Hoppa till huvudinnehåll

”Kan inte användas på ett säkert sätt” – nu vill Uefa totalförbjuda pyroteknik under fotbollsmatcher

Legias supportrar demonstrerar.
Legia Warszawas supportrar är kända för sina Uefa-kritiska tifon. Legias supportrar demonstrerar. Bild: EPA/Bartlomiej Zborowski legia warszawa

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har tagit en ny, hårdare linje när det kommer till pyroteknik på läktarna: Det ska inte få ske. I ett utlåtande från förbundet säger säkerhetschefen att bengaler och smällare inte har en plats i fotbollen.

– Som en del av Uefas nya säkerhetsstrategi vill vi samarbeta djupare med de nationella förbunden för att förbättra på säkerheten på läktarna. Vår ståndpunkt: Pyroteknik kan inte användas på ett säkert sätt på läktarna.

Det konstaterar Uefas säkerhetschef Michael van Praag i ett utlåtande från det europeiska fotbollsförbundet. Enligt van Praag vill Uefa vara ett steg före alla hot på läktarna – och det gäller också användningen av pyroteknik.

Redan förbjudet i Finland

I Finland har användningen av bengaliska eldar, rökbomber och smällare redan länge varit förbjudet.

Enligt Bollförbundets regler, som i sin tur följer Uefas riktlinjer, är det hemmalaget som ansvarar för säkerheten på matcherna – vilket har lett till att flera klubbar bötfällts då anhängarna använder sig av pyroteknik.

Till exempel HJK och HIFK har bötfällts tiotals tusen euro på grund av pyroteknik under Helsingforsderbyn de senaste säsongerna.

HIFK:s fans i matchen mellan HJK och HIFK 26 maj.
HIFK:s supportrar bränner bengaler. HIFK:s fans i matchen mellan HJK och HIFK 26 maj. Bild: All Over Press HIFK Fotboll,fotboll,Fans,Supporter

Inför det sista derbyt under säsongen 2016 gick räddningsverket i Helsingfors ut med en uppmaning om att myndigheterna till och med kan förbjuda matchen från att spelas ifall supportrarna inte skärper sig.

Fotbollslagen i Helsingfors är ändå långt från de enda förövarna – senast under utomhusmatchen mellan Jokerit och SKA på veckoslutet hade de ryska bortaanhängarna smugglat in bengaler till läktarna.

Farligt också för spelare och domare

Inom den europeiska fotbollen är det ändå inte bara anhängarna som befinner sig i farozonen.

Anhängare har upprepade gånger kastat in pyroteknik på planen – till exempel under fotbolls-EM 2016, då kroatiska anhängare ställde till med kaos under en gruppspelsmatch.

Kroatiska fans har kastat facklor på plan i matchen mot Tjeckien i fotbolls-EM.
Scener från fotbolls-EM 2016. Kroatiska fans har kastat facklor på plan i matchen mot Tjeckien i fotbolls-EM. Europamästerskapet i fotboll 2016,Huliganism,kroatiska huliganer

– Risken finns inte bara för supportrarna. Spelare, domare och personal måste också skyddas, säger doktor Tom Smith som utrett problemen i Uefas utlåtande och påpekar dessutom att också det idrottsliga kan skadas.

– Domaren kan också vara tvungen att blåsa av matchen, tillägger Smith.

Uefa vill nu samarbeta med myndigheter inom olika länder och dessutom utbilda de nationella förbundet i hur man ska handskas med pyroteknik för att säkerställa säkerheten under matcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport