Hoppa till huvudinnehåll

Ryska domedagen är här – lejonlotsen har reservplan klar vid KHL-njet

Finlands spelare sitter på bänken, EHT 2017.
Finlands spelare sitter på bänken, EHT 2017. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey,Jesse Virtanen

Det är en aning förbryllade Lejon och övrigt hockeyfolk som förbereder sig för OS i februari. Det finns alltid något spel i kulisserna när det gäller spelaruttagningar men i år är läget ännu kvistigare än vanligt.

Det är redan klart att NHL-spelarna överhuvudtaget inte är OS-aktuella. Däremot var det ännu inte på måndagseftermiddagen klart om KHL-spelarna får vara med i OS-rinken i Sydkorea eller inte.

KHL-spelarnas medverkan är kopplad till den långvariga dopningsskandalen i Ryssland. Internationella olympiska kommittén IOK kommer att på tisdag besluta om Ryssland överhuvudtaget får vara med i OS eller inte.

Ifall de ryska idrottarna får ett njet av IOK eller ifall ryssarna råkar ut för andra disciplinära åtgärder och anser att de är för tunga kan ryskdrivna KHL slå till med en motbojkott av OS. Det skulle sannolikt innebära att även de KHL-spelare som skulle vara aktuella för Finlands OS-trupp inte skulle kunna delta.

Finlands OS-trupp har ännu inte tagits ut men det är klart att när inte NHL-spelarna står till förfogande skulle Lejonens stomme utgöras av KHL-spelare.

"Klart tränarna har olika planer"

Om KHL-spelarna inte får vara med i OS lider naturligtvis även andra än Lejonen av det. Också andra lag får mycket att tänka på och inte heller för publiken eller arrangörerna är läget idealiskt.

Skulle det bli en KHL-bojkott skulle OS-turneringen avgöras med spelare från de europeiska nationella ligorna, såsom svenska SHL, FM-ligan och schweiziska ligan. Visst är spelarna i de här ligorna bra men OS-turneringens värde och anseende skulle sjunka ytterligare.

Lauri Marjamäki och Jere Lehtinen, december 2017.
Lauri Marjamäki (t.v.) och Jere Lehtinen försiktiga. Lauri Marjamäki och Jere Lehtinen, december 2017. Bild: Lehtikuva Jere Lehtinen,Lauri Marjamäki

Spelare och tränare har av förståeliga skäl kommenterat den eventuella bojkotten mycket försiktigt. Kommentarerna var beskedliga även på måndagen när Lejonens trupp till Moskvas EHT-turnering i mitten av december togs ut.

– Vi är medvetna om läget men vi fortsätter enligt den ursprungliga planen där KHL-spelarna står till förfogande. Ingen kan förutsäga framtiden, säger Lejonens GM Jere Lehtinen.

Chefstränaren Lauri Marjamäki lät förstå att det finns en reservplan ifall bojkotten blir av.

– Tränaren fokuserar på de spelmarker han får men naturligtvis har tränaren alltid planer av olika slag. Vi får ihop ett lag men fokus är fortfarande på den ursprungliga planen, säger Marjamäki.

En anka eller inte?

Uppgifter om en eventuell KHL-bojkott börjar sippra ut via ryska medier för kring en månad sedan. Ännu i början av november förhöll sig Internationella ishockeyförbundets vice ordförande Kalervo Kummola tveksamt till de ryska mediernas rapportering.

Han sade då till FNB att han tycker nyheten är en "ballong". Lite senare medgav Kummola ändå att det är möjligt med en KHL-bojkott av OS.

Svar på de här frågorna eller ens något slags bedömningar av läget torde komma sent på tisdagskvällen finsk tid när IOK slår fast vad Rysslands öde i OS blir.

Framgångarna blev för viktiga

Ryssland pumpade in mer än 40 miljarder euro i vinter-OS i Sotji 2014. Framgången skulle komma till varje pris och Ryssland vann sedan också medaljligan. Men efter omtester av dopningsproven från spelen har Ryssland mist elva medaljer och fallit till trea i medaljligan.

– Idrotten har en enorm synlighet i medierna och politisk betydelse och Sotji hade en stor betydelse för landets image. Det ledde till överdrifter som i sin tur ledde till OS-rörelsens saftigaste skandal, säger experten Sergej Medvedev på en ekonomisk högskola i Moskva.

– Det här har varit ett svårt slag mot rysk idrott.

Text: FNB-AFP