Hoppa till huvudinnehåll

Georgiens tidigare president Saakasjvili greps i Ukraina - fritogs av anhängare

Micheil Saakasjvili befrias av anhängare i Kiev.
Micheil Saakasjvili befrias av anhängare i Kiev. Micheil Saakasjvili befrias av anhängare i Kiev. Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,Georgien,Michail Saakasjvili

Den tidigare georgiska presidenten Micheil Saakasjvili som numera bor i Ukraina blev i dag fritagen av anhängare efter att först ha gripits av polisen.

I morse greps han av maskerad polis, och fördes bort i handklovar från sitt hem i Kiev. Hemmet blev också genomsökt av polisen.

Själva gripandet var spektakulärt eftersom Saakasjvili hade klivit upp på ett hustak. En grupp människor hade samlats vid huset, och hundratals demonstranter blockerade vägen då Saakasjvili skulle gripas.

Efter att Saakasjvili greps i morse drabbade hans anhängare samman med polisen i centrum av Kiev.

Tumult bröt ut i samband med gripandet, och hans anhängare hejdade det polisfordon han färdades i och lyckades slita ut honom ur fordonet.

- Jag uppmanar er att inleda fredliga protester för att avlägsna [President Petro] Porosjenko. Ni ska inte vara rädda för någonting, ropade Saaaksjvili i en högtalare.

Kritiserar den ukrainska statsledningen

Saakasjvili anklagas för försök att fälla det konstitutionella systemet, säger hans jurist.

Saakasjvili förlorade sitt ukrainska medborgarskap tidigare i år då han befann sig utomlands. Han återvände i september genom att korsa den polska gränsen.

Saakasjvili har bland annat kritiserat den ukrainska statsledningen för uteblivna reformer och för att inte bekämpa korruptionen i landet.

Saakasjvili var tidigare guvernör i den ukrainska staden Odessa
men leder nu en ukrainsk oppositionsrörelse.

President Porosjenko och Saakasjvili var först goda vänner

Petro Porosjenko - som efter revolten i Ukraina 2014 valdes till president i landet var till en början god vän med Saakasjvili.

Saakasjvili utsågs till guvernör i regionen Odessa och fick ukrainskt medborgarskap.

Småningom blev Saakasjvili dock en av Porosjenkos hårdaste kritiker.

Saakasjvili förlorade sitt ukrainska medborgarskap tidigare i år då han befann sig utomlands. Han återvände i september via den polska gränsen.

Saakasjvilis forna hemland Georgien har sedan tidigare begärt att få
Saakasjvili utlämnad. Han har anklagats för korruption och omfattande förskingring av offentliga medel i Georgien.