Hoppa till huvudinnehåll

HIFK har endast fyra spelare – måste bygga ihop ett lag på några veckor

HIFK:s startelva tar gruppbild inför säsongens sista derby.
Så här såg HIFK:s lag ut inför säsongens sista derby mot HJK. HIFK:s startelva tar gruppbild inför säsongens sista derby. Bild: Yle / Tomi Hänninen HIFK Fotboll

Gruppspelet i finska cupen i fotboll inleds i januari. HIFK:s ledning och den nya chefstränaren Teemu Kankkunen kommer att ha extra bråda veckor innan jul för att få ihop ett lag till matcherna i januari.

I nuläget består HIFK:s lag av endast fyra spelare. I och med att laget åkte ur ligan upplöstes spelarnas tidigare kontrakt.

– Lagstommen måste vara klar genast efter årsskiftet. Situationen skulle vara mer optimal om vi hade fler spelare redan nu, men klubben har haft större utmaningar än vanligt med lagbygget då man åkte ur ligan, säger chefstränaren Kankkunen.

– Vi får ihop stommen snabbt. Jag tror vi kommer att publicera flera kontrakt under de närmaste veckorna så att vi får fira jul i lugn och ro, hoppas klubbens vd Tero Korhonen.

Enligt Korhonen kommer den nya chefstränaren att inleda lagbygget redan i dag. En del av de gamla spelarna kommer att fortsätta i klubben men i övrigt är HIFK mitt inne i en föryngringsprocess.

– Laget kommer att bli lite yngre. Stommen kommer ändå att bestå av killar som har varit med en längre tid, tror Teemu Kankkunen.

”Vi bygger ett nytt HIFK”

Den nya chefstränaren tar steget upp från klubbens A-juniorer. Tidigare har han även fungerat som assisterande tränare i representationslaget och känner samtliga spelare i klubben.

Under förra säsongen följde han med representationslagets misär med ett blödande HIFK-hjärta.

Teemu Kankkunen är HIFK:s nya chefstränare.
Teemu Kankkunen inleder lagbygget i HIFK i dag. Teemu Kankkunen är HIFK:s nya chefstränare. Bild: Lehtikuva Teemu Kankkunen,HIFK Fotboll

– I hjärtat hoppades jag hela tiden på att vi håller oss kvar i ligan och visst blev man besviken när det gick som det gick.

– Å andra sidan ger det här en ny möjlighet för våra unga spelare. Vi bygger ett nytt HIFK. Jag var med och byggde laget då vi senast steg till ligan. Nu får man göra samma jobb en gång till, konstaterar Kankkunen.

”Vi vill stiga”

Kankkunens kontrakt med HIFK är ettårigt. Då lagbygget inte ens har kommit igång vill han inte uttala sig om målsättningarna för nästa säsong i division 1.

– Vi ser i lugn och ro hur vi får ihop laget först. Här är ändå över fyra månader kvar innan serien kommer igång.

HIFK:s chefstränare Teemu Kankkunen och vd Tero Korhonen.
HIFK:s chefstränare Teemu Kankkunen och vd Tero Korhonen. HIFK:s chefstränare Teemu Kankkunen och vd Tero Korhonen. Bild: Santeri Rosenvall / HIFK Fotboll Teemu Kankkunen,HIFK Fotboll

Vd:n Korhonen är däremot mer konkret i sitt svar.

– Det är alltid bra med avancemang till ligan. Det ger ett uppsving till HIFK:s varumärke. Vi vill stiga.

HIFK har haft stora utmaningar med att få ihop ekonomin. I division 1 ska de nuvarande resurserna räcka till, enligt vd:n.

– Just nu är läget ok. I ettan klarar vi oss med det vi har skrapat ihop. Ifall vi av någon märklig anledning blir uppkallade till ligan blir vi däremot tvungna att förstärka ekonomin, anser Korhonen.

Varken ligalicenserna eller licenserna för lagen i division 1 har behandlats än så länge.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport