Hoppa till huvudinnehåll

Nu avgörs ödet för elever i mögeldrabbad skola i Korsholm

Barn ritar.
Barn ritar. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Skolbarn,kyrkbackens skola

Nu ska Korsholms kommun bestämma vad som ska hända med eleverna i Keskuskoulu. Föräldrarna kräver att alla barn evakueras och understryker att de menar allvar genom att hålla barnen hemma från skolan på måndag.

Föräldrarna i Keskuskoulu får också stöd från kommunens finskspråkiga högstadieskola, Pilootti, som stödstrejkar på måndagen.

Föräldraföreningen uppmanar så många som möjligt att hålla barnen hemma från skolan under måndagen, som en protest. Man anser att kommunen tar allt för lång tid på sig, problemen i skolan har varit kända en längre tid.

- Exponering av barn och vuxna till inomhusluftens toxiner måste omedelbart avbrytas. Vi kräver en för hälsan säker läromiljö för alla barn och vuxna i Keskuskoulu. Vi har inte för avsikt att sluta innan rena utrymmen har säkrats åt alla, skriver föreningen.

Flera evakueringsalternativ

Inomhusluften i skolan är dålig och enligt föräldraföreningen uppvisar åtminstone hälften av eleverna symptom. Enligt föreningen är också flera barn intagna på sjukhus på grund av astma och andningsproblem.

Dessutom får just nu fler än tio av barnen i lågstadiet hemundervisning och föräldraföreningen tror att de kommer att bli fler

Kommunstyrelsen har flertalet alternativ att välja mellan på måndag kväll. Bland dessa finns ett alternativ där hela skolan evakueras till baracker som placeras på skolans gård.

I ett annat flyttar en del av eleverna till Brändö skola i Vasa som står tom, medan resten placeras i baracker.

Det här alternativet, tillsammans med ett där bara en del av eleverna evakueras till baracker medan renoveringen pågår, bedöms som de mest realistiska.

Kommunen har under hösten införskaffat luftrenare och nu görs grundliga undersökningar av skolans skick. Den rapporten ska vara klar i februari och efter det kan renoveringen påbörjas.

 • Möt pandamamman Yang Yang och hennes tvillingar!

  De bor i en djurpark i Wien.

  Du som njöt av att titta på de två pandorna Lumis och Pyrys lekar i snön i Etseri zoo på lördagen får pandasällskap också i dag. Följ med till djurparken i Wien där pandamamman Yang Yang och hennes tvillingar Fu Ban och Fu Feng bor!

 • Niskanens besked: Står över lagsprinten

  Satsar allt på femmilen som är huvuddistansen i OS.

  Iivo Niskanen tänker inte försöka försvara sitt OS-guld i lagsprinten. Niskanen meddelade direkt efter stafetten att han avstår den tävlingen för att satsa allt på den avslutande femmilen.

 • 16-åriga Jonas blev inbördeskrigets första offer i Karleby

  Sköts när de vita gick in för att befria staden.

  Ett foto i Facebookgruppen Kokkola-Karleby fångade min uppmärksamhet. En gosse, ännu med barnets runda kinder men med allvar i blicken. Han hette Jonas Jauckens och var 16 år då en ryss sköt honom i huvudet nära Västra parken i Karleby.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten