Hoppa till huvudinnehåll

Århundradets fest 6.12 på Yle - här kan du läsa vad som sänds på svenska

Tre festklädda män och tre kvinnor poserar med flagga
Matilda Gyllenberg, Jonas Jungar, Niklas Aldén, Katja Johansson och Frida Frankenheuser står för intervjuer och referat på svenska under festen. Tre festklädda män och tre kvinnor poserar med flagga Bild: Ilmari Fabritius Slottsbalen,Matilda Gyllenberg,Finlands självständighetsdag,katja johansson

Självständighetsdagens stora fest den 6.12. sänds på svenska i tv, radio och på Arenan. Det mesta om festligheterna samlas sedan på svenska.yle.fi.

Firandet inleds med stämningar från hjältegravarna runt om i landet och med körsång. Försvarsmaktens nationella självständighetsparad i Kuopio uppmärksammas också.

Självständighetsdagens ekumeniska festgudstjänst firas i Domkyrkan i Helsingfors med början kl. 12. Gudstjänsten sänds både i Yle TV1 och på Yle Vega. Radiosändningen kommenteras av Öivind Nyquist.

Yle Vega höjer feststämningen tillsammans med Magnus Hansén och Hannah Norrena kl.13. De tar tempen på många av dem som finns på slottet senare på kvällen, både i kulisserna och i rampljuset. Sändningen pågår tills sändningen från slottet börjar.

Festen på slottet kvällens höjdpunkt

Matilda Gyllenberg, Ted Urho och Jonas Jungar refererar festen på svenska - de har som uppift att känna igen och presentera gästerna då de anländer till slottet.

Sändningen inleds kl. 18.50 och den görs som en tvåspråkig gemensam sändning i Yle TV1. Du kan själv välja referatspråk och det blir intervjuer både på finska och svenska. Svensk reporter i vimlet är Katja Johansson.

Festen sänds också på Arenan och i radio, på svenska.yle.fi och på sociala medier.

Den som är mest intresserad av intervjuerna med gästerna på slottet får i år en helt egen sändning att följa med på Arenan. Bland andra Frida Frankenhaeuser intervjuar gästerna i vimlet. Sändningen är tvåspråkig.

Festen på slottet avslutas med fyrverkeri kl. 22.15 som också det sänds i Yle TV1 och på Arenan.

Vi samlar sedan allt om festen på svenska.yle.fi.

Och om du inte är helt säker på var du hittar det svenska ljudet på tv:n: Klicka på rutan här nedanför så får du svar.

Så här hittar du det svenska ljudet på din tv

Du väljer referatspråk på tv på samma sätt som textningsspråk, antingen via tv:ns eller digitalboxens förhandsinställningar eller genom en knapp på din fjärrkontroll mitt under referatet. Knappen ser lite olika ut för olika tillverkare, så kolla upp vad som gäller för just din tv på förhand i mottagarens manual.

Det allra enklaste sättet att garantera att du alltid får ett program på svenska då det har svenskt referat är att välja svenska som primärt ljudspråk i standardinställningarna för din tv.
Gör så här:

  • Kontrollera inställningarna för ljudspråket (Audio) i din digitalmottagare.
  • Om du vill höra referat på svenska, välj svenska som primärt ljudspråk (Audio).

Vanligen hittar du standardinställningarna via huvudmenyn (Menu) och där under språkinställningar, eller motsvarande, beroende på tillverkare.

Mera detaljerad information hittar du till exempel i din tv:s användarmanual.

Ibland förekommer störningar i mottagaren, som gör att referatet sänds på originalspråket. De här störningarna försvinner vanligen om du byter kanal för en stund och sedan byter tillbaka.