Hoppa till huvudinnehåll

Nu gäller det för May – avgörande möte om brexit i Bryssel

Den brittiska premiärministern Theresa May stiger ur en bil inför ett möte i Bryssel den 24 november.
Den brittiska premiärministern Theresa May stiger ur en bil inför ett möte i Bryssel den 24 november. Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May,Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas bryta dödläget i brexitprocessen vid ett viktigt lunchmöte i Bryssel på måndagen. Mötet är avgörande för att förhandlingsprocessen ska kunna gå vidare.

Klockan 14.15, finsk tid, inleds ett lunchmöte i Bryssel där åtminstone May, Storbritanniens brexitminister David Davis, Mays brexitrådgivare Olly Robbins, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, EU:s brexitförhandlare Michel Barnier och Junckers stabschef Martin Selmayr ska närvara.

May ska försöka övertala EU:s företrädare om att det nu är dags att starta förhandlingar om ett nytt handelsavtal och en tvåårig övergångsöverenskommelse.

Enligt EU är det inte aktuellt att börja förhandla om Storbritanniens framtida handelsrelationer med EU innan man nått tillräckliga framsteg gällande tre viktiga utträdesfrågor.

EU vill ha ett löfte och att Storbritannien betalar sina skulder till EU vid utträdet, att EU-medborgarnas rättigheter i Storbritannien skyddas och att det inte blir någon "hård gräns" mellan Nordirland och Irland efter Storbritanniens utträde ur EU.

Tidsfristen går ut

EU har också låtit förstå att dagens lunchmöte är det absolut sista tillfället för May att lägga fram ett acceptabelt förslag gällande de tre knäckfrågorna.

Annars kan EU-toppmötet den 14-15 december inte ge grönt ljus åt nästa steg i förhandlingsprocessen.

May, i sin tur, har låtit förstå att ingenting är för sent innan toppmötet är över.

På onsdagen ska EU:s brexitförhandlare Michel Barnier rapportera om framstegen till EU-kommissionen och hålla en presskonferens därefter.

Optimism i luften

Exempelvis nyhetsbyrån Reuters uppger att EU-diplomater och EU-tjänstemän uttrycker allt starkare optimism.

Många av dem tror alltså att en överenskommelse kan nås i dag, men de varnar ändå för att mycket fortfarande kan gå fel.

Under helgen har det rapporterats att frågan om hur gränsövergången mellan Nordirland och Irland ska skötas efter brexit verkar vara det största problemet just nu.

Källor: AFP, Reuters