Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Trumps inreseförbud träder tillfälligt i kraft - Finland börjar fira 100 år av självständighet

Demonstration i Washington i mars i protest mot direktivet om inreseförbud för personer från en del muslimska länder.
Demonstration i Washington i mars i protest mot direktivet om inreseförbud för personer från en del muslimska länder. Demonstration i Washington i mars i protest mot direktivet om inreseförbud för personer från en del muslimska länder. Bild: EPA/ERIK S. LESSER Förbud,Donald Trump,muslimer,demonstrationer (samhälleliga händelser),inreseförbud

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Riksdagen samlas i dag till jubileumsplenum med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Riksdagen direktsänder plenumet med start klockan 12.

I kväll börjar Finland officiellt fira sin hundraåriga självständighet då hundra finländska flaggor hissas på Senatstorget i Helsingfors. På plats finns bland andra Finlands president Sauli Niinistö, riksdagens talman Maria Lohela och statsminister Juha Sipilä. Yle direktsänder med start klockan 17.45.

Över 500 skolelever från alla kommuner i Finland deltar i barnens självständighetsfest i Helsingfors i dag. Statsminister Juha Sipilä är värd för festen.

I dag betalar Skatteförvaltningen tillbaka totalt 2,6 miljarder euro till finländarna - eller åtminstone till dem som har angett sitt kontonummer. Skatteåterbäringarna betalas in på de skattebetalares konton som Skatteförvaltningen känner till.

Domen för en serie omfattande cyberattacker mot banker och medier faller i dag vid Helsingfors tingsrätt.

Självständighetsfirandet i Helsingfors präglas av flera olika demonstrationer och motdemonstrationer. Man behöver inte känna sig hotad, men är du på fel plats vid fel tidpunkt och är fel slags typ så kan du få på käften, säger Ylejournalisten Marko Hietikko som har undersökt högerradikala organisationer.

Utrikes:

Inreseförbudet till USA för medborgare från sex muslimska länder får träda i kraft i sin helhet, men bara tillfälligt. Högsta domstolen ger en slutgiltig dom först då rättsfallen kring den senaste versionen av förbudet har gått igenom lägre instanser.

I dag avgör den internationella olympiska kommittén IOK ifall Ryssland får delta i vinter-OS eller inte. Ryssland tillbakavisar fortfarande alla anklagelser och menar att konflikten bottnar i politik.

EU-ländernas utrikesministrar träffar USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel i dag.

Väder:

Ett nederbördsområde breder sig på dagen över landets sydvästra del och förskjuts från i natt mot Baltikum. I resten av landet är det mest uppehåll och i landets norra del kallt.

Temperaturen är på dagen +1..-6 grader, i öster -2...-10, i norr -5...-25 grader.

Artikeln korrigerades den 6 december 2017 kl 17.14. Talmannens efternamn korrigerades till Lohela. Det stod ursprungligen felaktigt Louhela.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes