Hoppa till huvudinnehåll

Chefen för Institutet för hälsa och välfärd: Vi tar itu med problemen i fånghälsovården

Juhani Eskola, generaldirektör för Institutet för hälsa och välfärd.
Juhani Eskola, generaldirektör för Institutet för hälsa och välfärd. Juhani Eskola, generaldirektör för Institutet för hälsa och välfärd. Juhani Eskola,Institutet för hälsa och välfärd

Generaldirektören för Institutet för hälsa och välfärd THL, Juhani Eskola medger att det finns problem i fånghälsovården. Yles kartläggning igår visade att många fängelser saknar fast anställda läkare och att de frilansande läkarna ofta är unga och oerfarna.

Många fängleseläkare och sjukvårdare uttryckte stor oro för fånghälsovårdeni artikeln igår.

Bland annat har unga läkare som saknar erfarenhet ordinerat opiater åt fångar som missbrukar narkotika.

Fängelsefunktionärernas förbund är oroat över situationen.

- Om ryktet går att att det i vissa fängelser finns sådana här läkare som ger efter lättare än en fast anställd läkare är det illa med tanke på framtiden, säger förbundets ordförande Jari Tuomela.

Många fängelser har varit utan läkare den gångna hösten och till exempeli Vasa sades fängelsets läkare uppför några veckor sedan.

THL:s generaldirektör: Budskapet gör en fundersam

Fånghälsovården flyttades ifjol från justitieministeriet och Brottspåföljdsmyndigheten till Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Institutets genraldirektör Juhani Eskola medger att det finns problem.

- Det budskap som kom fram i nyheterna igår gör en betänksam, vi måste reagera säger Eskola.

THL har en direktion för fånghälsovården och generaldirektören får regelbundet rapporter om läget. Enligt Eskola har man känt till problemen och försökt åtgärda dem.

- De här nyheterna leder till att jag på nytt tar upp frågorna till diskussion med direktionen, säger Eskola.

I social- och hälsovårsministeriet hör fånghälsovården till minister Annika Saarikko (C) men Saarikko ville inte kommentera under tisdagen.

Källa: Yle

Läs mera:

Frilansande läkare ordinerade opiater åt narkotikafånge - "Jag har aldrig varit med om sådant kaos" säger fängelsesjukvårdare

Fånghälsovården flyttades år 2016 från Justitieministeriet och Brottspåföljdsmyndigheten till Institutet för hälsa och välfärd, THL. Förväntningarna var höga - men intervjuer Yle gjort visar på problem speciellt i de fängelser som saknar fast anställd hälsovårdspersonal.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes