Hoppa till huvudinnehåll

Miljöcentralen vill att finländare blir bättre på textilåtervinning - liten butik i Borgå visar gott exempel

Klädinsamlingslåda i Ecomania i Borgå
Butiken Ecomania samlar in använda kläder och hemtextilier. Klädinsamlingslåda i Ecomania i Borgå Bild: Yle/ Carmela Walder återvinning,insamling,kläder,klädesplagg,textilier,textilavfall,textilindustri,ecomania

Återvinningsaffären Ecomania i Borgå och företaget Remeo samarbetar för att förbättra återvinningen av kläder och hemtextilier. Insamlingen har börjat bra.

- Vi har fått in mera textilier än vad jag hade väntat mig, säger Ecomanias ägare Tuula Ramela.

En dam kommer in i Ecomania vid Ågatan. Hon vill veta vilken typ av textilier man kan donera till insamlingen.

- Kläderna och textilierna behöver inte vara hela, men de ska vara rena. Vi tar också emot skor och väskor, förklarar Tuula Ramela.

Tuula Ramela från butiken Ecomania i Borgå
Tuula Ramela från Ecomania i Borgå. Tuula Ramela från butiken Ecomania i Borgå Bild: Yle/ Carmela Walder ekologi,återvinning,återvinningsmaterial,affärer,tuula ramela

Samarbete mellan hantverkare och avfallsföretag

Insamlingen är ett samarbete mellan företaget Remeo och hantverkare som gör kläder, accessoarer och smycken av återvinningsmaterial.

Remeo hade redan från tidigare en textilring. Företaget samlar in begagnade kläder och textilier från en butikskedja och från tvätterier. De exporteras sedan för återvinning till Nederländerna.

Initiativet till samarbetet mellan Remeo och Ecomania kom genom en diskussion mellan två vänner. Den ena var hantverkaren Pirjo Surakka-Cooper och den andra Satu Åhlström som jobbar på Remeo.

Insamling av textilier i Ecomanina i Borgå
Folk har hämtat både begagnade kläder och oanvända tygbitar till insamlingen. Insamling av textilier i Ecomanina i Borgå Bild: Yle/ Carmela Walder återvinning,insamling,kläder,klädesplagg,textilier,textilavfall,textilindustri,ecomania

Tanken var att hantverkarna skulle gå igenom de textilier som Remeo samlar in för att se vad de kan ta till vara.

I praktiken blev det så att klädinsamlingen sker i Ecomania i Borgå och att det material som hantverkarna inte behöver sedan går vidare till Remeos insamling.

Det finns också planer på att få igång en textilinsamling i Slakthuset i Helsingfors. Där jobbar en del av de hantverkare som är involverade i satsningen.

Ramela drömmer om en modeuppvisning

Tuula Ramela lyser upp då hon berättar om hantverkarnas planer. Av de insamlade textilierna ska det bli en hel kollektion, alltså kläder med matchande accessoarer och smycken.

- Kanske det blir skor också, vi får se.

Kollektionen ska säljas i butiken i Borgå och också i Slakthuset i Helsingfors nästa sommar.

Ramela drömmer också om en modeuppvisning på Gamla Rådhustorget i Borgå på våren eller sommaren och kanske om att delta i modemässan i Helsingfors.

Stora svarta sopsäckar fulla av kläder

Tuula Ramela går fram till återvinningslådan intill dörren och plockar fram ett par glittrande skor, en hel väska med textilier, en påse med kläder och så vidare.

Hon går till sitt lilla bakrum och bär ut den ena stora svarta sopsäcken efter den andra. Till slut packar hon in alla påsar i sin bil.

- Jag har redan fört två fulla billaster med kläder till Slakthuset, jag kan inte ha allt i mitt lilla bakrum.

Det är dags för en hantverkarträff i Slakthuset. Alla påsar tas ut ur bilen och bärs upp för trapporna. Snart är ett stort bord täckt av påsar.

Kassar med kläder som har donerats för återvinning
Bordet är täckt med påsar fulla med begagnade kläder. Kassar med kläder som har donerats för återvinning Bild: Yle/ Carmela Walder återvinning,insamling,kläder,klädesplagg,textilier,textilavfall,textilindustri,textilåtervinning

Hantverkarna börjar målmedvetet gå igenom allt. De sorterar i högar.

