Hoppa till huvudinnehåll

EU svartlistar 17 skatteparadis

Panama City
Panama hör till ett av de svartlistade länderna. Panama City Bild: EPA/Alejandro Bolivar Panama City,Panama,höghus,skyskrapor,skatteparadis,Palmer,Karibien

EU har beslutat att svartlista 17 skatteparadis. Det är EU:s finansministrar som står bakom listan.

Efter avslöjanden om att flera företag och förmögna privatpersoner utnyttjat skatteparadis skred EU till verket och började diskutera listor och eventuella sanktioner.

EU vill avskräcka upprättandet av skalbolag utomlands. Tekniskt sett är det inte olagligt att upprätta skalbolag men de kan användas för att gömma olaglig verksamhet.

De svartlistade länderna

Amerikanska Samoa

Bahrain

Barbados

Grenada

Guam

Sydkorea

Macau

Marshallöarna

Mongoliet

Namibia

Palau

Panama

Saint Lucia

Samoa

Trinidad och Tobago

Tunisien

Förenade Arabemiraten

De svartlistade länderna som ses i faktarutan ovan kan nekas möjligheten till EU-pengar. Ytterligare sanktioner övervägs också.

Listan presenterades av Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. De 17 länder som nämns anses inte samarbetsvilliga i skattefrågor.

Ytterligare 47 länder har placerats på en "grå" lista. På den här listan finns länder som inte håller sig till EU:s krav men har uppgett att de är villiga att ändra på sina skatteregler.

- Det är en viktig reform för att arbeta mot skattefusk och skatteplanering. Poängen är att länder inte ska vilja vara på listan och att man vidtar åtgärder som gör att man är öppen och inte har aggressiva skatteregimer, sade Sveriges finansminister Magdalena Andersson (Socialdemokraterna) på väg in till mötet i Bryssel i morse.

- Det är för att länder ska ändra sig. Vi vill inte ha skatteparadis runt om i världen där människor med mycket pengar och mycket inflytande kan gömma sina pengar, sade Andersson.

Källor: Reuters, FNB

Läs mera:

Efter Paradisläckan: Nu vill EU svartlista skatteparadis

Förslaget om att införa en svartlista över alla skatteparadis utanför EU är inte ny men efter den senaste läckan lyftes frågan upp på agendan när EU-ländernas finansministrar träffades i Bryssel på tisdagen.