Hoppa till huvudinnehåll

Tysk regeringsbildning: Socialdemokrater beredda att diskutera med Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin den 24 september 2017.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin den 24 september 2017. Bild: EPA / OLIVER LANG Angela Merkel,Tysklands förbundskansler,Förbundsdagsvalet i Tyskland 2017,Tysklands kristdemokratiska union (CDU),Tyskland

Det kan vara ett litet steg på vägen mot ett fortsatt regeringssamarbete mellan förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna. SPD:s partiledning meddelar att man är öppen för diskussioner, men något mål för diskussionerna vill man ändå inte slå fast.

Det socialdemokratiska partiets ledning gav på måndagen grönt ljus för diskussioner, som kan leda till ett möjligt regeringssamarbete.

Det handlar i det här skedet om mycket vaga formuleringar och det är också meningen.

Inom SPD gör man nämligen allt för att undvika att det ska se ut som om man gärna samarbetar med Merkel och hennes CDU.

Efter de strandade regeringssonderingarna mellan kristdemokraterna, liberalerna och de gröna hann SPD-chefen Martin Schulz redan meddela att partiet inte står till förfogande för en ny så kallad stor koalition.

Men då pressen på SPD hela tiden har blivit hårdare har också signalerna från socialdemokratiskt håll hela tiden blivit allt mer positiva gällande en regeringsmedverkan.

Partidag tar ställning

Men också idag betonar man att dagens beslut inte förpliktar till ett samarbete. Alla alternativ är enligt partiledningen fortfarande öppna.

Det här kan betyda allt från att man går med i regeringen till att man stöder en minoritetsregering ledd av Merkel.

Liksom man gjorde för två veckor sedan poängterar man också nu att nyval fortfarande kan vara en möjlighet.

De tyska socialdemokraterna har tidigare förlorat stort på samarbetet med Merkel och inom partiet finns ett stort motstånd mot fortsatt samarbete.

Bland annat partiets ungdomsorganisation är strikt emot ett nytt samarbete med Merkels kristdemokrater.

Partiledningen måste nu försvara sin nya ståndpunkt vid en partidag som inleds på torsdag. Här avgörs också om det överhuvudtaget blir något av diskussionerna med kristdemokraterna eller inte.