Hoppa till huvudinnehåll

Barnfestarrangörer besvärar sig över Helsingfors beslut - var tanken med evenemanget att stoppa nationalistmarsch?

Demonstranter på Tölö torg på Finlands självständighetsdag.
Att nationalistiska fackeltåget 612 leder till att den planerade barnfesten på Tölö torg måste flytta på sig har väckt mycket uppmärksamhet. Demonstranter på Tölö torg på Finlands självständighetsdag. Bild: Kalevi Rytkölä demonstranter,demonstration,Finlands självständighetsdag

Arrangörerna av självständighetsdagens barnfest i Tölö meddelar att de besvärar sig över Helsingfors stads beslut att flytta festen. Barnfesten ska nu ordnas på Tölö fotbollsstadion. Samtidigt visar det sig att en av arrangörerna tidigare ordnat anti-rasistiska demonstrationer, vilket väcker frågan om tanken med barnfesten är att förhindra det nationalistiska fackeltåget 612.

Sent på måndagskvällen skrev arrangörerna på Facebook att man kommer att göra en rättelseyrkan över stadens beslut. Tanken med den är, enligt arrangören Jaakko Hilppö, att fråga staden vilka principer som gäller för att reservera offentliga utrymmen.

Tidigare på måndagen framkom att den planerade barnfesten med alpackor och kaniner på Tölö torg i Helsingfors på självständighetsdagen måste ge vika. Orsak: Det nationalistiska fackeltåget 612 ordnas på samma plats delvis samtidigt.

Stadens partitorg motiverade beslutet att flytta barnfesten med att det är en säkerhetsrisk om den och nationalistmarschen ordnas delvis samtidigt. Barnfesten har sökt om tillstånd av markägaren, det vill säga staden, medan de som arrangerar nationalistmarschen meddelat polisen om det.

Staden och polisen har inte kommunicerat sinsemellan.

"Vi kan inte garantera säkerheten i Tölö, ens tidigare på dagen"

Barnfesten planerades mellan klockan 16.30 och 19 medan fackeltåget 612 startar från Tölö torg klockan 18.30.

– Vi har funderat på att tidigarelägga festen, men då skulle evenemangets karaktär förändras. Tanken var att det skulle bli en förfest för slottsbalen. Å andra sidan med tanke på vad som har hänt på sociala medier i går kväll sade vår ordningsvakt att det inte är möjligt att trygga säkerheten för evenemanget i Tölö ens tidigare under dagen. Det kan tyvärr samlas fler människor än vi kan kontrollera, säger en av arrangörerna, Jaakko Hilppö, på tisdagsförmiddagen.

Var ni när ni planerade evenemanget medvetna om att fackeltåget 612 under tidigare år har startat från Tölö torg?

– Deras tidigare startplats har vi känt till. Men när vi reserverade platsen via partitorget var Tölö torg inte reserverat. Då visste vi inte att de också ska starta därifrån.

Inte en motdemonstration mot fackeltåget

Aleksi Pahkala som är med och arrangerar barnfesten har varit med och ordnat två anti-rasistiska demonstrationer: "Vi har en dröm" i juli 2015 och "Nu räcker det" i september 2016.

Han förnekar ändå i en intervju för Yle att tanken med barnfesten är att den skulle vara en motdemonstration mot det nationalistiska fackeltåget.

– Det stämmer inte alls. Det finns ingen grund för det påståendet. Staden uppgav att Tölö torg är ledigt. Det framgick inte att där samtidigt ordnas evenemanget 612, sade Pahkala till Yle Uutiset.

– Vår agenda är inte att motsätta oss någonting, säger också Jaakko Hilppö.

Tölö fotbollsstadion
Barnfesten ska nu ordnas på fotbollsstadion i Tölö.. Tölö fotbollsstadion tölö fotbollsstadion

"Fotbollsstadion är en möjlighet"

På tisdagsförmiddagen blev det klart att barnfesten ordnas på fotbollsstadion i Tölö.

Fotbollsklubben HJK meddelade på måndagskvällen på Twitter att deras fotbollsstadion i Tölö är tillgänglig för barnfesten.

Jaakko Hilppö sade innan det var klart var festen ska ordnas att arrangörerna funderar på HJK:s erbjudande.

– Det är en möjlighet, men vi har inte förhandlat om saken ännu. Det är ett bra alternativ. Men fotbollsstadion har en kapacitet på 10 000 och jag oroar mig över hur våra resurser räcker till, säger Hilppö.

Ändring 5.12 klockan 12.25: Meningar om att det är klart att barnfesten ordnas på Tölö fotbollsstadion lades till.

Läs också