Hoppa till huvudinnehåll

Klimattoppmöte mot Trumps vilja – städerna vill fortsätta kämpa mot klimatförändringen

Närbild av Donald Trump.
Närbild av Donald Trump. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Donald Trump,Trump

I Chicago startar ett toppmöte för representanter från de stora städerna i USA, Kanada och Mexico. De fortsätter på en amerikansk trend; att förverkliga målsättningarna i klimatavtalet från Paris, trots att USA drar sig ur.

I början av sommaren meddelade president Donald Trump att han vill förverkliga ett av sina vallöften, att dra USA ur klimatavtalet från Paris. Det är ogynnsamt för USA, anser presidenten.

Trump tror inte heller på en mänskoskapt uppvärmning. Han vill omförhandla Parisavtalet. Det ska bli ”rättvist” för USA:s företag, invånare och skattebetalare. Annars förverkligar han sitt hot.

Städerna kan själva

- Bara för att regeringen inte vill, behöver städerna inte ge upp. Det säger Chicagos borgmästare Rahm Emanuel inför det stora toppmötet som inleds där på måndagen.

Chicagos borgmästare Rahm Emanuel.
Rahm Emanuel. Chicagos borgmästare Rahm Emanuel. Bild: EPA/JOHN TAGGART borgmästare,Chicago,Rahm Emanuel

I Chicago uppger man sig redan ha klarat av 40 procent av rekommendationerna i Parisavtalet, med åtgärder för att minska växthusgaserna.

Till exempel har man förbundit sig att byta till förnyelsebar energi i stadsförvaltningens 900 byggnader. Det ska visserligen inte vara klart före år 2025, men också Parisavtalets målsättningar gällde ju på lång sikt.

Nya lösningar för att hålla värmen borta

En målsättning för konferensen är att visa upp de bästa lösningarna för att dämpa klimatförändringen och uppmuntra till nya innovationer.

Man söker nya åtgärder inom bland annat transport och trafik, energi och uppvärmning, industri och avfallshantering.

Näst störst på utsläpp visar dåligt exempel

President Trump vill minska på USA:s aktivitet i globala sammanhang. Klimatavtalet är bara ett område där han har ändrat politisk linje efter Obama.

En kemikaliefabrik i Kina
Bara Kina ses vara en värre miljöförstörare än USA. En kemikaliefabrik i Kina Bild: EPA/RYAN TONG factory

USA sägs vara det näst största utsläppslandet i världen efter Kina.

Därför har utträdet betraktats som extra allvarligt. Både för klimatet och som signal åt andra länder.

Till och med Syrien är med

Nu gick det visserligen tvärtom, att ännu fler länder skrev under.

Vid det 23:e klimatmötet, COP23, i Bonn i Tyskland för några veckor sedan, meddelade Syriens miljöminister att hans land går med i klimatavtalet.

Det innebar att USA nu är det enda landet som inte bundit sig till avtalet, i och med att också Nicaragua hade undertecknat klimatavtalet några veckor tidigare.

Amerikansk splittring

När klimatpolitikerna möttes i Köln i Tyskland, var den amerikanska splittringen uppenbar.

Där fanns den officiella amerikanska delegationen. Och så fanns det som kallades "folkets delegation" med bland annat de amerikanska städerna, som agerade som om inget hade hänt.

Över 70 städer och minst tio delstater fortsätter arbeta mot klimatförändringarna för att uppfylla målen i Parisavtalet.

"Extremvädret visar allvaret"

- De många ovanliga väderhändelserna har förändrat åsiktsklimatet, säger borgmästaren Rahm Emanuel i Chicago.

Orkanerna Irma och Harvey i USA och det som händer ute i världen, extrem torka, flyktingar, migrationsfrågorna i Europa ses nu också här, säger borgmästaren.

Minst tio människor har omkommit i Texas i orkanen Harveys spår
Orkanen Harvey orsakade översvämmningar i bl.a. Texas. Minst tio människor har omkommit i Texas i orkanen Harveys spår Bild: EPA-EFE/MICHAEL WYKE USA,Texas,Harvey

Försöken att minska på växthusgaserna ses inte längre som ett hot mot ekonomisk vitalitet. Mycket har hänt sedan Kyoto, där den här processen startade.

I Chicago anser man att det har skett en förändring i åsiktsklimatet. Amerikanerna har upptäckt att uppvärmningen är en realitet.

De ser ökande risker som städerna och stadsborna råkar ut för. Och med urbaniseringen blir stadsborna allt fler.

Läs också