade oppositionen.

Oppositionens presidentkandidat Salvador Nasralla talar till sina anhängare.
Salvador Nasralla. Oppositionens presidentkandidat Salvador Nasralla talar till sina anhängare. Bild: EPA-EFE/HUMBERTO ESPINOZA Honduras,Salvador Nasralla

Nasralla krävde omval och den internationella antikorruptionsorganisationen Transparency International krävde att alla röster skulle räknas om – men sist och slutligen deltar endast nationella och internationella valobservatörer i den extra granskningen av 50 000 röster.

Valmyndigheten har lovat att räkningen ska vara klar sen söndagkväll lokal tid – tidig måndagmorgon finsk tid.

Mellan två onda

- JOH:s seger kommer inte att bli väl mottagen av oppositionen, som sedan statskuppen 2009 och avsättningen av Manuel Zelaya, har mognat och vuxit i styrka, förutspår Siikanen.

Skulle Nasralla mot förmodan gå hem med segern, ser det heller inte bra ut, eller som mänskorättighetsaktivisten Juan Mejía från Honduras näststörsta stad San Pedro Sula uttrycker det:

- Han skulle ta upp kampen mot korruptionen, men han skulle inte vara kapabel att få landet på rätt köl, skaffa jobb och utbildning åt 800 000 desperata unga eller jord åt 350 000 jordlösa bönder.

- Nasralla har heller inte i sin valretorik beaktat ursprungsfolken eller utvinningsindustrin, som plundrar landet på enorma summor pengar och förstör miljön, fortsätter Mejía.

Ökat våld

Siikanen anser att situationen är mer allvarlig än under statskuppen 2009, mest för att folket har fått nog och har mognat politiskt.

Adolfo Hurtado, sociolog och polititisk analytiker som värderar läget från grannlandet Nicaragua, håller med:

- Problemen som uppstod i och med statskuppen 2009 löstes aldrig och i dag samlas oppositionen inte bara omkring Zelaya, utan också kring Nasralla. Även konservativa från det liberala partiet har anslutit sig.

Sociolog och politisk analytiker Adolfo Hurtado.
Adolfo Hurtado. Sociolog och politisk analytiker Adolfo Hurtado. Bild: Erika Brenner Honduras,sociologer,politik,Hurtado,Adolfo Hurtado

År 2009 utlyste president Manuel Zelaya en rådgivande folkomröstning med syftet att ändra grundlagen för att kunna bli omvald för en ny fyraårsperiod, men omröstningen förbjöds av domstolen för att den ansågs strida mot grundlagen - och Zelaya blev störtad.

Sedan dess har demokratin inte återhämtat sig.

Människorättighetsaktivister, journalister och representanter från oppositionen har systematiskt förföljts och mördats – det mest emblematiska fallet är Bertha Cáceres, miljöaktivisten som blev likviderad i mars 2016.

- Den institutionella krisen som började 2009 ledde till ett blodbad som aldrig minskat i styrka. Det kan bli ännu värre med den nuvarande krisen, varnar Hurtado.

Dessutom begår JOH samma brott som Zelaya: försöker bli omvald till en andra period fastän det är förbjudet enligt författningen.

- De som sade att man inte kunde återvälja Zelaya och legitimerade statskuppen är de samma som backar upp JOH, fortsätter Hurtado.

- Det handlar därför inte om demokrati, men mer om makt och kontroll, tillägger analytikern.

Han anser också att JOH med alla medel försöker behålla makten.
Han har nämligen kopplingar till korruption, förskingring av offentliga medel och narkotikaindustrin.

- Om han inte blir vald, riskerar han att ställas inför domstol, anklagad för att bryta mot grundlagen och för narkotikabrott, tror Hurtado.

Hela regionen lider

Hurtado förutspår också att Honduras kris kan leda till en negativ spiral där folk flyr från våld och arbetslöshet inte bara från land till stad, men också till först och främst USA, som redan nu tar emot ett stort antal främst illegala honduranska migranter.

Våldsspiralen kan också, vilket var fallet under statskuppen 2009, leda till att gänserna till grannländerna stängs eller blir svårare att korsa.

Demonstrant räcker ut en blomma åt säkerhetsstyrkor som står på en mur.
Säkerhetsstyrkorna har fått större befogenheter i och med veckans demonstrationer. Demonstrant räcker ut en blomma åt säkerhetsstyrkor som står på en mur. Bild: EPA-EFE/GUSTAVO AMADOR Honduras,Tegucigalpa,demonstration,protester,opposition,presidentval,soldater,armeer,säkerhetsstyrkor

Detta hämmar Centralamerikas integrationsprocess, handeln och den fria rörelsen.

- Jag befarar att inte bara Honduras, men hela Centralamerika, kommer att lida av denna kris i många år framöver, säger Hurtado.

Siikanen tror också att krisen kan fortplantas i hela regionen, men hoppas ändå på en vardag efter en veckas turbulens och att 11-åriga dottern igen kan ta bussen till skolan.

Hon tvivlar dock på att hon själv lämnar hemmet på måndagen.

- Protesterna kan fortsätta och är du på fel ställe på fel tidpunkt, kan du råka illa ut.

Erika Brenner, Managua

Läs också