Hoppa till huvudinnehåll

Visselblåsarens nya avslöjande: Bytte själv ut Legkovs urin

Aleksandr Legkovs bild på väst med texten "No russia, no games", Ruka 2017.
Aleksandr Legkovs bild på väst med texten "No russia, no games", Ruka 2017. Bild: imago/Eibner Europa / All Over Press Aleksandr Ljogkov

Skidstjärnan Aleksandr Legkov, avstängd på livstid från OS, kallades ett "specialprojekt". Det berättar visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov i ett vittnesmål som bland annat tidningen DN tagit del av.

– Den 23 februari 2014 bytte jag ut Legkovs urinprov. Jag minns det, eftersom det var kvällen för OS-avslutningsceremonin, skriver Rodtjenkov i ett mejl.

Sex ryska längdåkare finns bland de 25 avstängda ryska olympier som deltog i Sotji. Rodtjenkov pekar ut samtliga i sitt första uttalande sedan han gavs skyddad identitet i USA.

Irina Rodionova, högt uppsatt chef för idrottsliga förberedelser, påtalade till Rodtjenkov att Legkov var ett "specialprojekt" som skulle "skyddas".

– Inför Sotji-OS instruerade Rodionova Legkov att samla och frysa ren urin som skulle kunna användas i utbyte under OS. Dessutom samlade Rodionova in rent urin och skickade det till Moskvalabbet, där mitt team analyserade det (...), vi bekräftade att urinen var ren och redo för byte i Sotji, skriver visselblåsaren.

Grigorij Rodtjenkov.
Grigorij Rodtjenkov menar att den statssanktionerade dopningen inom rysk längdåkning och skidskytte pågått i decennier. Grigorij Rodtjenkov. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press dopning,Grigorij Rodtjenkov

På spelens sista dag tog Aleksandr Legkov OS-guld i femmilen.

– När Legkov vann guld i Sotji och avslutade starkt hade jag delvis bidragit till den framgången genom min "Duchess cocktail" som Legkov använde som en del av dopningsprogrammet, skriver Rodtjenkov.

"Duchess cocktail" kallades den vätska med förbjudna substanser som Rodtjenkov skapat.

Chaufför transporterade agenter

I en intervju med The New York Times pekar Rodtjenkov också ut ordföranden i ryska skidskytteförbundet, Aleksandr Kravtsov, som en ledande figur i "Sotjiplanen".

– Flera gånger pratade jag med Aleksandr Kravtsov om prestationshöjande medel generellt och Sotjiplanen i synnerhet, skriver Rodtjenkov i en mejlintervju.

Rodtjenkov tillägger att Kravtsovs chaufför transporterade agenter från säkerhetstjänsten till dopningslaboratoriet inför spelen för att komma på en strategi att öppna de påstått oöppningsbara behållarna som man förvarar dopningsprover i.

Vidare anser Rodtjenkov att ryska idrottare som bevisat att de är oskyldiga ska få tävla under neutral flagg i OS.

McLaren: Förnekandet kan skärpa straffen

Advokaten och professorn Richard H. McLaren var med och gjorde upp dopningsrapporten om Ryssland till internationella antidopningsbyrån Wada senhösten 2015.

I rapporten avslöjades det att ryssarna satt upp ett massivt dopningsprogram i samband med vinter-OS i Sotji i 2014.

Som en följd av rapporten blev Ryssland straffat av Internationella olympiska kommittén IOK så att många idrottare exempelvis inte kunde delta i sommar-OS i Rio 2016. Ryska friidrottare har också varit avstängda från internationell friidrott sedan den första delen av rapporten offentliggjordes.

Richard McLaren.
Richard McLaren tror Ryssland skjuter sig själv i foten. Richard McLaren. Bild: EPA Richard McLaren

Ryssland har blånekat till att det skulle ha existerat ett statsunderstött dopningsprogram.

Det har även McLaren noterat och han förstår inte strategin. IOK kommer på tisdag att ta ställning till om ryska idrottare ska få tävla i vinter-OS i Sydkorea eller inte.

– Ryssarna försvagar sin egen position, säger McLaren till den danska nyhetsbyrån Ritzau och tillägger:

– Det kan innebära att straffet blir hårdare om Ryssland fortsätter att neka. Jag förstår inte ryssarnas strategi, att de säger att det aldrig hände.

”Försvagar sin egen trovärdighet”

Rysslands president Vladimir Putin anser att det är USA som pressar IOK att köra ut Ryssland från OS 2018. Den här anklagelsen ger McLaren inte mycket för.

– Ju mer de kommer med sådana löjliga förklaringar, desto mer försvagar de sin egen trovärdighet, säger McLaren.

Utredaren har svårt att bedöma vilket straff Ryssland kommer att få men han tycker att böter inte är en bra idé.

– Jag väntar på vad resultatet blir. Hur straffar du ett land? Det är svårt för IOK att straffa ett land, om man överhuvudtaget ska straffa ett land, säger McLaren.

Kanadensaren påpekar att IOK inte har någon befogenhet att utdela böter och att det inte står något om böter i IOK-stadgarna.

– Och jag är också emot böter eftersom de inte hjälper ett dugg.

Text: FNB-TT-Ritzau

Läs också

Nyligen publicerat - Sport