Hoppa till huvudinnehåll

Ingen ändring i hovrätten - tidigare Bensowchef döms till villkorligt fängelse

Villa Bensow
Den dömda mannen bodde under många år i Villa Bensow. Han flyttade därifrån sommaren 2013. Villa Bensow Bild: YLE/Patrik Raski bensow

Helsingfors hovrätt ändrar inte på tingsrättens dom mot en tidigare verksamhetsledare och styrelsemedlem för stiftelsen Bensows barnhem. Den numera 75-åriga mannen döms därmed också av hovrätten till ett år och fyra månaders villkorligt fängelse.

Hovrätten gav sin dom på måndagen. Fallet behandlades i hovrätten i november.

Esbo tingsrätt dömde mannen i november i fjol för grovt bokföringsbrott, två fall av grovt skattebedrägeri och missbruk av förtroendeställning.

Kringgick skatt på hundratusentals euro

I korthet handlar fallet om att mannens lön som verksamhetsledare för stiftelsen Bensow har betalats till hans företag Tivalo Oy för att undvika skatt. Den totala lönen som mellan 2009 och 2012 betalades ut så här är 191 000 euro.

Sammanlagt har mannen kringgått skatt på omkring 140 000 euro medan stiftelsen Bensow kringgått skatt på 90 000 euro.

Brotten har ägt rum mellan juni 2008 och oktober 2013.

Ansåg att brottet preskriberats

Mannen besvärade sig till hovrätten gällande åtalspunkterna som gäller stiftelsen. Det vill säga den ena åtalspunkten om grovt skattebedrägeri samt missbruk av förtroendeställning.

Enligt honom har åtalsrätten preskriberats när det gäller missbruk av förtroendeställning. Mannen anser att brottet har begåtts när stiftelsens styrelse har fattat beslut om att betala mannens lön till hans företag. Det beslutet fattades hösten 2008.

Preskriptionstiden är fem år, men hovrätten påpekar att brottet pågått till och med början av januari 2013 och åtal väcktes 2016. Därmed är brottet enligt rätten inte preskriberat.

Hovrättens dom har inte vunnit laga kraft.

Senare styrelse misstänks också för brott

Processen mot stiftelsen Bensows tidigare styrelse, som satt före 2013, börjar därmed vara till sin ända.

Däremot pågår en annan brottsprocess mot en senare styrelse för stiftelsen. Det handlar om renoveringen av stiftelsens daghem och där misstänks styrelsen för missbruk av förtroendeställning, vilket Yle Huvudstadsregionen berättade om i augusti.

Polisens förundersökning i fallet pågår fortfarande.

Läs mera:

Tidigare Bensowchef dömdes till villkorligt fängelse

En tidigare verksamhetsledare och styrelsemedlem för stiftelsen Bensows barnhem i Grankulla dömdes på onsdagen till ett år och fyra månader villkorligt fängelse i Esbo tingsrätt. Han dömdes för grovt bokföringsbrott, två fall av grovt skattebedrägeri och missbruk av förtroendeställning.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen