Hoppa till huvudinnehåll

IOK:s besked: Ryssland stoppas från OS

Ryska flaggan och OS-flaggan under vinter-OS i Sotji 2014
Ryska flaggan och OS-flaggan under vinter-OS i Sotji 2014 Ryssland,flaggor,Internationella olympiska kommittén (IOK),olympiska spelen,olympiska vinterspelen,idrott,McLaren report

Rysslands olympiska kommitté portas från vinter-OS i Sydkorea men enskilda idrottare kan få tävla under neutral flagg. Det beskedet gick Internationella olympiska kommittén ut med på tisdagen.

En kommission under ledning av schweizaren Samuel Schmid har den senaste tiden granskat om Ryssland kollektivt ska stoppas från vinter-OS på grund av dopningsproblematiken i landet. Den rapporten har de 15 ledamöterna i IOK:s exekutiva kommitté i dag tagit ställning till.

Beslutet blev att Rysslands olympiska kommitté stoppas från OS. Idrottare som kan bevisa att de inte har någon koppling till det statsstyrda dopningsprogrammet kan få dispens och tävla under neutral flagg. Det gäller både i individuella tävlingar och i lagtävlingar.

– Det som Ryssland gjort är en attack på den olympiska integriteten. Jag är väldigt ledsen för alla rena idrottare som lidit av den här manipulationen, sa IOK:s president Thomas Bach på en presskonferens.

– Resultaten i rapporten är inte enbart baserat på visselblåsaren Grigorij Rodtjenkovs vittnesmål. Det finns vetenskapliga bevis, vittnesmål och korrespondens, sa Schmid.

Thomas Bach under en presskonferens.
Thomas Bach. Thomas Bach under en presskonferens. Bild: TASS / Barcroft Media/ All Over Press Thomas Bach,Internationella olympiska kommittén (IOK),presskonferens

Ingen bojkott att vänta

Bach tror inte att man kommer att få se någon bojkott från rysk sida på grund av beslutet.

– En bojkott har aldrig löst några problem och jag ser ingen orsak att Ryssland ska bojkotta hela OS. Idrottare som är rena får ju tävla, säger han.

Inga delegater från det ryska idrottsministeriet får ackreditering till OS i Pyeongchang och Rysslands vice premiärminister Vitalij Mutko portas också från OS på livstid.

Dessutom ska Rysslands olympiska kommitté betala 15 miljoner dollar för att bygga upp en ny oberoende testverksamheten som kallas för ITA.

Hela pressmeddelandet från IOK hittar ni här.