- Det finns en hantverkare som vill ha ylle, en annan som gör knappar av tyger med små figurer på, förklarar Tuula Ramela.

Smycken av gamla t-skjortor och kläder av tygbitar

På plats är också Isabella Haas som har ett företag som sysslar med återvinningsdesign.

- Jag kombinerar två problem: den stora mängden textilavfall och invandrarkvinnors höga arbetslöshet.

Hon tillverkar smycken av gammal trikå, alltså t-skjortor, kravatter av gamla bilbälten och så ordnar hon workshops.

Hantverkare som är med i satsning på textilåtervinning
Hantverkarna är nöjda då alla säckar är tömda. Hantverkare som är med i satsning på textilåtervinning Bild: Yle/ Carmela Walder återvinning,insamling,kläder,klädesplagg,textilier,textilavfall,textilindustri,hantverksyrken,Recycling,textilåtervinning

Då genomgången av alla donationer är klar har Isabella Haas åtminstone tre platspåsar med textilier, en med trikå, en med textilbitar och en med starka tyger som hon ska sy väskor av.

Ungefär hälften av textilierna tar Remeos representant hand om. Det är sådant som hantverkarna inte behöver.

Enorma klädmängder i Remeos lager i Vanda

De körs till Remeos huvudkontor och lager i Vanda. Där finns redan enorma mängder kläder.

I lagret packas kläderna om i stora vita säckar. En anställd river upp plastpåse efter plastpåse med kläder och klämmer ihop allting i de stora säckarna.

Inpackade kläder i Remeos förråd, redo för export
Kläderna packas in i stora vita säckar. Inpackade kläder i Remeos förråd, redo för export Bild: Yle/ Carmela Walder återvinning,insamling,kläder,klädesplagg,textilier,textilavfall,textilindustri,textilåtervinning

De transporteras sedan vidare till Nederländerna. Enligt Remeos vd Jorma Kangas fungerar textilåtervinningen bättre i Mellaneuropa.

- Där finns maskinell sortering. Här är volymerna för små.

Kläderna blir till exempel fyllnadsmaterial i bilstolar

Remeos samarbetspartner i Nederländerna är Boer Group. Bolaget säljer hälften av de insamlade kläderna i second hand-affärer, fyrtio procent går till materialåtervinning.

Materialåtervinningen går ut på att textilierna görs om till fyllnadsmaterial för bilstolar, till oljeuppsugningsmattor eller vävs till vanliga mattor.

Resterande tio procent av det insamlade materialet klassas som avfall och bränns.

Kläder packas i Remeos lager i Vanda
Insamlade kläder packas in i stora vita säckar. Kläder packas i Remeos lager i Vanda Bild: Yle/ Carmela Walder återvinning,insamling,kläder,klädesplagg,textilier,textilavfall,textilindustri,sortering,avfallsåtervinning,textilåtervinning

Den anställda som jobbar med att packa textilierna i Remeos lager säger att hon har sett det mesta. Det som har fått henne att sörja allra mest var en äkta fårfäll bland kläderna..

Hon jobbar målmedvetet. Plastpåsarna hamnar i ett sopkärl intill, liksom de insamlade skorna och väskorna. Hon kan inte förklara varför de ska slängas bort. Hon följer bara order.

Insamlade textilier som ska återvinnas
I Remeos lager verkar det också finnas nya kläder, troligen direkt från butiker. Insamlade textilier som ska återvinnas Bild: Yle/ Carmela Walder återvinning,insamling,kläder,klädesplagg,textilier,textilavfall,textilindustri,textilåtervinning

Finländare är inte särskilt bra på textilåtervinning

  • 71,2 miljoner kilo textilier per år tas ur bruk i Finland (siffran år från 2012).
  • 55 miljoner kilo hamnar i blandavfallet.
  • Finländare kastar i genomsnitt tio kilo kläder per person i blandavfallet.
  • Finländare skulle gärna bli bättre på att återvinna textilier om det skulle göras enklare.
  • Rekommendationen är att köpa mindre och att rekommendera kläder av bra kvalitet
  • Miljöcentralen förespråkar att föra använda kläder till olika insamlingar i stället för att kasta dem i blandavfallet.
  • Källor: Finlands miljöcentral, Konsumentforskningscentralen