Hoppa till huvudinnehåll

SB Vaasa vinner inte ännu som ett lag – "Den dagen vi får den biten att fungera blir vi svårslagna"

Jani Lipsanen är tränare för SB Vaasa i innebandy.
Jani Lipsanen är tränare för SB Vaasa i innebandy. Jani Lipsanen är tränare för SB Vaasa i innebandy. Bild: Yle/Antti Koivukangas innebandy,innebandyspelare,Botniahallen,Vasa,jani lipsanen

SB Vaasa hör för tillfället till topplagen i innebandyns division ett, men hittills har individuella insatser legat bakom framgången. Spelare och ledare är övertygade om att laget har kapacitet att nå sitt mål: att spela klubbens bästa säsong någonsin.

När SB Vaasa samlas för träning i Botniahallen är det idel skratt och glada miner som gäller.

Yle Sporten hälsar på SB Vaasa inför veckoslutet den 2-3 december, då laget hade två bortamatcher på programmet i huvudstadsregionen.

Säsongen 2017-2018 har börjat bra för Vasas orangea innebandystolthet. Laget ligger i delad ledning tillsammans med M-Team och Lovisa Tor.

– Det finns nog inga stora hemligheter inom idrotten. Vi har otroligt bra individer just nu som går i spetsen för vår offensiv. Jag kan inte ta åt mig något av äran för våra segrar som tränare, vi har duktiga spelare som spelat hem poäng åt oss, säger lagets tränare Jani Lipsanen.

Tero Saaristo är poängkung i SB Vaasa.
Poängkungen Tero Saaristo. Tero Saaristo är poängkung i SB Vaasa. Bild: Yle/Antti Koivukangas innebandy,innebandyspelare,Botniahallen,Vasa,tero saaristo

I spetsen för offensiven finns hemvändande Tero Saaristo, som toppar hela seriens poängstatistik. Saaristo har gjort 19+14=33 poäng på säsongens tolv första matcher.

Under Lipsanens ledning har SB Vaasa vunnit nio av sina tolv första matcher i division ett. Laget gör också flest mål i serien, just nu 96 mål in alles.

– Vi är duktiga framåt och har många offensiva spelare som gör mål och poäng. Tränarens spelsystem och hans ideologi går ut på att man ska spela en rolig innebandy och satsa framåt – och det syns, menar Borgåbördige Kevin Nylund som själv stått för åtta mål i årets serie.

Kevin Nylund spelar innebandy med SB Vaasa.
Kevin Nylund började sin innebandybana i PSS i Borgå. Kevin Nylund spelar innebandy med SB Vaasa. Bild: Yle/Antti Koivukangas innebandy,innebandyspelare,Botniahallen,Vasa,Kevin Nylund

Skadad kapten väntar på att lagspelet ska börja fungera

En spelare som fått följa med grundseriens första halva från sidan av planen är backen Samir Mountassir. I helgen var han igen tillbaka i hetluften efter att en fotskada satt käppar i hjulen under hösten.

Från bänken har han noterat samma sak som tränaren Lipsanen. Än så länge är det inte laget i sig som gått bra.

– Fastän vi har vunnit många matcher är vi långt från att spela vårt bästa spel. Vi har kanske främst vunnit matcher tack vare individuella insatser nu, enstaka killar som smäller in 4-5 mål per match för dig ganska långt och vi råkar ha flera sådana i vårt lag som kan kliva fram, menar Mountassir.

– Vi saknar ännu förmågan att vinna matcher med och tack vare vårt spelsystem. Den dagen vi får den biten att fungera blir vi svårslagna.

Att göra väl ifrån sig i grundserien är en sak, men att ta med sig den formen till vårens slutspel är en helt annan femma.

Våren lagets viktigaste tid

Jesse Palmberg bytte i tiderna ishockeyn mot innebandy och har redan länge varit SB Vaasa trogen. Han räknar med att laget har förmågan att klara övergången från grundserielunken till playoffs.

– Mycket fokuserar nog på det. Vår tränare Jani Lipsanen poängterar det hela tiden. Han har ett fiffigt upplägg på våra träningar och har som mål att vi spelare ska vara som bäst till våren när det gäller. Vi får hoppas att det lyckas i år igen.

Och visst har Jani Lipsanen hela säsongen i åtanke när han drillar sina spelare på Botniahallens blåa matta.

Han vet att den vägvinnande formen knappast håller i sig hela vägen till våren. En dipp är att räkna med förr eller senare, och tränaren hoppas egentligen på det tidigare.

– Man går ju och hoppas på att vi kan jobba i bra medvind, men den lilla dippen och motgångarna får gärna dyka upp före slutspelet så vi kan växa under säsongen.

– Om den första utmaningen och motgången kommer först i slutspelet kan det vara för sent att åtgärda det som lag. En spelmässig väckarklocka kan bara vara bra för oss, för att skärpa oss, menar han.

Under helgens två matcher blev det en seger och en förlust. Nederlaget kom mot M-Team på lördagen och segern kom med för SB Vaasa typiska 8–7-siffror mot EräViikingit Akatemia på söndagen.

– Gör man fler än åtta mål i en match brukar man ganska ofta vinna. Det har varit en av våra stora styrkor i år, att det funnits offensiv eldkraft i truppen, på bred front dessutom, påpekar Lipsanen.

Schemat i obalans i serien

Efter veckoslutets äventyr till Helsingfors väntar sex raka hemmamatcher för SB Vaasa. Efter det spelar laget sju av grundseriens sista åtta omgångar på bortaplan.

Återstående matcher i division ett, SB Vaasa 2017-2018

10.12 SB Vaasa - EräViikingit Akatemia
16.12 SB Vaasa - Nurmon Jymy
17.12 SB Vaasa - M-Team
7.1 SB Vaasa - Ådalens IF
13.1 SB Vaasa - Tiikerit
21.1 SB Vaasa - Karhut

27.1 NST - SB Vaasa
28.1 FBC Turku - SB Vaasa
3.2 Lovisa Tor - SB Vaasa
10.2 SB Vaasa - O2-Jyväskylä
11.2 LNM - SB Vaasa
16.2 Blue Fox - SB Vaasa
25.2 Nurmon Jymy - SB Vaasa
3.3 Josba - SB Vaasa

Det är Botniahallens bokningsläge som är orsaken till det aningen skeva programmet.

– Vissa helger som varit märkta som hemmamatcher har vi fått byta för att det inte går att spela här, det har skapat en viss obalans i programmet. Det är något vi och alla lag i serien ofta lever med, speciellt på de orter där spelutrymmet inte är exklusivt reserverat för idrott.

– Det är den vardag vi lever i, förklarar Lipsanen.

Ligadrömmen?

När laget efter halva grundserien ligger i täten av tabellen går snacket obemärkt in på målsättningar och ligadrömmar.

Lagets målsättning som man enats kring är aningen luddigt formulerad.

– Vårt mål för 2017-2018 är att göra vår bästa säsong någonsin. Vi får se vart det räcker. Jag anser nog att vi har alla möjligheter att klara oss också i ligan om det skulle gå vägen, säger Jesse Palmberg.

Samir Mountassir och Jesse Palmberg följer med på SB Vaasas träning.
Mountassir och Palmberg drömmer om ligan. Samir Mountassir och Jesse Palmberg följer med på SB Vaasas träning. Bild: Yle/Antti Koivukangas innebandy,innebandyspelare,Botniahallen,Vasa,jesse palmberg

Också Samir Mountassir, som fick snusa på ligahetluften som junior i Lovisa Tor, ser ligan mer som en dröm än som ett konkret mål.

– Som tävlingsmänniska vill man alltid spela med de bästa spelarna mot de bästa spelarna i landet, så visst är ligan det i slutändan. Nu som mer erfaren och komplett spelare skulle det vara roligt att pröva vingarna igen. Det är den tidens fråga om det händer, menar Mountassir.

Jani Lipsanen har varit tränare på flera orter i innebandyns division ett och vet vad som driver hans lag framåt.

– Varje spelares dröm och mål är att någon dag gå upp till ligan med laget. Det är inte säsongens utstakade huvudmål, vårt mål är att göra klubbens bästa säsong någonsin. Det är det officiella målet, säger Lipsanen och fortsätter.

– Ett avancemang är en dröm för de flesta.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport