Hoppa till huvudinnehåll

Nödlandningen i Åbo berodde på fel i ventilationen

Flygledartornet på Åbo flygplats.
Nödlandningen var det andra tillbudet på Åbo flygplats inom loppet av en dryg månad. Flygledartornet på Åbo flygplats. Bild: Yle/Peter Karlberg Åbo flygplats,flygplatser,åbo flygplats

Felet i flygplanet som nödlandade har lokaliserats. Ett fel i ventilationssystemet ledde till rök i kabinen.

Efter söndagens nödlandning i Åbo började Olycksutredningscentralen reda ut orsaken till att det uppstod rök i kabinen. Felet kunde snabbt lokaliseras till ventilationssystemet, skriver nyhetsportalen Lentoposti.fi.

Kort efter att Finnairs Embraerplan lyft från Vanda spreds rök i kabinen. Också i förarkabinen fanns en indikation om rök och piloten fattade beslutet att nödlanda i Åbo.

Ombord på planet destinerat till Göteborg fanns kring 100 passagerare och fyra besättningsmedlemmar.

Första evakueringen med nödrutschkanor för Finnair

Planet evakuerades med nödrutschkanor och enligt Olycksutredningscentralen var det troligen första gången någonsin för ett finländskt flygplan.

Första gången nödrutschkanor användes för att tömma ett plan i Finland var 1994 då ett MD-83-plan tillhörande tunisiska Air Liberté Tunisie tömdes på flygplatsen i Kajana.

Förutom rökutvecklingen undersöker Olycksutredningscentralen också evakueringen för att få en uppfattning om hur den förlöpte. Det bidrar med kunskap om olyckssituationer som gynnar flera parter och länder, säger Ismo Aaltonen som utreder flygolyckor.

Samtidigt får utredarna veta om passagerarna tog med sig handbagage då de lämnade planet trots att det är förbjudet i samband med olyckor.

Andra tillbudet under kort tid

De svarta lådorna kommer att undersökas inom kort. Besättningen kommer att höras under de närmaste dagarna och möjligen också passagerarna.

Nödlandningen var det andra tillbudet på Åbo flygplats inom loppet av en dryg månad.

Den 25 oktober fick ett SAS-plan sladd på landningsbanan. Också den händelsen utreds av Olycksutredningscentralen.